reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kosiniakowe

Beataw1991

Fanka BB :)
Hej dziewczyny
Złożyłam wniosek o kosiniakowe , nie pracuje i nie jestem zarejestrowana w up , ubezpieczenie mam prywatnie wykupione .
przyslali mi wezwanie o doniesienie dowodu ubezpieczenia , czy te ubezpieczenie będzie ok czy jednak nie przyznają mi kosiniakowego ??

reklama
To wydaje mi się, że nie chodzi im o prywatne ubezpieczenie. Najlepiej zadzwoń do nich i się dowiedz.
Moim zdaniem chodzi o to czy mają zgłosić Cię do ubezpieczenia zdrowotnego na czas pobierania świadczenia rodzicielskiego.

Aha , dzwoniłam do mi odpowiedziała ze mysi być jakieś zaświadczenie o ubezpieczeniu , ja zapytałam czy może być prywatne to odpowiedziała ze chyba tak , kolejna osoba powiedziała ze nie wie... ale to mops może zgłosić do ubezpieczenia ??

Musiałabym poszperać - ale wydaje mi się, że podczas pobierania świadczeń rodzicielskich musi być zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego na czas pobierania świadczenia. Niestety aż tak bardzo się na tym nie znam, bliżej mi do tematu zasiłku macierzyńskiego (i tam jak kończy się umowa o pracę w dniu porodu, to ubezpieczenie zdrowotne jest z ZUS).

edit. Na szybko znalazłam, że można do MOPS złożyć wniosek o objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym. Ja bym dzwoniła jeszcze raz - może trafisz na kogoś bardziej ogarniętego. I tak powinnaś być gdzieś ubezpieczona, by do tego ubezpieczenia zgłosić dziecko. Za brak zgłoszenia chyba nawet przewidziane są jakieś kary.

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny
Złożyłam wniosek o kosiniakowe , nie pracuje i nie jestem zarejestrowana w up , ubezpieczenie mam prywatnie wykupione .
przyslali mi wezwanie o doniesienie dowodu ubezpieczenia , czy te ubezpieczenie będzie ok czy jednak nie przyznają mi kosiniakowego ??
Nie jestem pewna czy u mnie też chcieli takie zaświadczenie czy nie [emoji848] może to chodzi o to że skoro mąż za granicą to muszą mieć potwierdzenia że ty jesteś tutaj, tutaj ubezpieczona i stąd należy ci sie kosiniakowe. ( tak tylko dopowiem że jeśli partner pracuje za granicą to czasami rozpatrywanie takiego wniosku ciągnie się... ja jak urodzilam to mój pracował jeszcze przez 2msc za granicą, potem zmienił pracę na taką na miejscu i od tego momentu kosiniakowe zostało mi przyznane, reszta dokumentów wysłana do odpowiedniego urzędu w kraju gdzie partner pracował i do dziś cisza-a rodziłam w czerwcu 2019.

Musiałabym poszperać - ale wydaje mi się, że podczas pobierania świadczeń rodzicielskich musi być zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego na czas pobierania świadczenia. Niestety aż tak bardzo się na tym nie znam, bliżej mi do tematu zasiłku macierzyńskiego (i tam jak kończy się umowa o pracę w dniu porodu, to ubezpieczenie zdrowotne jest z ZUS).

edit. Na szybko znalazłam, że można do MOPS złożyć wniosek o objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym. Ja bym dzwoniła jeszcze raz - może trafisz na kogoś bardziej ogarniętego. I tak powinnaś być gdzieś ubezpieczona, by do tego ubezpieczenia zgłosić dziecko. Za brak zgłoszenia chyba nawet przewidziane są jakieś kary.
Jasne rozumiem . Moja mała jest u mojej mamy podpięta jako wnuczka wiec ma ubezpieczenie zdrowotne . A ja mam prywatne ubezpieczenie .
Otrzymają je osoby, które nie mają praw do zasiłku macierzyńskiego, czyli ci rodzice, którzy nie są ubezpieczeni. Są to osoby zatrudnione na podstawie umów cywilno-prawnych (umowy zlecenie bez opłacanej składki chorobowej, umowy o dzieło), osobom bezrobotnym (niezależnie od tego, czy są zarejestrowane w Urzędzie Pracy czy nie), studentom.

Nie jestem pewna czy u mnie też chcieli takie zaświadczenie czy nie [emoji848] może to chodzi o to że skoro mąż za granicą to muszą mieć potwierdzenia że ty jesteś tutaj, tutaj ubezpieczona i stąd należy ci sie kosiniakowe. ( tak tylko dopowiem że jeśli partner pracuje za granicą to czasami rozpatrywanie takiego wniosku ciągnie się... ja jak urodzilam to mój pracował jeszcze przez 2msc za granicą, potem zmienił pracę na taką na miejscu i od tego momentu kosiniakowe zostało mi przyznane, reszta dokumentów wysłana do odpowiedniego urzędu w kraju gdzie partner pracował i do dziś cisza-a rodziłam w czerwcu 2019.
Mój mąż jest w kraju poza Unia Europejska gdzie nie ma koordynacji dot pobierania zasiłków tam , tak jak w Niemczech czy belgi itp

reklama
No to może czekać Cię dość długa przeprawa. Bo najpierw trzeba będzie udowodnić, że w kraju, w którym przebywa nie przysługuje mu podobne świadczenie i go nie pobiera...

Do góry