reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kolejny antybiotyk

reklama
Witajcie ja mam 2 dzieci 9 i 4 lata może napiszecie coś o syropie EURESPAL czy go podajecie co sądzicie na temat tego syropu

ma 3 dzieci z tego 2 miala do czynienia z tym syropem
i wszystko zalezy od dziecka corka dostala go przy dlugo utrzymujacym sie kaszlu pare dni i byla znaczna poprawa wiec zlego slowa nie powiedzialam :) a syn przy objawach takich jak corka i podaniu eurespalu zaczal wymiotowac
wydaje mi sie ze jesli dziecko dobrze toleruje to lek moze zadzialac.lepsze to niz antybiotyk od razu

Podłączę się do tematy i zapytam czy może stosowałyście kiedyś jakieś leki osłonowe dla dzieci? Ostatnio przy okazji zakupów leków w aptece juventy w manufakturze trafiłam na pokaźny zbiór różnych leków osłonowych które mozna brać w okolicy kuracji antybiotykiem. Apteka ma na nie dobre ceny więc pomyślałam czy czegoś nie wybrać. Czy ktoś coś może polecić?

Karmi, generalnie za każdym razem podczas podawania dziecku antybiotyku, a nawet po powinno się podawać osłonowe, np. Dicoflor, Lacidofil, Lakcid. Ja podawałam takie.

przy i po antybiotyku probiotyki osłonowe to konieczność, w szczególności dla dzieci.Ja stosuje lactoral bo bakterie są od polskich dzieci a i badany w Polsce. Co do eurespalu to podaje (3 letniej córce) zawsze kiedy zaczyna sie infekcja. Zdarzao sie ze po 2óch dniach niepewnych organizm sie wybronił z choroby.Ostatnio lekarka zapisała mi pulneo- zamiast eurespalu ale mała po nim wymiotuje:/

Ja ostatnio tak pobuszowałam po forach internetowych i aptekach wysyłkowych i doszłam do wniosku, że teraz jest tyle tych leków osłonowych, że naprawdę nie wiadomo na jaki się zdecydować: czy polegać na starych i sprawdzonych, czy też próbować nowości.... sama nad tym główkuje i nie mogę podjąć żadnej decyzji.

Z jednej strony Lakcid i Lacidofil sama przyjmowałam będąc dzieckiem, czyli można powiedzieć, że ponad 20 lat temu. Z drugiej jednak strony te nowe synbiotyki są wygodne, bo i nie trzeba ich trzymać w lodówce i przyjmuje się je tylko raz dziennie...

Coś w tym jest. Pamiętam,że jak mój synek był niemowlakiem dosyć często chorowała i za każdym razem lekarz chciał mu przepisywać antybiotyk. Ja na własną odpowiedzialność nie godziłam sie na to( trzeba dodać,że objawy były zawsze bardzo łagodne- lekki katar i temperatura 37) i teraz kiedy ma 3 lata( prawie) nie choruje wcale. Inna sprawa,ze podaję mu immulinę na wzmocnienie

To prawda sama zauważyłam, że lekarze nagminnie nawet na zwykłe przeziębienie zapisują antybiotyki. Trzeba je brać i podawać z rozsądkiem i w ostateczności, takie jest moje zdanie. Też miałam problem z wyborem probiotyku i zdecydowałam się na Multilac. Stosuje go z dobrym skutkiem ale u starszego dziecka.

reklama
A jeszcze apropo's nagminnie przepisywanych antybiotyków, to chciałabym zauważyć, że przeważająca część lekarzy jak i mądrych medycznych ksiąg i podręczników jasno mówi, że antybiotyk nie nadaje się do leczenia zwykłego przeziębienia, bo takowe wywołane jest wirusami, a nie bakteriami, które mógłby antybiotyk zniszczyć.
Tak naprawdę na przeziębienie nie wynaleziono lekarstwa - ono musi samo przejść!!! A te wszystkie środki, które stosujemy tylko łagodzą objawy - bez nich tak samo człowiek wyzdrowieje, tyle, że będzie się bardziej męczył. Zamiast faszerować się lakami, to wolałabym postawić na soki malinowe, miód, czosnek, cytrynę i owoce cytrusowe - efekt taki sam jak po zażyciu np. fervexu, a żołądek i wątroba nie są podrażnione.

No a jeżeli już trafi sie choróbsko i trzeba podziałać antybiotykiem, to obowiązkowo dobry lek przeciwosłonowy: Dicoflor 60, Multilac, Lacidofil, czy Lakcid z ampułkach do rozpuszczenia.

Do góry