iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
A ja mam pytanko jaka blacha do tego seromakowca? Ja nie mam zadnej bo nie pieke ciast ale moze sie skusze......
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
już Ci odpowiadam Ja nie robiłam tych ciasteczek ale moja mama wypróbowała. Ciasto tylko do pełna w te kształty dawała a wyjąc bez problemów się udało. :-)
sikoreczka ja mam zamiar dziśrobić twoje pierniczki, ale mam kilka pytańto ja dorzucę moje pierniczki
pół szkl kawy z fusami
pół kg miodu (połowa może byc sztuczny)
pól kg cukru
1 kostka margaryny
2 przyprawy do piernika
to wszystko razem rozpuścic w garnku jak składniki się połączą to ostudzic. Następnie dodac:
1 kg mąki
10 dag kakao
3 jajka
2 cukry waniliowe
1 olejek rumowy
1 proszek do pieczenia (taki na kg mąki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej namoczonej w mleku
zagnieśc ciasto, gdyby było za suche można dodac d zemu lub mleka, rozwałkowac i wycinac pierniczki. W rozgrzanym piekarniku (ja daję 180 st na termoobiegu) pieką się około 10 minut. Na drugi dzień je ozdabiam i można jeśc. To są takie pierniczki które nie muszą leżakowac, żeby mięknąc
a więc odpowiadam:-)sikoreczka ja mam zamiar dziśrobić twoje pierniczki, ale mam kilka pytań
1. jesli chodzi o ta kawe, to normalnie zrobić pół szklanki kawy? czy to ma być pół szklanki fusów?
2. jesli chodzi o przyprawy do piernika, to normalnie 2 opakowania???
3. a tą sode to jak namoczyć???
sorki, ale ja nigdy nie piekłam żadnych ciasteczek i nie mam zielonego pojęcia
mama nie zawijała tego potem w szmatę tylko mówiła że dokładnie wysmarowała blachę i wysypała bułką tartą. Potem odwróciła t stuknęła i same wyskoczyłyok Sikoreczka czekam na wieści od mamy