reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Koniec macierzyńskiego a inne świadczenia

adzata116

Początkująca w BB
Witam. Na koniec lutego kończy mi się macierzyński a tym samym ubezpieczenie i środki finansowe. Byłam na umowie na zastępstwo na pół etatu. W połowie macierzyńskiego osobą która zastępowałam wróciła, w dalszej kolejności macierzyński wypłacał ZUS. Czy po tym czasie należy mi się coś oprócz 800+ i aktywny rodzic w domu? ( Czytałam że zasiłek dla bezrobotnych nie należę się na pół etatu) . Niestety narazie nie mogę podjąć pracy bo nie mam opieki do dziecka

reklama
Witam. Na koniec lutego kończy mi się macierzyński a tym samym ubezpieczenie i środki finansowe. Byłam na umowie na zastępstwo na pół etatu. W połowie macierzyńskiego osobą która zastępowałam wróciła, w dalszej kolejności macierzyński wypłacał ZUS. Czy po tym czasie należy mi się coś oprócz 800+ i aktywny rodzic w domu? ( Czytałam że zasiłek dla bezrobotnych nie należę się na pół etatu) . Niestety narazie nie mogę podjąć pracy bo nie mam opieki do dziecka

Nie.
Jedynie mąż może Cię ubezpieczyć, żebyś nie miała problemu z lekarzem

Mowisz o rodzicielskim?

Do zasiłku dla bezrobotnych nie znaczenia na jakiej części etatu pracowałaś (czy też nawet rodzaj umowy - o pracę lub zlecenie), ale to czy otrzymywałaś minimalną i odprowadzane były składki społeczne i Fundusz Pracy.

Do zasiłku dla bezrobotnych nie znaczenia na jakiej części etatu pracowałaś (czy też nawet rodzaj umowy - o pracę lub zlecenie), ale to czy otrzymywałaś minimalną i odprowadzane były składki społeczne i Fundusz Pracy.
Ale na zasadzie minimalna na cały etat? Czy jak w przypadku pół etatu to pół minimalnej ? Bo otrzymywałam więcej niż minimalna ale na pół etatu to dzielona przez dwa

Tak na początku byłam na macierzyńskim a później na rodzicielskim i w trakcie rodzicielskiego dostałam świadectwo pracy, do końca wypłacał mi Zus

reklama
Ale na zasadzie minimalna na cały etat? Czy jak w przypadku pół etatu to pół minimalnej ? Bo otrzymywałam więcej niż minimalna ale na pół etatu to dzielona przez dwa

Nie. Musi być minimum minimalna na pół etatu. Nie dzielona przez 2.

Czyli np teraz na umowie na te pół etatu musi być min. 4666zł brutto

Do góry