reklama
Pycha
mama Mai i Marty
MURZYNEK Z JABŁKAMI
szybko, prosto i przyjemnie
po kolei wrzucac do miski
1. 12 szt, srednich jabłek pkrojonych w kosteczkę
2. posypac cynamonem po całej powierzchni
3. 2 szklanki cukru
4. 6 ubitych jaj
5. 4 szkl. mąki, 2 łyzeczki sody, 1 łyzeczka proszku i 6 łyżek kakao (to wszystko razem wymieszane)
6. zalać 1 szklanka oleju
zostawic to na 30 minut, potem potem wymieszać, wylac na blachę i piec w piekarniku na 170 stopni przez równą godzinę
szybko, prosto i przyjemnie
po kolei wrzucac do miski
1. 12 szt, srednich jabłek pkrojonych w kosteczkę
2. posypac cynamonem po całej powierzchni
3. 2 szklanki cukru
4. 6 ubitych jaj
5. 4 szkl. mąki, 2 łyzeczki sody, 1 łyzeczka proszku i 6 łyżek kakao (to wszystko razem wymieszane)
6. zalać 1 szklanka oleju
zostawic to na 30 minut, potem potem wymieszać, wylac na blachę i piec w piekarniku na 170 stopni przez równą godzinę
Agatka_BB
IX Lachon BB
Zapiekanka z makaronu
Ugotowany makaron, podsamzone pieczarki z cebulka (nie zawsze daje)kiełbasa pokrojona w kostke, czasem dodaje boczek (tez drobno pokrojony), starty zolty ser.
To wszytsko ukladam wasrtwami w naczyniu zaroodpornym i zapiekam w piekarniku.
Ukladam naprzemian tak zeby kazda warstwa sie powtorzla i na samej gorze duzo tartego zlotego sera.
Pychota uwielbiam to.
A dzisiaj na obiadek zrobilam wlasnie zapiekanke , ale poniewaz nie mialam kielbasy i nie chcialo mi sie isc do sklepu to ugotowalam udka z kurczaka obralam i poukladalam zamiast kielbasy. Tez wyszlo pyszne, wiec polecam goraco .
Ugotowany makaron, podsamzone pieczarki z cebulka (nie zawsze daje)kiełbasa pokrojona w kostke, czasem dodaje boczek (tez drobno pokrojony), starty zolty ser.
To wszytsko ukladam wasrtwami w naczyniu zaroodpornym i zapiekam w piekarniku.
Ukladam naprzemian tak zeby kazda warstwa sie powtorzla i na samej gorze duzo tartego zlotego sera.
Pychota uwielbiam to.
A dzisiaj na obiadek zrobilam wlasnie zapiekanke , ale poniewaz nie mialam kielbasy i nie chcialo mi sie isc do sklepu to ugotowalam udka z kurczaka obralam i poukladalam zamiast kielbasy. Tez wyszlo pyszne, wiec polecam goraco .
iwona.c28
Mama Natali i Kuby
- Dołączył(a)
- 1 Marzec 2007
- Postów
- 5 618
Przepis na golabki:
Glowke kapusty( musi byc tak z duzymi liscmi) wycinam glaba i reszte wsadzam do garczka i jak sie zaparzy to odbieram liscie - mozna tez sposobem Vici wsadzic kapuste do mikrofali i tez liscie ladnie odchodza. Z kazdego liscia z tej grubszej strony obkraiwuje ten srodek.
Farsz: ja biore mieso mielone ( ale moze tez byc kawalek miesa i mozna go samemu zmielic) do tego 2 jajka , 2 torebki ryzu( najpierw go gotuje w osobnym garczku przez 20 min zeby byl miekki), , sol i pieprz do smaku. Wszystko to razem porzadnie mieszam. Nastepnie do kazdego liscia ( od tej grubszej strony) nakladam farsz i zawijam liscie ( najpierw w rulonik a potem jeszcze te konce do siebie).
W garnku na dnie ukladam liscie - zeby nie przywarlo- i ukladam golabki zalewam woda. Dodaje wegete, lisc laurowy, ziele angielskie i troche sole. Jak juz golabki sie ugotuja czyt. kapusta jest miekka to na tej wodzie w ktorej gotowalam golabki robie sos pomidorowy ( zaprawiam koncentratem pom., maka i smietana).
Prosze bardzo oto i caly przepis:-). Ja do golabkow nie daje cebuli bo po cebuli mam zgage ale mozna dodac
Glowke kapusty( musi byc tak z duzymi liscmi) wycinam glaba i reszte wsadzam do garczka i jak sie zaparzy to odbieram liscie - mozna tez sposobem Vici wsadzic kapuste do mikrofali i tez liscie ladnie odchodza. Z kazdego liscia z tej grubszej strony obkraiwuje ten srodek.
Farsz: ja biore mieso mielone ( ale moze tez byc kawalek miesa i mozna go samemu zmielic) do tego 2 jajka , 2 torebki ryzu( najpierw go gotuje w osobnym garczku przez 20 min zeby byl miekki), , sol i pieprz do smaku. Wszystko to razem porzadnie mieszam. Nastepnie do kazdego liscia ( od tej grubszej strony) nakladam farsz i zawijam liscie ( najpierw w rulonik a potem jeszcze te konce do siebie).
W garnku na dnie ukladam liscie - zeby nie przywarlo- i ukladam golabki zalewam woda. Dodaje wegete, lisc laurowy, ziele angielskie i troche sole. Jak juz golabki sie ugotuja czyt. kapusta jest miekka to na tej wodzie w ktorej gotowalam golabki robie sos pomidorowy ( zaprawiam koncentratem pom., maka i smietana).
Prosze bardzo oto i caly przepis:-). Ja do golabkow nie daje cebuli bo po cebuli mam zgage ale mozna dodac
iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
- Dołączył(a)
- 22 Marzec 2006
- Postów
- 13 692
Ja jeszcze dodam ze sprawdzonym sposobem jest nakladanie farszu nie z tej grubszej strony a z cienkiej...takim sposobem grubsza czesc kapusty jest na zewnatrz golabka i szybciej sie ugotuje,a pod koniec dodaje koperek.
Oto mój przepis na ryż zapiekany z jabłkami:
2 torebki ryzu
2 jajka
2 lyzki cukru
1 lyzka cynamonu
3/4 skl. slodkiej smietanki
2 lyzki cukru pudu do posypania
ok. 0,5 kg. jablek
1.Ryz ugotuj. Zoltka utrzyj z cukrem, potem wymieszaj z ryzem. Bialka ubic na sztywno (ze szczypta soli) i delikatnie polaczyc z ryzem (i zoltkami).
2. Jablka ja smaze (dusze pod przykryziem) z cukrem i cynamonem. (bez wody)
3. W zaroodpornym naczyniu uloz na przemian ryz i jablka (jablka na wierzchu). Posyp jeszcze cynamonem, polac smietanka i posypac cukrem pudrem.
4. Zapiekac ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Wychodzi niby duzo, ale jest pyszne! Dzieki jajkom jest puszyste.
Aha mozna jesc cieple jak i zimne.
2 torebki ryzu
2 jajka
2 lyzki cukru
1 lyzka cynamonu
3/4 skl. slodkiej smietanki
2 lyzki cukru pudu do posypania
ok. 0,5 kg. jablek
1.Ryz ugotuj. Zoltka utrzyj z cukrem, potem wymieszaj z ryzem. Bialka ubic na sztywno (ze szczypta soli) i delikatnie polaczyc z ryzem (i zoltkami).
2. Jablka ja smaze (dusze pod przykryziem) z cukrem i cynamonem. (bez wody)
3. W zaroodpornym naczyniu uloz na przemian ryz i jablka (jablka na wierzchu). Posyp jeszcze cynamonem, polac smietanka i posypac cukrem pudrem.
4. Zapiekac ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Wychodzi niby duzo, ale jest pyszne! Dzieki jajkom jest puszyste.
Aha mozna jesc cieple jak i zimne.
Agatka_BB
IX Lachon BB
Wyprobowalam 3 bit-a Siwtene ciasto i super ze bez pieczenia, lubie takie przepisy.
Pycha
mama Mai i Marty
ciasto 3 bit - naprawdę pyszne
wykładam blaszkę herbatnikami
potem kłade krem karpatkowy (ja kupiłam w proszku, szybko, łatwo i tez dobry)
następnie znów herbatniki
na to wylewam karmel - słodzone mleczko skondensowane gotuje przez 3 godziny, (dodam, ze wlewa sie wode do garnka, wkładą cała puszke i tak przez te 3 godziny gotujemy, bo ja przelałam mleczko do garka i musiałam ciągle mieszac)
następnie znów herbatniki
a na koniec bita śmietana, około 500ml śmietanki 30 % ubijamy, a potem dodajemy żelatyne rozpuszczoną w goracymposłodzonym mleku, żeby było sztywno
i można posypac startą gorzka czekoladą
mówię wam pychota
ja w sobote robiłam to ciasto i zamista mleczka skondensowanego, kupiłam mase krówkowa, bo to jest to samo, a nie trzeba gotowac, tylko trochę podgrzac, zeby ładnie sie rozsmarowało, zawsze to mniej roboty i oszczedność gazu
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 560
- Wyświetleń
- 44 tys
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 1 tys
Podziel się: