reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Ja ta kebabowa z kolei robie troszke inaczej ale bardziej przypomina to salatke Iwonki:
2 piersi z kurczaka, kapusta pekinska, kukurydza, ogorek konserwowy( ewentualnie kiszony - ale lepszy konserwowy), ketchup, majonez i przyprawa Gyros z kotanyi.

Tez piersi sole, pieprze smaze na oleju i dodaje przyprawy Gyros. Potem warstwami ukladam kapusta pekinska, kurczak, kukurydza, ogorek, ketchup, majonez i powtorka.

Jak mi sie nie chce to mozna tez ta salatke zrobic tak:
2 piersi z kurczaka, kapusta pekinska i papryka marynowana. Piersi przyrzadzam jak wyzej. Do kapusty pokrojonej, wrzucam cala zawartosc patelni ( czyli kurczak razem z tym sosem ktory sie zrobi) i do tego kroje papryke w kostke - tez dobre.

reklama
Bodzinka mam podobny choc troche inny;-)

PIERNIK BEZ MIODU

3 jaja
pol sloika dzemu ( moze byc caly sloik - wtedy placek jest taki bardziej wilgotny)
szkl cukru
szkl mleka
2 szkl maki ( najlepiej tortowej)
pol szkl oleju
cukier waniliowy
po lyzeczce cynamonu, sody i kakao

Wszystko razem wymieszac mikserem. Blache wysmarowac i posypac bulka tarta i wylac ciasto. Piec w piekarniku ok 180 stopni przez 50 - 60 min. Mozna polac polewa czekoladowa, posypac wiorkami lub orzechami, przelozyc masa lub bita smietana - jak kto woli lub niczego nie dodawac tez dobre:-)

Uwaga zaczynam:
Sałatka z tuńczykiem
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
torebka ugotowanego ryżu
puszka kukurydzy
puszka kiełków sojowych lub seler ze słoiczka Rolnik (z kiełkami bardziej chrupiąca)
3 plastry ananasa pokrojone w kawałki
3 łyżki majonezu.

Bynio
30 deko mąki
1/2 margaryny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
3 łyżki miodu
1 jajko i 1 żółtko
3/4 skl.pudru
śmietana gęsta aby ciasto się zlepiło.Zagnieśc ciasto o takiej konsystencji jak na pierogi,rozwałkowac i upiec 8 jednakowych placków.
Masa:1 litr mleka
8 łyż.kaszy manny
2 - 3 cukry waniliowe,ugotawac,wystudzic i zmiksowac z 1 margaryną.
! placek pokruszyc a reszte przełożyc masą.Na ostatnim placku posmarowac masę i posypac okruchami.Przykryc papierem sniadaniowym i docisnąc deską.Najlepsze następnego dnia jak placki namiękną.

Znowu muszę pisac,bo wcześniej się namachałam i zamknęlo stronę i przez 15 minut nie mogłam wejśc:wściekła/y:.
Drożdżweczki
1 kg mąki
7 deko drożdży
1/2 l mleka
20 deko cukru
3 jajka
szczypta soli
10 deko stopionego masła
Drożdże rozetrec z 1 łyż. cukru i połową mleka oraz 20 deko mąki - pozostawic do wyrośnięcia.
Dodac rozczyn do pozostałych składników,posolic i dodac na koniec ostudzone masło.Zagnieśc i pozostawic do wyrośnięcia.Odrywac po kawałku i ndziewac czy sie chce (mas serowa,owoce ,mak,dżemik,kapusta kiszoną) i na wierzchu posmarowac rozbełtanym jajkiem.Piec aż skórka będzie rumiana.

Placki na zsiadłym mleku
40 deko mąki
2 jajka
1/2 litra zsiadłego mleka lub maślanki
łyżka cukru
łyżeczka sody
wszystko razem mieszamy,jak jest za rzadkie to trzeba dosypac mąki, i smażymy na oleju.Ja robię takie na całą patelnię (a'la naleśnik,tylko grubszy) i układam na wierzchu plasterki jabłek.Jak zrobię bardzo gęste ciasto to dodaję trochę stopionego masła i piekę gofry.

reklama
Mam taką książkę że wychodzą z niej tylko sałatka jajka z pieczarkami i racuchy:
30 deko mąki
3 deko drożdży
2 jaja
1 czubata łyż. cukru
1/2 szk.mleka ciepłego
2 łyż gęstej śmietany
Wszystko wymieszac i zostawic do wyrośnięcia.Smażyc na oleju,można położyc na wierzch owoce i po usmażeniu posypac pudrem.

Do góry