reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
już Ci odpowiadam:tak: Ja nie robiłam tych ciasteczek ale moja mama wypróbowała. Ciasto tylko do pełna w te kształty dawała a wyjąc bez problemów się udało. :-)

Dzieki wielkie za odpowiedz, jestes kochana:-) pierwszy raz slysze zeby blache do lodowki dawac, ale jak ciasteczka maja wyjsc ladne to sprobuje czemu nie.
A wlasnietwoja mama robila dokladnie tak jak tam w przepisie jets z ta blacha czy ma jaki swoj sekretny sposob na ladne wyciaganie ciastek.

to ja dorzucę moje pierniczki
pół szkl kawy z fusami
pół kg miodu (połowa może byc sztuczny)
pól kg cukru
1 kostka margaryny
2 przyprawy do piernika
to wszystko razem rozpuścic w garnku jak składniki się połączą to ostudzic. Następnie dodac:
1 kg mąki
10 dag kakao
3 jajka
2 cukry waniliowe
1 olejek rumowy
1 proszek do pieczenia (taki na kg mąki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej namoczonej w mleku
zagnieśc ciasto, gdyby było za suche można dodac d zemu lub mleka, rozwałkowac i wycinac pierniczki. W rozgrzanym piekarniku (ja daję 180 st na termoobiegu) pieką się około 10 minut. Na drugi dzień je ozdabiam i można jeśc. To są takie pierniczki które nie muszą leżakowac, żeby mięknąc
sikoreczka ja mam zamiar dziśrobić twoje pierniczki, ale mam kilka pytań

1. jesli chodzi o ta kawe, to normalnie zrobić pół szklanki kawy? czy to ma być pół szklanki fusów?
2. jesli chodzi o przyprawy do piernika, to normalnie 2 opakowania???
3. a tą sode to jak namoczyć???
:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: sorki, ale ja nigdy nie piekłam żadnych ciasteczek i nie mam zielonego pojęcia

sikoreczka ja mam zamiar dziśrobić twoje pierniczki, ale mam kilka pytań

1. jesli chodzi o ta kawe, to normalnie zrobić pół szklanki kawy? czy to ma być pół szklanki fusów?
2. jesli chodzi o przyprawy do piernika, to normalnie 2 opakowania???
3. a tą sode to jak namoczyć???
:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: sorki, ale ja nigdy nie piekłam żadnych ciasteczek i nie mam zielonego pojęcia
a więc odpowiadam:-)
1.ja robię z takiej czubatej łyżeczki pół szklanki kawy i jak się zaparzy to daję
2.ja kupiłam w biedronce dwa opakowania nie wiem chyba gelwe było, ale to obojętne tylko żeby były do piernika
3. wlawam do szklanki odrobinę mleka i dodaję łyżeczkę sody, wymieszac i gotowe.
Jeszcze jeśli chodzi o p[rzechwywanie to parę dni je potrzymaj bez przykrycia żeby troszkę zmiękły a potem lepiej szczelnie zamknąc bo ci zaczną wysychac. Ja mam taki mega słój w którym te pierniczki siedzą.

reklama
Kuleczki rafaello

1 masło lub margarynę
30 dkg mleka w proszku (lub granulowane)
20-25 dkg kokosu
30 dkg cukru pudru
1 białko
trochę wódki (można bez-ja robie bez bo zawsze mały podkrada)
migdały sparzone, bez skórki

Ze wszystkich składników (oprócz migdałów) zagnieść ciasto, formować kulki wsadzać do środka migdał (ja daję połówkę), obtoczyć w kokosie.

Do góry