reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Konkurs - Acidolit

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
1 .Ze względu na kryterium czasowe wyróżniamy :
- biegunkę ostrą (do 14 dni),

- przewlekającą się 14–30 dni,
- przewlekłą – trwającą powyżej 1 miesiąca.

2. Istnieje wiele przyczyn biegunki .Najczęstszą przyczyną są infekcje przewodu pokarmowego.
Należą do nich zakażenia :
- wirusowe (rotawirusy, adenowirusy, wirus Norwalk, astrowirusy),
- bakteryjne (Salmonella, patogenne szczepy Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Yersinia enterocolitica)
- pierwotniakowe (Giardia lamblia).
Warto pamiętać o ostrych biegunkach związanych z działaniem toksyn bakteryjnych (np.gronkowcowych – tzw. zatrucia pokarmowe).

Poza zakażeniami przewodu pokarmowego inne częste przyczyny biegunek to:
- zaburzenia hormonalne (np. nadczynność tarczycy).
- infekcje zlokalizowane poza przewodem pokarmowym (np. zakażenia dróg moczowych),
- doustna antybiotykoterapia,
- błędy dietetyczne,
- zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, w tym zaburzenia spowodowane stresem (np. zespół jelita drażliwego),
- czynniki alergiczne (uczuleniowe),
- przewlekłe choroby jelit, takie jak celiakia lub choroba Leśniowskiego-Crohna,

3. Podczas gwałtownej biegunki , kiedy dziecko oddaje w krótkim czasie bardzo liczne stolce, często o dużej objętości oraz dodatkowo towarzyszą temu wymioty, dochodzi bardzo szybko do odwodnienia. Odwodnienie narasta w szybkim tempie . Im mniejsze dziecko , tym szybciej narasta zagrożenie dla życia.
Dziecko traci z płynnym stolcem duże ilości wody i soli mineralnych. Oddaje coraz mniej moczu , płacze bez łez , ma spierzchnięte , intensywnie zaczerwienione usta, a skóra jest sucha i mało elastyczna.
U niemowlęcia zapada się ciemiączko.
Dziecko staje się coraz bardziej apatyczne.
W takim przypadku konieczna jest interwencja lekarska i dziecko zazwyczaj zostaje nawodnione dożylnie .

Gdy wakacje tuż za pasem,
Następuje wyścig z czasem.
Możesz urlop w Polsce spędzić,
Bo chcesz trochę zaoszczędzić.
Ale kiedy będzie lało,
Żałuj, że Ci się nie chciało
W bierze sprawdzić moc promocji,
Lecieć wprost do Kapadocji,
Grzać na Krecie boskie ciało
I zapłacić za to mało.
Weź ze sobą też rodzinę,
Idź na plażę ze swym synem,
Z żoną pływaj w oceanie,
Córce pokaż nurkowanie,
Drinki pijcie w palmy cieniu -
To nadaje sens istnieniu!

reklama
połowa tych tekstów jest ukradziona!
W regulaminie jest punkt, który mówi: 3. Umieszczając odpowiedzi i akceptując regulamin Konkursu, uczestnik Konkursu oświadcza, że:
a) posiada pełnię praw autorskich do przesłanych materiałów

Większość powyższych tekstów jest po prostu kopią tekstów znalezionych w internecie :confused2:

Moje odpowiedzi na pytania konkursowe:)

1.Ze względu na kryterium czasowe wyróżniamy :
- biegunkę ostrą która trwa do 14 dni
- biegunkę przewlekłą która trwa powyżej 1 miesiąca
- przewlekającą się która trwa 14–30 dni,

2.Przyczyny biegunek u dzieci są różne.Najczęściej wywołują je bakterie, pasożyty , wirusy - zwłaszcza rotawirusy), niewłaściwa dieta .A u malutkich dzieciaczków biegunki mogą pojawić się wtedy kiedy dzieci np przechodzą bolesne ząbkowanie, mają alergię ,nietolerancję pokarmową ( np truskawki, banany,ryby , jajka itp) lub jakąś infekcję.Ze swojej strony mogę powiedzieć że jestem mamusią 3 małych dzieci i na szczęście mnie to omija.Jeśli chodzi o przyczyny biegunek u dorosłych to:zatrucia pokarmowe, nerwica - stres ,choroby układu pokarmowego, nietolerancja pokarmów, nadczynność tarczycy.Objaw biegunkowy występuję też jako skutek uboczny zażywania niektórych leków ( środki przeczyszczające czy tez antybiotyki).

3.Nie jest mi łatwo opisać objawy odwodnienia , ponieważ tak jak już wyżej wspominałam moje dzieci na szczęście ta przypadłość omija.Ale z tego co wyczytałam w internecie czy poradnikach to dzieci, które są odwodnione bardzo rzadko siusiają i mocz ma zabarwienie ciemnożółte.Można powiedzieć że to jest jeden z głównych objawów niedoboru wody w organiźmie.A poza tym,dziecko ma spieczone usta i suchy język.Odbija się również to na jego samopoczuciu, nie chcę się bawić jest marudne i płaczące.Skóra jest wysuszona.Gdy tylko się zauważy takie objawy u naszych smyków , powinniśmy jak najszybciej uda się z nimi do lekarza, ponieważ duże odwodnienie może zagrażać życiu , zwłaszcza u tych najmniejszych naszych skarbów.

Moje wymarzone wakacje

Jestem mamusią na urlopie wychowawczym 3 małych urwisków Kamilka 2,5 roku i bliźniaków Tomaszka i Piotrusia 1,5 roku.Wraz z mężem mamy takie marzenie żeby wybrać się całą rodzinką na wakacje nad polskie morze.Już raz udało nam się wyjechać gdy urodził się starszy synek Kamilek.To były wspaniałe chwile.Teraz gdy nam się rodzinka powiększyła znowu chcemy jechac........ale jak można się domyśleć to spore koszty.Już samo wychowanie takiego małego przedszkola kosztuje ;)Dlatego też takie wakacje to marzenie dla nas.Naszym
autkiem pojechalibyśmy do Władysławowa.Dzieci uwielbiają wodę i piasek.Więc były by jak w raju ;)Razem z nimi "chlapalibyśmy się "morską wodą, budowali ogromne zamki z piasku i szukali muszelek :)Nasze blade ciałka opalalibyśmy na słoneczku ( oczywiście wcześniej nasmarowalibyśmy się odpowiednim kremem aby nas za bardzo nie spiekło).Z mężem popijałabym drinki z palemkami a dzieci soczki .Wieczorem cała nasza rodzinka wybrała by sie na plażę podziwiać zachód słońca.Ach mam nadzieję że nadejdą lepsze czasy i
na plaży we Władysławowie.jpgzrealizujemy to nasze rodzinne marzenie :)

ODP. 1

ZE WZGLĘDU NA KRYTERIUM CZASOWE MOŻNA WYRÓŻNIĆ:

- biegunkę ostrą (trwającą nawet do 2 tygodni)
- biegunkę przewlekającą się (trwająca powyżej 2 tygodni do 1 miesiąca)
- biegunkę przewlekłą (trwającą powyżej 1 miesiąca).

ODP. 2

TYPOWE PRZYCZYNY BIEGUNEK

U małych dzieci najczęstszą przyczyną biegunek są wszelkie alergie np. na krowie mleko czy nietolerancje pokarmowe. To również objaw ząbkowania u maluszków. Kolejną przyczyną biegunek są wszelkie terapie antybiotykowe, dlatego też ważne jest, aby w tym czasie przyjmować leki osłonkowe. Maluchy często cierpią na biegunkę spowodowane wszelkimi przyczynami infekcyjnymi np. ratawirusem. Biegunka to także objaw choroby wrodzonej, takiej jak np. celakia czy nawet mukowiscydoza.

Dzieci nieco większe w wieku przedszkolnym miewają biegunki spowodowane nadmiarem spożywanej laktozy (po 3.r.ż. zmniejsza się aktywność laktazy, enzymu który wspiera nasze trawienie). Jest to tzw biegunka pędraków, która spowodowana jest błędami w diecie dzieci.

U dzieci starszych i młodzieży z kolei biegunkę najczęściej wywołuje zatrucie pokarmowe stres czy brak higieny. Z poważniejszych przyczyn biegunek jest to np. zespół jelita drażliwego, są to również inne schorzenia jelit np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna.

Te wszystkie przyczyny w pewnym sensie zazębiają się, bo zarówno przedszkolak, jak i niemowlę może mieć np. rotawirusa czy alergie pokarmową.

ODP.3

OBJAWY ODWODNIENIA

Dziecko rzadziej siusia, a jego mocz ma nietypowe ciemnożółty zabarwienie. Często dziecko ma suchy język i spierzchnięte, czerwone usta. Maluch staje się apatyczny i bardzo senny. Nie ma ochoty na psoty, tylko na odpoczynek. Często płacze, a płacz ten jest bez łez. Gdy odwodnienie jest poważne, staje się widoczne również na skórze. Po uszczypnięciu jej na brzuszku, pozostaje fałdka, która bardzo wolno znika. To objaw iż skóra malca jest sucha i mało elastyczna.
U niemowlaka zapada się także ciemieniucha!

MÓJ PRZEPIS NA SZCZĘŚCIE CZYLI WYMARZONE WAKACJE WG. ASIENKIPL

Mój przepis na wymarzone wakacje to szczypta beztroski, garść dobrego samopoczucia, łyk pozytywnego humoru, tonę świetnej zabawy bez trosk, stresów czy zmartwień.

To mnóstwo uśmiechu, który zaraża innych!

Wymarzone wakacje to wspólne spędzenie czasu. Bez względu na to czy jest to podwórku przy bloku, własny ogródek, pokój w pensjonacie, skrawek Adriatyckiej plaży czy własna wyspa. Dla mnie to nie ważne, istotne jest to, że jesteśmy razem i razem owocnie spędzamy ten czas. W współczesnym świecie w ciągłej pogoni za pieniądzem zapominamy często o tych wartościach i myślę, że urlop jest okazją na zbliżenie rodziny. Na kąpiele w przywleczonej w mieszkania wanience na placu zabaw, baseniku czy w jeziorze. Ważne staje się dla mnie to, iż jest to nasz wyjątkowy czas dla rodziny.

W tym roku planujemy wakacje nad polskim morzem, lecz kiedy i czy naprawdę pojedziemy to czas pokaże. Obecnie mąż jedzie na delegacje i niestety nas wziąć nie może. Nie wiemy ile potrwa projekt, lecz mamy nadzieje, że choć trochę wspólnym kąpieli słonecznych nam jeszcze do końca lato pozostanie!

1. Ze względu na kryterium czasowe wyróżniamy :
• biegunkę ostrą (do 14 dni),
• przewlekającą się 14–30 dni,
• przewlekłą – trwającą powyżej 1 miesiąca.

2. Biegunka u niemowląt karmionych wyłącznie piersią
”Definicja ta nie odnosi się do niemowląt karmionych wyłącznie piersią – one bowiem mogą oddawać kilka, a nawet kilkanaście stolców na dobę. U tych dzieci biegunkę rozpoznajemy dopiero wtedy, gdy zwiększa się częstość oddawania stolców lub wyraźnie zmienia ich charakter.

Przyczyny biegunek u dzieci.

1. Zapalenie żołądka i jelit wywołane infekcją bakteryjną lub wirusową.
  2. Objaw choroby infekcyjnej lub innej przebiegającej z gorączką.
  3. Bolesne ząbkowanie,
  4. Nietolerancja mleka krowiego, (białka jak i cukru (laktozy).
  5. Uczulenie lub nietolerancja innych pokarmów np. truskawek, bananów, ryb, itp.
  6. Nietolerancja glutenu, czyli białka znajdującego się w niektórych zbożach, np. w pszenicy, jęczmieniu lub owsie
  7. Mukowiscydoza: rzadka dziedziczna choroba, w której dochodzi do zakłócenia procesu wytwarzania śluzu, a niekiedy do choroby trzustki.
  8. Nieprawidłowe wykształcenie jelita grubego.

Przyczyny ostrych biegunek
Najczęstszą przyczyną ostrych biegunek u dzieci są zakażenia wywołane przez wirusy (zwłaszcza rotawirusy), bakterie (m.in. pałeczki z grupy Salmonella, E. Coli, czerwonki) oraz pasożyty (lamblie). Źródłem zakażenia są najczęściej osoby chore lub nosiciele. Mogą nim być również źle przechowywane, wielokrotnie zamrażane produkty spożywcze, zakażone mleko, drób, jajka, woda.

3.
Stan odwodnienia u niemowląt i małych dzieci rozpoznaje się po następujących objawach:

• suchy język lub usta
  • niewiele lub brak łez podczas płaczu
  • rozdrażnienie lub apatia
  • brak mokrych pieluszek przez 3 godziny i więcej
  • zmniejszenie napięcia skóry (ujęta w dwa palce skóra brzucha i puszczona nie powraca natychmiast na swoje miejsce)
  • zapadnięte oczy, policzki, brzuch lub ciemiączko
Dziecko silnie odwodnione jest osłabione (nie krzyczy lub głos jest chrapliwy, często nie potrafi samodzielnie pić), senne, apatyczne, wiotkie i ma zaburzenia świadomości.

4. Nasze wymarzone wakacje:
Hiszpania - Malaga- Puerto Banus. Urokliwe miasteczko położone w Andaluzji w , nad Morzem Śródziemnym, u podnóża Gór Betyckich.
Co bysmy tam robili? Oprocz kapieli w morzu, zabaw na plaży, budowania zamkow z piasku. Wypoczywalibysmy też na leżakach przy basenie, a Hania bawilaby sie z innymi dziecmi. (uwielbia nowe znajomosci ;)
Pluskalibysmy sie wszyscy w basenie, wyglupialibysmy sie i spedzali swietnie czas.
Jedlibysmy srodziemnorskie jedzenie i pili sok ze swiezo wycisnietych pomaranczy.
Niedaleko jest Gibraltar wiec pewnie wybralibysmy sie tam na wycieczke.
Wzielibysmy kolejke liniowa na Skale - The Rock i podziwiali z niej widoki. W tym miejscu zyja slynne malpy magoty, nalezace do makakowatych. Sa jedna z najwiekszych atrakcji turystycznych miasta i mysle, ze Hania piszczalaby z radosci gdyby je zobaczyla.
Legenda glosi, ze dopoki beda magoty na Gibraltarze, dopoty bedzie on we wladaniu Brytyjczykow.
Z Puerto Banus mozna tez wziac prom i w ciagu kilkudziesieciu minut znalezc sie w Maroko. Czyz to nie wspaniala atrakcja? Zasmakowac Orientu na jeden krotki dzien.
Takie wakacje na pewno przynioslyby sporo wrazen!

1. Biegunkę dzielimy na:
- ostrą - gdy utrzymuje się do 14 dni
- przewlekającą - gdy jej okres trwania wynosi 14-30 dni,
- przewlekłą - gdy objawy utrzymują się ponad ponad miesiąc.

2. Biegunki są wywoływane przez wiele różnych przyczyn, od bakteri i wirusów począwszy, aż na zatruciach, infekcji czy alergi pokarmowej kończąc.
U dzieci w różnych grupach wiekowych przebiegają nieco inaczej i przejawia się to następująco:
-Niemowlęta i małe dzieci narażone są głównie na biegunkę rotawirusową, biegunkę wywołaną alergią lub nietolerancją pokarmową i biegunkę towarzyszącą ząbkowaniu.
- Dzieci w wieku przedszkolnym często zapadają na biegunkę pędraków (np. poprzez nadmiar soków owocowych), którą wywołać może także nadmiar spożywanej laktozy.
- U Dzieci starszych biegunkę najczęściej wywołuje zatrucie pokarmowe, stres, lub brak higieny (np. podczas wakacyjnych podróży).

3. Najczęstszymi objawami odwodniania u dziecka są:
- Częsty płacz, senność i ogólne rozdrażnienie,
- rzadkie oddawanie moczu przy jednoczesnym odczuwaniu pragnienia,
- złe samopoczucie i odczuwanie słabości( dziecko nie chce chodzić, woli by nosić je na rękach)

4. Moje rodzinne wakacje najchętniej spędziłabym nad wodą, bo dla dzieci to prawdziwa frajda móc mieć tak ogromną "piaskownicę", zaś dla rodziców przyjemność pływania w ciepłej wodzie, chodzenia po rozgrzanym piasku i wylegiwania się wśród promieni słońca. Wyobrażam więc cobie taki morski zakątek, gdzie moglibyśmy jeść pieczoną rybę, serwować dzieciom owocowe koktajle i siadać wieczorem w cieniu parasola, popowiadając sobie niesamowite historie:)

1. Jak dzielimy biegunkę ze względu na kryterium czasowe?
Ze względu na kryterium czasowe wyróżniamy :
• biegunkę ostrą (do 14 dni),
• przewlekającą się 14–30 dni,
• przewlekłą – trwającą powyżej 1 miesiąca.

2. Jakie są najczęstsze przyczyny biegunek w różnych grupach wiekowych?
W wieku niemowlęcym i wczesnodziecięcym ujawniają się często różne choroby wrodzone i uwarunkowane genetycznie, jak np.celiakia i mukowiscydoza.
Po 3-5 roku życia
u wielu dzieci zmniejsza się aktywność laktazy, enzymu trawiącego cukier mleczny, co może prowadzić do bólów brzucha, wzdęć i przewlekłej biegunki na skutek spożywania nadmiaru laktozy (mleko i nabiał).
W wieku przedszkolnym najczęstszą przyczyną przewlekłej biegunki jest tzw. biegunka pędraków, główną przyczyną biegunki pędraków są czynniki żywieniowe. Dzieci z tą postacią biegunki spożywają zbyt duże ilości węglowodanów, zwłaszcza w postaci napojów i soków owocowych, przy małym spożyciu tłuszczów.
U dzieci starszych i młodzieży dość częstą przyczyną przewlekłej biegunki są zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego nazywane zespołem jelita drażliwego.
Częste przyczyny biegunek u dzieci
-infekcje przewodu pokarmowego,
-błędy dietetyczne,
- doustna antybiotykoterapia,
- infekcje zlokalizowane poza przewodem pokarmowym (np. zakażenia dróg moczowych),
- zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, w tym zaburzenia spowodowane stresem (np. zespół jelita drażliwego),
-czynniki alergiczne (uczuleniowe),
- przewlekłe choroby jelit, takie jak celiakia lub choroba Leśniowskiego-Crohna,
-zaburzenia hormonalne (np. nadczynność tarczycy)

Częste przyczyny biegunek u dorosłych
-nerwica
-nadczynność tarczycy
-uczulenia bądź nietolerancja pokarmów (np. mleko)
-leki
-zatrucia pokarmowe
-choroby układu pokarmowego (np. wrzodziejące zapalenie jelit)
-nowotwory

3. Jakie są objawy odwodnienia u dziecka?

Stan odwodnienia u niemowląt i małych dzieci rozpoznaje się po następujących objawach:

• suchy język lub usta
  • niewiele lub brak łez podczas płaczu
  • rozdrażnienie lub apatia
  • brak mokrych pieluszek przez 3 godziny i więcej
  • zmniejszenie napięcia skóry (ujęta w dwa palce skóra brzucha i puszczona nie powraca natychmiast na swoje miejsce)
  • zapadnięte oczy, policzki, brzuch lub ciemiączka
Dziecko silnie odwodnione jest osłabione (nie krzyczy lub głos jest chrapliwy, często nie potrafi samodzielnie pić), senne, apatyczne, wiotkie i ma zaburzenia świadomości

Moje wymarzone rodzinne wakacje, to wakacje spędzone w pobliżu nadmorskiej plaży, najlepiej takiej, na której można zbierać bursztyny, bowiem zarówno ja, jak i mąż uwielbiamy zbieranie bursztynów, a dzieci mają jeszcze większą frajdę. Nie może oczywiście zabraknąć lepienia babek z piasku, zabaw z piłką. Najważniejsze, żeby takie wakacje były spędzone aktywnie, bo wszyscy potrzebujemy ruchu, ruch to dobra rodzinna zabawa. Podczas pochmurnej pogody warto wybrać się do aquaparku i bawić się całą rodziną calutki dzień. Chciałabym podczas wakacji pokazać dziecku świat, z którym nie mają do czynienia na co dzień, świat wspólnych rodzinnych zabaw, by zapamiętały, że w rodzinie siła, że nie drogie hotele, ale rodzinna atmosfera i otaczająca nas miłość są źródłem szczęścia i radości. Chcę wykorzystać ten magiczny czas na pokazanie dzieciom, że warto dostrzegać pozytywne strony każdej sytuacji, że otaczający świat jest piękny i pełen miłości.

DanusiaKob, milagros20 - może na przyszłość sprawdźcie żeby nie kopiować 2 tych samych tekstów w jednym konkursie :) chyba że obydwie akurat słowo w słowo to samo myślicie :szok:

Ariska zanim kogoś oskarżysz dowiedz się czy faktycznie ten tekst jest skopiowany przez kogoś ;)Tekst wakacje jest mój i już o tym poinformowałam organizatora konkursu.DanusiaKOb skopiowała go ode mnie.Wszystko jest do sprawdzenia.Mnie to śmieszy że Pani która go skopiowała nie ma swoich marzeń tylko kopiuje i wkleja do konkursu.....

reklama
1. Biegunkę dzielimy na:
- ostrą - gdy utrzymuje się do 14 dni
- przewlekającą - gdy jej okres trwania wynosi 14-30 dni,
- przewlekłą - gdy objawy utrzymują się ponad ponad miesiąc.

2. Biegunki są wywoływane przez wiele różnych przyczyn, od bakteri i wirusów począwszy, aż na zatruciach, infekcji czy alergi pokarmowej kończąc.
U dzieci w różnych grupach wiekowych przebiegają nieco inaczej i przejawia się to następująco:
-Niemowlęta i małe dzieci narażone są głównie na biegunkę rotawirusową, biegunkę wywołaną alergią lub nietolerancją pokarmową i biegunkę towarzyszącą ząbkowaniu.
- Dzieci w wieku przedszkolnym często zapadają na biegunkę pędraków (np. poprzez nadmiar soków owocowych), którą wywołać może także nadmiar spożywanej laktozy.
- U Dzieci starszych biegunkę najczęściej wywołuje zatrucie pokarmowe, stres, lub brak higieny (np. podczas wakacyjnych podróży).

3. Najczęstszymi objawami odwodniania u dziecka są:
- Częsty płacz, senność i ogólne rozdrażnienie,
- rzadkie oddawanie moczu przy jednoczesnym odczuwaniu pragnienia,
- złe samopoczucie i odczuwanie słabości

Moje wymarzone wakacje to wyjazd w Izery. Góry te zachwycają miłośników górskich wędrówek i pięknych widoków - a zdeklarowanych domatorów nie zrażają surowością ;) Na pewno będą służyć naszym rodzinnym wyprawom, zaś każdy zdobyty szczyt ucieszy nawet najmłodszego członka rodziny! Jestem przekonana, że cała nasza rodzina po powrocie z takiej wyprawy będzie miała co wspominać przez kilka lat!

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry