reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kosiniakowe

No to może czekać Cię dość długa przeprawa. Bo najpierw trzeba będzie udowodnić, że w kraju, w którym przebywa nie przysługuje mu podobne świadczenie i go nie pobiera...
Rozumiem ,
No to może czekać Cię dość długa przeprawa. Bo najpierw trzeba będzie udowodnić, że w kraju, w którym przebywa nie przysługuje mu podobne świadczenie i go nie pobiera...
z tego co czytałam o kosiniakow to nie trzeba mieć ubezpieczona bezrobotna i nie muszę być zarejestrowana w urzędzie pracy

reklama
Nie musisz być zarejestrowana w UP, ale prawo wymaga byś w trakcie pobierania świadczenia miała ubezpieczenie zdrowotne - to się jakoś 2018/19 rok zmieniło.
A kwestia zatrudnienia męża - to zupełnie inny temat. Musisz udowodnić, że w kraju, w którym przebywa nie ma uprawnienia do podobnego świadczenia - tj. do macierzyńskiego/kosiniakowego.

Nie musisz być zarejestrowana w UP, ale prawo wymaga byś w trakcie pobierania świadczenia miała ubezpieczenie zdrowotne - to się jakoś 2018/19 rok zmieniło.
A kwestia zatrudnienia męża - to zupełnie inny temat. Musisz udowodnić, że w kraju, w którym przebywa nie ma uprawnienia do podobnego świadczenia - tj. do macierzyńskiego/kosiniakowego.
Rozumiem , a tak jak mówię prywatne ubezpieczenie może być czy nie bardzo ... to mnie zastanawia ... w tym mopsie nikt nic nie wie siedzą tam nie wiem po co
Ale dziękuje za pomoc

Rozumiem ,

z tego co czytałam o kosiniakow to nie trzeba mieć ubezpieczona bezrobotna i nie muszę być zarejestrowana w urzędzie pracy
Nie musisz być zarejestrowana.
Mój mąż jest w kraju poza Unia Europejska gdzie nie ma koordynacji dot pobierania zasiłków tam , tak jak w Niemczech czy belgi itp
No to tak jak koleżanka wyżej napisała spodziewaj się że to nie będzie takie hop siup. Mój pracował w Austrii i do tej pory nic nie ruszyło w tej sprawie a jeśli to kraj poza Europa to pewnie może być jeszcze dłuższą drogą żeby udowodnić ze to tu w kraju tobie się należy i ty powinnaś pobierać a nie mąż gdzieś indziej.

Nie musisz być zarejestrowana. No to tak jak koleżanka wyżej napisała spodziewaj się że to nie będzie takie hop siup. Mój pracował w Austrii i do tej pory nic nie ruszyło w tej sprawie a jeśli to kraj poza Europa to pewnie może być jeszcze dłuższą drogą żeby udowodnić ze to tu w kraju tobie się należy i ty powinnaś pobierać a nie mąż gdzieś indziej.
Rozumiem dziękuje za informacje

Do góry