reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy wrócić do pracy po dwumiesięczną odprawę przy umowie na czas nieokreślony?

Waris

Fanka BB :)
Witam
od początku. Byłam zatrudniona od 4.03.2011r. na okres próbny. Po okresie próbnym od 1.06.2011 dostałam umowę na czas nieokreślony. 11.06.2012 urodziłam córeczkę i do 25.11.2012 byłam na urlopie macierzyńskim. Bezpośrednio po wykorzystałam zaległy urlop z 2011 i troszkę z 2012r. Obecnie od 3.01.2013 przebywam na L4. Niestety w firmie źle sie dzieje i po powrocie spodziewam się wypowiedzenia ( już zwalniają z tytułu likwidacji stanowiska pracy, prawdopodobnie też sa to zwolnienia grupowe, firma zatrudnia ponad 20osób). Proszę o odpowiedź na pytanie kiedy powinnam wrócić do pracy aby przysługiwała mi dwumiesięczna odprawa? I czy jak wypowiedzenie dostanę np. 5.03 to bieg zaczyna się od 8.03 od piątku czy od kolejnego msca od 1.04 ?

reklama
od początku. Byłam zatrudniona od 4.03.2011r. na okres próbny. Po okresie próbnym od 1.06.2011 dostałam umowę na czas nieokreślony. 11.06.2012 urodziłam córeczkę i do 25.11.2012 byłam na urlopie macierzyńskim. Bezpośrednio po wykorzystałam zaległy urlop z 2011 i troszkę z 2012r. Obecnie od 3.01.2013 przebywam na L4. Niestety w firmie źle sie dzieje i po powrocie spodziewam się wypowiedzenia ( już zwalniają z tytułu likwidacji stanowiska pracy, prawdopodobnie też sa to zwolnienia grupowe, firma zatrudnia ponad 20osób). Proszę o odpowiedź na pytanie kiedy powinnam wrócić do pracy aby przysługiwała mi dwumiesięczna odprawa?
Co do zasady dwumiesięczna odprawa przysługuje po przepracowaniu u pracodawcy od 2 do 8 lat.

I czy jak wypowiedzenie dostanę np. 5.03 to bieg zaczyna się od 8.03 od piątku czy od kolejnego msca od 1.04 ?
A jakie są zapisy w umowie? Ogólna zasada przwiduje przy przepracowaniu pow. 6 m-cy a mniej niż 3 lat miesięczny okres wypowiezenia. Wypowiedziana umowa wygasa z końcem miesiąca następującego po tym, w którym została wypowiedziana.

Tak, w umowie mam miesięczny okres wypowiedzenia, tak jak Pani napisała >6 msca a < 3 lat.
Czyli gdybym najwcześniej wróciła do pracy 5 marca 2013 i tego dnia otrzymałabym wypowiedzenie to:
- umowa moja wygaśnie z dniem 30.04 ?
- i wtedy przysługiwałaby mi już dwumiesięczna odprawa?

Do góry