Naleśniki są u mnie zaraz po makaronieBurito
-Kopa naleśników
Nadzienie
-ok.40 dag mięsa mielonego
-puszka kukurydzy
-puszka pomidorów
-puszka czerwonej fasoli
-ogórki konserwowe lub papryka czerwona\
-przyprawa do chili con carne
-tarty ser zółty
Mięsko poddusic na patelni, dodać kukurydze, pomidory, fasolke, drobno pokrojone ogóreczki albo papryke.Poddusić aż sos stanie sie gęsty.Jeżeli jezt lejący trzeba zagęścić mąką.Doprawic przyprawą do chili, solą, pieprzem, słodką paryką.
Gęste nadzienie przekładać do nalesników, zawijać jak kto lubi.Pozypać żółtym serkiem, mozna podlac resztka sosu i zapiec ale niekoniecznie.
Bardzooooo sycące
reklama
I
iiwka
Gość
Burito
-Kopa naleśników
Nadzienie
-ok.40 dag mięsa mielonego
-puszka kukurydzy
-puszka pomidorów
-puszka czerwonej fasoli
-ogórki konserwowe lub papryka czerwona\
-przyprawa do chili con carne
-tarty ser zółty
Mięsko poddusic na patelni, dodać kukurydze, pomidory, fasolke, drobno pokrojone ogóreczki albo papryke.Poddusić aż sos stanie sie gęsty.Jeżeli jezt lejący trzeba zagęścić mąką.Doprawic przyprawą do chili, solą, pieprzem, słodką paryką.
Gęste nadzienie przekładać do nalesników, zawijać jak kto lubi.Pozypać żółtym serkiem, mozna podlac resztka sosu i zapiec ale niekoniecznie.
Bardzooooo sycące
Chyba to coś fajnego. Pojutrze to zrobię,bo na jutrzejszy obiadek mam pomysł-roladki schabowe z sosem
Ja to dokad sie Kuba urodzil robie proste jedzenie, jakos brak mi weny na kombiowanie no i czasu tez. Zreszta moj chlop malo wymagajcy ;-) Najbardziej lubie tzw potrawy jednogarnkowe robione w piekarniku - zapiekanke, podudzia z warzywami w ryzu
No ale moze kiedys cos od Was podpatrze ;-)
No ale moze kiedys cos od Was podpatrze ;-)
To koniecznie wypróbuj zapiekanki dziewczyn.Niebo w gębieJa to dokad sie Kuba urodzil robie proste jedzenie, jakos brak mi weny na kombiowanie no i czasu tez. Zreszta moj chlop malo wymagajcy ;-) Najbardziej lubie tzw potrawy jednogarnkowe robione w piekarniku - zapiekanke, podudzia z warzywami w ryzu
No ale moze kiedys cos od Was podpatrze ;-)
Burtia tyz nie robiłam dawno.Trza to nadrobic kobitki;-)
I
iiwka
Gość
Ja jestem samoukiem w dziedzinie gotowania. Dzień po ślubie zaczełam sama gotować obiady. Jakoś mi to się narazie udaje;-)
Mój tak makaronu nie bardzo dużo,najlepiej to tylko schab i mielone-a rosól jeszcze. jk kiedyś zrobiłam zapiekankę z ryżem to sama ją jadłam
Mój tak makaronu nie bardzo dużo,najlepiej to tylko schab i mielone-a rosól jeszcze. jk kiedyś zrobiłam zapiekankę z ryżem to sama ją jadłam
Zapiekanka
Makaron ugotowac w osolonej wodzie. Na jednej patelni podsmażyc mrożonkę, przyprawic solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyc posiekaną cebulę i czosnek. Dodac pomidory z zalewąi poddusic. Przyprawic solą. Zmieszac razem warzywa i sos pomidorowy podgrzac razem. Do natłuszczonej formy wkładac makaron, potem warzywa i na końcu makaron. Śmietanę rozbełtac z jajkiem przyprawic solą, pieprzem i ziołami, zalac zapiekankę. Na wierzchu położyc ser. ZApiekac w temperaturze 200 stopni przez około pół godzinki.
- grubszy makaron ilośc wg uznania (ja dałam 3/4 paczki pół kilowego op)
- warzywa na patelnie
- puszka pomidorów
- dwie cebule
- 3,4 ząbki czosnku
- śmietana 18%
- jajko
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- żółty ser do posypania
;-)
Ewcik te dwie robiam i sa bossskieZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM
skladniki na duże naczynie żaroodporne:
-makaron (rurki, świderki, muszelki)
-2 puszki krojonych pomidorów, bez skórki
-2 puszki tuńczyka w oleju
-2 ząbki czosnku
-0,30 kg sera żółtego (dobrze topiącego się)
-1 duża cebula
-1-2 łyżeczki oregano
-1-2 łyżeczki bazyli
-pieprz
Makaron gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ser żółty trzemy na drobnej tarce i połową posypujemy makaron.
Cebulę delikatnie podsmażamy z czosnkiem i dodajemy pomidory.
Całość zagotowujemy i dodajemy przyprawy.
Powstały sos przelewamy do miseczki i połową zalewamy makaron z serem.
Na to kładziemy rozdrobnionego tuńczyka i drugą częścią pomidorów.
Na koniec sypiemy resztę sera.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 min w temp. 180-200 stopni.
Na ostatnie 5-10 min pieczenia zdejmujemy pokrywkę, żeby ser się troszkę przyrumienił.
Masz tu na taką śląską :
ZAPIEKANKA (DUSZONKA tez zwą)
-ziemniaki
-marchewka
-ze 2 cebule duze
-zielona pietruszka
-kielbasa albo boczek (albo i jedno i drugie)
-ser zolty (z 5 dag starczy) w kostke pokrojony
-sol i pieprz
Pokroic ziemniaki na talarki ok 0,5 cm grube, marchewke i cebule w plasterki ciensze. Kielbasa i boczek w kostke. Wrzucic do gara ,dodac posiekana pietruszke posolic konkretnie, popieprzyc i do zaroodpornego naczynia na ok 1 h 180 piekarnik (jak naczynie niepelne krocej) Na sam koniec wrzucic ser zolty zamieszac i jesc z kefirem.
Ta wersja jest najlepsza z tzw babki nad ogniskiem, w lisciach kapusty. Mozna dodac jajko na twardo w plastrach pod koniec pieczenia...pychhhha. Az mi sie zamarzylo ognicho!
ZAPIEKANKA (DUSZONKA tez zwą)
-ziemniaki
-marchewka
-ze 2 cebule duze
-zielona pietruszka
-kielbasa albo boczek (albo i jedno i drugie)
-ser zolty (z 5 dag starczy) w kostke pokrojony
-sol i pieprz
Pokroic ziemniaki na talarki ok 0,5 cm grube, marchewke i cebule w plasterki ciensze. Kielbasa i boczek w kostke. Wrzucic do gara ,dodac posiekana pietruszke posolic konkretnie, popieprzyc i do zaroodpornego naczynia na ok 1 h 180 piekarnik (jak naczynie niepelne krocej) Na sam koniec wrzucic ser zolty zamieszac i jesc z kefirem.
Ta wersja jest najlepsza z tzw babki nad ogniskiem, w lisciach kapusty. Mozna dodac jajko na twardo w plastrach pod koniec pieczenia...pychhhha. Az mi sie zamarzylo ognicho!
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 560
- Wyświetleń
- 44 tys
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 1 tys
Podziel się: