reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Konkurs - Acidolit

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
1. Jak dzielimy biegunkę ze względu na kryterium czasowe?odp.ostra(do 7-10 dni), przewlekająca się(do 30 dni) i przewlekła która trwa powyżej 30 dni.
2. Jakie są najczęstsze przyczyny biegunek w różnych grupach wiekowych?odp. u malutkich dzieci może to być wprowadzenie nowego pokarmu,alergia pokarmowa lub niestety choroby wrodzone lub genetyczne-celiakia.U dzieci starszych-przedszkolaków, biegunka jest spowodowana najczęściej wirusami i, z doświadczenia wydaje mi się ze tez przedszkolnym jedzeniem .Infekcje wirusowe i zatrucia pokarmowe sa najczęstszą przyczyną biegunek u wszystkich dzieci. Przyczyną biegunek u młodzieży i dorosły zatruć pokarmowych,salmonelli, bakterii oraz leków ,przyczyną biegunki może być np. zespół jelita drażliwego.
3. Jakie są objawy odwodnienia u dziecka?odp.ja zawsze sprawdzałam u moich maluszków czy nie zapadło się ciemiączko, czy nie ma wyschniętych ust, , czy siusia, czy im się skóra na brzuszku nie marszczy i czy mają energię czy tez wręcz przeciwnie, są apatyczni, senni.

Oraz krótko opisz Twoje wymarzone rodzinne wakacje.
Udajemy się wspólnie w wyprawę w nieznane...są to Wyspy Owcze znajdują się na północnym Atlantyku. Zaczyna swoją przygodę od wyspy Streymoy, potem Eysturoy,następna to Nólsoy, Koltur i Hestur......Jest tak cudownie.Przemierzamy wysokie, urwiste brzegi, wznosząc się na wysokość 500 mn.p.m.Wydaję mi się,że za chwilę dotkniemy swoimi dłońmi niebo.Z wierzchołków zniesień roztacza się niemal lotnicza panorama. A te fiordy, liczne cyrki polodowcowe wypełnione częściowo przez jeziora, dziesiątki kilometrów wspaniałego wybrzeża klifowego. A te wodospady..............to magia , to czary. Moczymy tylko stopy...... ...potem do jaskiń wpływamy łódką ....przechodzą mnie dreszcze...Potem kosztujemy specjały miejscowej kuchni a na deser konsumujemy lody rabarbarowe. Dzieciaki ubrodzone, zmeczone , ale szczęśliwe Chwile spędzone z wspólnie z rodziną ......coś wspaniałego .....ci ludzi...te obyczaje....te krajobrazy....:)

reklama
1.Ze względu na kryterium czasowe wyróżniamy biegunki:
• biegunkę ostrą (do 14 dni),
• przewlekającą się 14–30 dni,
• przewlekłą – trwającą powyżej 1 miesiąca.
2. Najczęstsze przyczyny ostrej biegunki to infekcje wirusowe lub bakteryjne, rzadziej grzybicze .

U dzieci i niemowląt objawami odwodnienia są:
  • suchy język lub usta;
  • brak łez lub niewielkie ilości w czasie płaczu;
  • rozdrażnienie lub apatia;
  • brak mokrych pieluszek przez co najmniej 3 godziny;
  • zmniejszone napięcie skóry (utrata elastyczności);
  • zapadnięte oczy, policzki, brzuszek lub ciemiączko.
  • 4.Moje wymarzone wakacje chciałabym spędzić w miejscu gdzie urodziły się moje przodkowie , czyli na Ukrainie. Poznać ludzi ,które znały moich krewnych, a może nawet znaleźć kogoś bliskiego dla rodziny, wiem że dużo zginęło w wojnę ,a reszta wyjechała.Ale chciałabym zobaczyć te lasy i łąki w których biegały nóżki mojej jeszcze małej babci i powąchać te przecudne kwiatki w opowieści mojej kochanej babci.

Oto lista laureatów :-)

Gratulujemy

Lista laureatów:
1. pela1983
2. beata26
3. marul
4. kwoloch
5. agf
6. lizzie
7. AsienkaPL
8. kodle
9. is77
10. Iwona Lewandowska
11. vikkaj
12. Lapis_Lazuli
13. ariska
14. krolcia
15. ekacper
16. Ania Kowalska
17. aka79
18. MaLea
19. zielona2909
20. edytakuk

Bardzo proszę o przesłanie na PW do mnie adresów i danych potrzebnych do wysyłki nagród. Na kontakt czekamy 7 dni (do 24.08.2012). W przypadku braku kontaktu nagroda przepada.

baaardzo dziękuję za nagrodę!!!proszę wybaczyc pytanie, ale nie wiem co znaczy PW;) proszę o odpowiedź gdzie mam przesłać adres

my też bardzo dziękujemy :-)

pela kliknij na nick Bestyja:p i tam, druga od góry, opcja to napisanie prywatnej wiadomości (PW) :tak:

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry