Witam Was wszystkie borykajace się z problemem krwiaka w I trymestrze. To moja druga ciąża (pierwsza- poronienie w 8/9 tyg, serduszko przestało bić i bylo łyżeczkowanie) i teraz dość szybko po poronieniu udało się zajść w drugą ciążę. Lekarze ktorych pytałam mówią że nie warto za długo czekać bo nawet WHO powoli przymierza się do zmiany stanowiska gdyz badania pokazują że najlepiej próbować po poronieniu w pierwszych 6 cyklach jeśli oczywiście wszystko jest ok fizycznie i psychicznie. Teraz beta nizsze wartości (zaczęłam od 33) ale wzrost idealny i one w zakresie norm a ponoć to a nie liczby są wyznacznikiem rozwoju tylko właśnie przyrost. Niemniej jednak ciąża wewnątrzmaciczna, w 5t6d pęcherzyk 8 mm ale na usg krwiak blisko i to duży, 19mm na 7mm. Nie krwawie, jeden raz brudzenie brunatne ale nic nawet na bieliźnie tylko na papierze zauważyłam i wtedy właśnie pojechałam na usg sprawdzić o co chodzi. W 4tyg od OM na pierwszym usg nie było tego krwiaka i pęcherzyka też nie, tzn były tylko 2 kropki i endometrium grube. Wnioskuję że z jednej rozwija się Maluch a drugi to krwiak. Nie mniej jednak to usg na którym wyszedl krwiak bylo zrobione na urlopie poza moim miastem, jutro wizyta u mojej dr. Tamta lekarka bardzo ok, kazała odpoczywać, nie dźwigać, nie łazić za dużo, nie mówiła o lezeniu plackiem ale wróciłam do domu i leżę. Mówi że krwiak nie mały ale jak nie krwawie to 50/50 daje szansę, jak zacznę to może krwiak "porwać" że sobą dość słaby i mały jeszcze plod. Wpisała poronienie zagrażające.. Staram się być dobrej myśli, pozytywnie się nastawić, historie że się wchłonąl pomagają. Napiszcie jesli macie podobne zmagania, razem raźniej trochę Wiem że każda ciąża jest inna, nie ma co porównywać ale wymiana myśli często potrafi dodać skrzydeł..
reklama
Rozwiązanie
A jakie leki dostałaś na tego krwiaka jeśli mogę zapytać?
Utrogestan 200 plus magnez 3 razy dziennie i douphaston brałam.
super wieści i oby już do końca spokojnieDziewczyny, pisalam tutaj dawno, bo jakies 9 tyg temu. W 5 tyg zaczely mi sie bardzo mocne plamiemnia, byl tez krwiak. Plamilam resztkami jeszcze jakies dwa tyg chyba. Potem na usg po krwiaku nie było śladu nie wiem czy się wchlonal czy powoli wysączył, ale juz mam 14 tydz i nq prenatalnym wszystkie parametry ok. Także tylko modlić się aby nic zlego się juz nie wydarzylo. Czyli jestem następną mamą co póki co wszystko dobrze na razie
reklama
Dobrze to słyszeć Pozytywne połówkowe to spora ulga a za 3 tyg pewnie wszystko będzie okJa właśnie po polowkowych. Wszystko ok, prawa miedniczka nerkowa delikatnie powiększona (4,9mm), do obserwacji za 3 tyg na standardowym usg u ginekologa prowadzącego
Marcik1987
Zaciekawiona BB
A jakie leki dostałaś na tego krwiaka jeśli mogę zapytać?Byłam dziś i moja lekarka mnie uspokoiła. Mówi że to mały krwiak (maleje od ostatniego usg) i że mam się oszczędzać i powinien się wchłonąć. Beta rośnie wzorowo, pęcherzyk tez, nie krwawie więc po prostu dbać o siebie, dała leki i tyle. Najważniejsze to pozytywne nastawienie i starać się nie stresować.
Truskawka1989
Zaciekawiona BB
Najczęściej na krwiaka lekarz przepisuje Luteine lub Duphaston, dużo odpoczynku, mało stresów i krwiak albo się wchłania sam albo oproznia przez jakiś okres czasu. Mój się oczyszczal ponad miesiąc, ale wszystko jest teraz w porządkuA jakie leki dostałaś na tego krwiaka jeśli mogę zapytać?
A jakie leki dostałaś na tego krwiaka jeśli mogę zapytać?
Utrogestan 200 plus magnez 3 razy dziennie i douphaston brałam.
Qruszon
Fanka BB :)
Hej, jestem w 5 tyg ciąży, dwa razy krwawiłam wczoraj i przedwczoraj. Jestem od tego tygodnia na duphastonia.Pani doktor dziś mnie badała - krwiakWitam Was wszystkie borykajace się z problemem krwiaka w I trymestrze. To moja druga ciąża (pierwsza- poronienie w 8/9 tyg, serduszko przestało bić i bylo łyżeczkowanie) i teraz dość szybko po poronieniu udało się zajść w drugą ciążę. Lekarze ktorych pytałam mówią że nie warto za długo czekać bo nawet WHO powoli przymierza się do zmiany stanowiska gdyz badania pokazują że najlepiej próbować po poronieniu w pierwszych 6 cyklach jeśli oczywiście wszystko jest ok fizycznie i psychicznie. Teraz beta nizsze wartości (zaczęłam od 33) ale wzrost idealny i one w zakresie norm a ponoć to a nie liczby są wyznacznikiem rozwoju tylko właśnie przyrost. Niemniej jednak ciąża wewnątrzmaciczna, w 5t6d pęcherzyk 8 mm ale na usg krwiak blisko i to duży, 19mm na 7mm. Nie krwawie, jeden raz brudzenie brunatne ale nic nawet na bieliźnie tylko na papierze zauważyłam i wtedy właśnie pojechałam na usg sprawdzić o co chodzi. W 4tyg od OM na pierwszym usg nie było tego krwiaka i pęcherzyka też nie, tzn były tylko 2 kropki i endometrium grube. Wnioskuję że z jednej rozwija się Maluch a drugi to krwiak. Nie mniej jednak to usg na którym wyszedl krwiak bylo zrobione na urlopie poza moim miastem, jutro wizyta u mojej dr. Tamta lekarka bardzo ok, kazała odpoczywać, nie dźwigać, nie łazić za dużo, nie mówiła o lezeniu plackiem ale wróciłam do domu i leżę. Mówi że krwiak nie mały ale jak nie krwawie to 50/50 daje szansę, jak zacznę to może krwiak "porwać" że sobą dość słaby i mały jeszcze plod. Wpisała poronienie zagrażające.. Staram się być dobrej myśli, pozytywnie się nastawić, historie że się wchłonąl pomagają. Napiszcie jesli macie podobne zmagania, razem raźniej trochę Wiem że każda ciąża jest inna, nie ma co porównywać ale wymiana myśli często potrafi
Jestem w 5tygodniu ciąży, dostałam dyphaston 3x1
Martwi mnie, ze zarodek o charakterze płaskim (kształt) i mało regularny kształt w sensie nie jajko ładne okrągłe. Tak pani doktor powiedział, ale za tydz 21.01 mam wizytę i wtedy powie co i jak, bo będzie 6tydz i zobaczy jak się zarodek rozwija czy ok bije serduszko czy będzie poronienie czy nie
Martwi mnie to (choć staram się być spokojna)jak u Ciebie to wyglądało? Jak Twoja ciaza po tym krwiaku? W którym tyg go mialas
Boje sie, ze zarodek może się złe wykształcić. Wątek macie dziewczynki już od dawna założony. Jak ciaza się rozwija? Czy z krwiakiem przebytym są duże szanse zdrowej ciąży
Spokój spokój i jeszcze raz spokój wiem, że łatwo się mówi, ale dużo odpoczynku bardzo pomaga. U mnie też szanse były 50/50, bardzo mocne krwawienie-diagnoza krwiak, był na początku mały, a później rósł zamiast maleć więc to było szczęście czy się uda utrzymać ciąże. W sumie około 1,5 mięsiąca się wchłaniał i na szczęście wszystko ułożyło się dobrze. Teraz mamy już 28 tydzień i mała pięknie rośnie. Trzymam mocno kciuki, żeby u Ciebie również dobrze się skończyło Nie ma innej możliwości. Dużo odpoczywaj (ja leżałam plackiem, wstawałam tylko do toalety)Hej, jestem w 5 tyg ciąży, dwa razy krwawiłam wczoraj i przedwczoraj. Jestem od tego tygodnia na duphastonia.Pani doktor dziś mnie badała - krwiak
Jestem w 5tygodniu ciąży, dostałam dyphaston 3x1
Martwi mnie, ze zarodek o charakterze płaskim (kształt) i mało regularny kształt w sensie nie jajko ładne okrągłe. Tak pani doktor powiedział, ale za tydz 21.01 mam wizytę i wtedy powie co i jak, bo będzie 6tydz i zobaczy jak się zarodek rozwija czy ok bije serduszko czy będzie poronienie czy nie
Martwi mnie to (choć staram się być spokojna)jak u Ciebie to wyglądało? Jak Twoja ciaza po tym krwiaku? W którym tyg go mialas
Boje sie, ze zarodek może się złe wykształcić. Wątek macie dziewczynki już od dawna założony. Jak ciaza się rozwija? Czy z krwiakiem przebytym są duże szanse zdrowej ciąży
Qruszon
Dziekuje za słowa otuchySpokój spokój i jeszcze raz spokój wiem, że łatwo się mówi, ale dużo odpoczynku bardzo pomaga. U mnie też szanse były 50/50, bardzo mocne krwawienie-diagnoza krwiak, był na początku mały, a później rósł zamiast maleć więc to było szczęście czy się uda utrzymać ciąże. W sumie około 1,5 mięsiąca się wchłaniał i na szczęście wszystko ułożyło się dobrze. Teraz mamy już 28 tydzień i mała pięknie rośnie. Trzymam mocno kciuki, żeby u Ciebie również dobrze się skończyło Nie ma innej możliwości. Dużo odpoczywaj (ja leżałam plackiem, wstawałam tylko do toalety)
Kochana a miałaś robione badania prenatalne itd? Z dzidzia wszystko ok?
Tak wszystkie badania prenatalne w porządku, malutka zdrowa jak ryba, przed nami za 2 tyg. ostatnie prenatalneDziekuje za słowa otuchy
Kochana a miałaś robione badania prenatalne itd? Z dzidzia wszystko ok?
reklama
KarolinaAnna.K
@Qruszon, mój krwwiak został wykryty pod koniec 6. tygodnia ciąży w czasie rutynowego USG (w 5 tygodniu jeszcze go nie było). Nie miałam jednak żadnego krwawienia, plamienia (ale to może dlatego, że został szybko wykryty?), po diagnozie leżałam i brałam Duphaston (3x1). Pod koniec 13. tygodnia lekarz prowadzący potwierdził jego wchłoniecie (chociaż już dwa dni wcześniej, w czasie USG I trymestru u innego lekarza, też już miałam informację, że krwiaka nie widać).
Obecnie jestem prawie w 36. tygodniu i wszystko z maluszkiem jest w porządku.
Życzę żeby Twoja historia z krwiakiem też dobrze się skończyła. Odpoczywaj jak najwięcej, niestety nic więcej tak naprawdę nie można zrobić. Trzymaj się dzielnie
Obecnie jestem prawie w 36. tygodniu i wszystko z maluszkiem jest w porządku.
Życzę żeby Twoja historia z krwiakiem też dobrze się skończyła. Odpoczywaj jak najwięcej, niestety nic więcej tak naprawdę nie można zrobić. Trzymaj się dzielnie