reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

reklama
Poziomki mam spirale miedzianą malego nie karmie a spirale mam od jakis 6 mies
generalnie stresuje sie powinnam byla dostac 20 okresu tego nie bylo mam w zamian plamienia:(

Może to jakieś zachwiania hormonalne bo test powinien już wyjść po terminie. Jak byłas w ciąży to kiedy wyszedł test jeżeli go oczywiście robiłaś??

jaka bete???? przy pierwszym dziecku test zrobilam od niechcenia i nie orietuje sie co to beta:( mam test strumieniowy a zrobiłam płytkowy... tak wogole to chcialabym zeby moje podejrzenia sie spełniły:) bardzo chcialabym druga dzidzie....

Ostatnia edycja:
jutro zrobie rano test a jak cos to wponiedzialek pojde do laboratorium i zrobie badania krwi morfologie, bete , i cukier

Poziomeczko jak sie czujesz???
dziewcznki ciesza sie ze beda miały rodzeństwo?? bo rozumiem ze masz dwie córy i bliźniaki w brzuszku:)

reklama
Znalazłam w necie i wklejam-może się przyda a fajnie opisane... no i zgodne z głównym tematem :D
W poprzednim wpisie (z 23 lipca) szczegółowo opisaliśmy możliwe objawy ciąży.

Czyli:
1. Brak miesiączki (Amenorrhea)
2. NUDNOŚCI (zazwyczaj poranne)
3. Częste oddawanie moczu
4. Obrzmienie piersi, mrowienie w piersiach, nadwrażliwość
5. Zaćmienie aureoli (obszar wokół sutka)
6. Niebieskie i różowe linie na piersiach, a później na brzuchu
7. Wzmożony apetyt
8. Zaciemnienie linii od pępka do wzgórka łonowego (linea negra)

Teraz trochę więcej na temat prawdopodobnych i pozytywnych objawów ciąży.

PRAWDOPODOBNE OZNAKI CIĄŻY:
1. Zmiany zabarwienia błony śluzowej pochwy
(oznaki ciąży widoczne podczas badania lekarskiego)
KIEDY SIĘ POJAWIA – pierwszy trymestr
INNE MOŻLIWE PRZYCZYNY – nadchodząca miesiączka

2. Rozpulchnienie szyjki macicy (oznaki ciąży widoczne podczas badania lekarskiego)
KIEDY SIĘ POJAWIA –około 6 tygodnia ciąży
INNE MOŻLIWE PRZYCZYNY –opóźniona miesiączka

3. Powiększona macica (oznaki ciąży widoczne podczas badania lekarskiego) i brzuch
KIEDY SIĘ POJAWIA – 8 – 12 tydzień po zapłodnieniu
INNE MOŻLIWE PRZYCZYNY –Mięśniaki, guz

4. Wyczuwalne pulsowanie tętnicy macicznej
KIEDY SIĘ POJAWIA – wczesna ciąża
INNE MOŻLIWE PRZYCZYNY – Mięśniaki, guz

5. Uczucie łopotania w dolnej części brzucha (ruchy płodu)
KIEDY SIĘ POJAWIA – pierwszy raz zauważalne w 16-22 tygodniu ciąży
INNE MOŻLIWE PRZYCZYNY – gazy, skurcze jelit

POZYTYWNE OZNAKI CIĄŻY:
1. Wizualizacja embrionu lub pęcherzyka podczas badania USG
KIEDY SIĘ POJAWIA – 4 – 6 tygodni po zapłodnieniu
INNE MOŻLIWE PRZYCZYNY – nie ma

2. Czynność serca płodu
KIEDY SIĘ POJAWIA – w 10 –20 tygodniu (Doppler wskazuje je już w 10-12 tygodniu)
INNE MOŻLIWE PRZYCZYNY – nie ma

Szukałam czegoś o mrowieniu piersi.... Znów mam to uczucie mrowienia/swędzenia...
Niby to dobry objaw-ale ja już któryś miesiąc tak mam-a wcześniej nigdy nie miałam więc to może objaw na @

Do góry