reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Madźka wrzuć przepisik na krupnik....bo ja niestety nie mam pojęcia jak się go robi:sorry::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
:rofl2::rofl2::rofl2::-D:-D:-D:-D:-Dale to nieprofesjonalne będzie:no::-D:-D:-D:-D
gotujesz wywar mięsny, jak już mięsko będzie miękkie to dorzucasz do gara ziemniaczki w kosteczkę pokrojone, marcheweczkę, pietruszeczkę i włoszczyznę ogólnie (ja kroje wszystko w talarki ale można na tarce zetrzeć) gotujesz. jak zmiekną już warzywa to na koniec dodajesz garść ryżu albo kaszy jaglanej i gotujesz do miękkości.
 
reklama
Hmmmmm ja robie tak samo krupniczek, rozni sie tylko tym ze na koniec dodaje kaszy jeczmiennej. Jak dodaje ryz to mam ryzowke :-):-):-)
 
Tradycyjna lazania
0


0
50 dag mięsa mielonego

0
0
10 płatów lazanii

0
0
puszka pomidorów

0
0
cebula

0
0
4 łyżki koncentratu pomidorowego

0
0
10 dag sera

0
0
sól, pieprz, bazylia, oregano

0
0
ząbek czosnku

0
0
olej

0
0

Sos:

0
0
3/4 szklanki mleka

0
0
5 łyżek mąki

0
0
łyżka masła

0
0
gałka muszkatołowa

0

0




Mięso podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory uduś, dodaj mięso, przyprawy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj.




0
Sos:




0



Mleko zmiksuj z masłem i mąką. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, wlej porcję sosu i układaj na przemian: płaty surowego makaronu, mięso, ser, znów płaty, sos itd. Piecz 30 min w temp. 200 stopni C.
 
Marta, bezmięsny obiad :tak::-)

Cannelloni z serowo-bazyliowym farszem

16 sztuk cannelloni

Sos:
800 g pomidorow z puszki
1 srednia cebula
4 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
sol
pieprz
2 lyzeczki suszonej bazylii lub 1/2 peczka swiezej
200 g zoltego sera (edamski, podlaski, goud

Farsz:

2 jajka
sol
czerwona slodka papryka
2 lyzeczki suszonej bazylii lub 1/2 peczka swiezej



Cebule i czosnek posiekac i obsmazyc na oliwie. Dodac pomidory z sosem i przyprawy. Dusic przez kilka minut rozdrabniajac pomidory widelcem.
Twarozek wymieszac z jajkami, doprawic do smaku. Przy pomocy szprycy napelnic cannelloni.
Gotowe cannelloni ulozyc obok siebie w formie wysmarowanej maslem. Zalac sosem pomidorowym, calosc posypac startym zoltym serem. Zapiekac w temp. 200°C przez ok. 30 min.
 
Tortilla po wiejsku
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 5 jaj
  • rozmaryn lub tymianek (ja często daję oregano)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia około 3 łyżki
ziemniaki obrac, umyc, pokroic w cienkie plastreki, cebulę posiekac. Na dużej patelni rozgrzac dwie łyżki oleju, zeszklic na nim cebulę. Włożyc ziemniaki i często mieszając, smażyc, aż będą miękkie i lekko złote. Dodac pozostały tłuszcz, a gdy się rozgrzeje, wlac roztrzepane jaja, wsypac zioła, wymieszac i przyprawic do smaku solą i pieprzem. Smażyc na niedużym ogniu, aż się jajka zetną.
 
reklama
Zapiekanka
  • grubszy makaron ilośc wg uznania (ja dałam 3/4 paczki pół kilowego op)
  • warzywa na patelnie
  • puszka pomidorów
  • dwie cebule
  • 3,4 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • jajko
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • żółty ser do posypania
Makaron ugotowac w osolonej wodzie. Na jednej patelni podsmażyc mrożonkę, przyprawic solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyc posiekaną cebulę i czosnek. Dodac pomidory z zalewąi poddusic. Przyprawic solą. Zmieszac razem warzywa i sos pomidorowy podgrzac razem. Do natłuszczonej formy wkładac makaron, potem warzywa i na końcu makaron. Śmietanę rozbełtac z jajkiem przyprawic solą, pieprzem i ziołami, zalac zapiekankę. Na wierzchu położyc ser. ZApiekac w temperaturze 200 stopni przez około pół godzinki.
;-)
 
Do góry