Witam. Na koniec lutego kończy mi się macierzyński a tym samym ubezpieczenie i środki finansowe. Byłam na umowie na zastępstwo na pół etatu. W połowie macierzyńskiego osobą która zastępowałam wróciła, w dalszej kolejności macierzyński wypłacał ZUS. Czy po tym czasie należy mi się coś oprócz 800+ i aktywny rodzic w domu? ( Czytałam że zasiłek dla bezrobotnych nie należę się na pół etatu) . Niestety narazie nie mogę podjąć pracy bo nie mam opieki do dziecka
reklama
olka11135
Fanka BB :)
Witam. Na koniec lutego kończy mi się macierzyński a tym samym ubezpieczenie i środki finansowe. Byłam na umowie na zastępstwo na pół etatu. W połowie macierzyńskiego osobą która zastępowałam wróciła, w dalszej kolejności macierzyński wypłacał ZUS. Czy po tym czasie należy mi się coś oprócz 800+ i aktywny rodzic w domu? ( Czytałam że zasiłek dla bezrobotnych nie należę się na pół etatu) . Niestety narazie nie mogę podjąć pracy bo nie mam opieki do dziecka
Nie.
Jedynie mąż może Cię ubezpieczyć, żebyś nie miała problemu z lekarzem
Lady Loka
Mowisz o rodzicielskim?Witam. Na koniec lutego kończy mi się macierzyński a tym samym ubezpieczenie i środki finansowe. Byłam na umowie na zastępstwo na pół etatu. W połowie macierzyńskiego osobą która zastępowałam wróciła, w dalszej kolejności macierzyński wypłacał ZUS. Czy po tym czasie należy mi się coś oprócz 800+ i aktywny rodzic w domu? ( Czytałam że zasiłek dla bezrobotnych nie należę się na pół etatu) . Niestety narazie nie mogę podjąć pracy bo nie mam opieki do dziecka
olka11135
Mowisz o rodzicielskim?
Skoro była na zasiłku od pewnego momentu to ona nie ma czegoś takiego jak urlop rodzicielski
Ale na zasadzie minimalna na cały etat? Czy jak w przypadku pół etatu to pół minimalnej ? Bo otrzymywałam więcej niż minimalna ale na pół etatu to dzielona przez dwaDo zasiłku dla bezrobotnych nie znaczenia na jakiej części etatu pracowałaś (czy też nawet rodzaj umowy - o pracę lub zlecenie), ale to czy otrzymywałaś minimalną i odprowadzane były składki społeczne i Fundusz Pracy.
reklama
olka11135
Ale na zasadzie minimalna na cały etat? Czy jak w przypadku pół etatu to pół minimalnej ? Bo otrzymywałam więcej niż minimalna ale na pół etatu to dzielona przez dwa
Nie. Musi być minimum minimalna na pół etatu. Nie dzielona przez 2.
Czyli np teraz na umowie na te pół etatu musi być min. 4666zł brutto
Podziel się: