reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Koszt prowadzenia ciąży

reklama
W 2022 same wizyty u lekarza prowadzącego (w tym 3 USG rozszerzone i kilka razy ktg) 3500 zł.
Badania laboratoryjne 3000 zł.
Nie robiłam testu pappa (doszłoby kolejne kilkaset zł za badania krwi)
Mogło być więcej - tyle mi wyskoczyło z historii konta a może kiedyś zapłaciłam gotówka albo inna karta.
Do tego były leki, przez połowę ciąży chyba 250 zł/miesięcznie, potem mniej (suplementu witaminowego w to nie liczę).
Ciąża nie była jakoś wyjatkowo powikłana...

Badania laboratoryjne 3000 zł.
No niestety, to jest powód, dla którego - jeśli ma się taką możliwość oczywiście - warto mieć pakiety medyczne z pracy albo rodzinnego, który wystawia skierowanie na NFZ na te badania, bo 90% da się zrobić na fundusz :p
Tak dodatkowo, Papp-a są serio aż tak drogie w niektórych miejscach? Ja płaciłam w grudniu sporo sporo mniej...

No niestety, to jest powód, dla którego - jeśli ma się taką możliwość oczywiście - warto mieć pakiety medyczne z pracy albo rodzinnego, który wystawia skierowanie na NFZ na te badania, bo 90% da się zrobić na fundusz :p
Tak dodatkowo, Papp-a są serio aż tak drogie w niektórych miejscach? Ja płaciłam w grudniu sporo sporo mniej...
W diagnostyce widzę trzy analizatory i ceny są od 150 zł do 350 zł za niby to samo pappa + wolne bhcg.
Lekarz by chyba już nic więcej nie wzial za wpisanie do kompa wyników, chociaż kto go tam wie...

Dziękuję Dziewczyny za taki odzew 😘 u mnie będą wchodziły w grę na pewno dojazdy. Faktycznie prywatnie to tylko trzymać się za kieszeń 🫣
Niestety czasem nie ma wyjścia i pozostaje prywatne. U mnie na zaścianku niestety nie ma dobrych lekarzy dla mnie, nawet prywatnie. Do swojego dojeżdżam 60 km w jedną stronę. Do tej pory miałam 8 wizyt prywatnych + badania i prenatalne x2 na NFZ też u niego. Już by było jakieś all-inclusive, a jestem w połowie 😁😅 plus taki, że odpada mi endokrynolog i/lub diabetolog, a u innego byłoby jeszcze to konieczne.

Ja chodzę na NFZ - wizyty co 3 tygodnie. Dostaje skierowania na wszystkie niezbędne badania - dodatkowo mam numer telefoniczny do lekarza i w razie jakiś nagłych sytuacji - zawsze pozwalał mi przyjść dodatkowo - również na NFZ.
Na każdej wizycie USG - ale bez dokładnych pomiarów.
Ciąża przebiega prawidłowo :)
Oczywiście trzy badania prenatalne robiłam prywatnie - podejrzewam, że gdyby na którymś wyszło coś nie tak - to skusiłabym się na opiekę prywatną z bardziej szczegółowym prowadzeniem ciąży.

reklama

Ja w 2021 USG + pappa 450 zł, teraz u mojego lekarza i ten zestaw kosztuje 600 😱😵

Do góry