reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Końcówka ciąży a pstrykanie w brzuchu

madziaf21

Zaciekawiona BB
Witajcie dziewczyny. Mam takie pytanie czy któraś z was spotkała się pod koniec ciąży z dziwnym pstryknięciem lub strzeleniem pochądzacym z brzucha i słyszalnym na zewnątrz ? Zastanawiam się co to może być?

reklama
Tez miałam te pstrykania właśnie od 36-37 tygodnia w jednej i w drugiej ciazy, z mojej medycznej wiedzy, jestem przekonana, że to powięzi i ścięgna..w tym okresie nasza skóra doświadcza juz naprawde mega dużego napięcia.. pęknięcie pęcherza płodowego jest głośniejsze i nie da sie tego pomylić z niczym innym (w pierwszej ciąży slyszalam ten dźwięk ,byl powiazany ze zrobieniem sie mega mokro - zaczely odchodzic wody.. wiec nie daj sobie wmówić że to już poród. 😂🤣 Myślę, że możesz byc spokojna.. Twoje ciało przygotowuje sie do porodu :)

reklama
Takie pstryknięcia są słyszalne przede wszystkim w pierwszej ciąży.
W napiętej skórze brzucha pękają włókna kolagenowe. Jeśli dotąd nie miałaś rozstępów, to poczekaj po porodzie na efekt tego pstrykania ;)
U mnie rozstępów nie było, a po porodzie w okolicy pępka wyszły drobne niteczki, czyli tam gdzie słyszałam podejrzane dźwięki. Teraz tego w zasadzie wcale nie widać :)

Szczerze mówiąc miałam rozstępy już przed ciążą. Ale te pstrykanie słychać u góry wtedy kiedy mała zaczyna się ruszać
U mnie to jedno pstryknięcie też było słychać u góry, jak Mały się kręcił. Może faktycznie jakieś wiązanie kolagenowe akurat pękło albo powięź się odczepiła (bo to wydaje wtedy takie dźwięki). 🤷‍♀️

reklama
Do góry