reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Katar u 2 miesięcznego niemowlaka

Ania919

Zaciekawiona BB
Witam, drogie mamy synek skończone 2 miesiące, niestety gdzieś koło czwartku złapał katar od starszego brata, osłuchowo czysty nic więcej się nie dzieje. Pediatra kazała robić inhalacje i oczyszczać nosem, ewentualnie isonasin septo, ale chciałam się zapytać czy może coś waszym maluchom pomogło , bo poniedziałek dzisiaj , a poprawy średnio, odciągami katarkiem (średnio sobie niestety daje) , ale nie chcę tez mu w środku podrażnić od tego i niestety nie zawsze wszystko wyjdzie, jak gdzieś głęboko zalega.

reklama
A próbowałaś z plasterkami typu aromactive?
A katar jest przezroczysty/biały czy bardziej żółty/zielonkawy?

2miesięczne dziecko sobie nie daje odciagać kataru? Przytrzymujesz i robisz swoje, byle szybko ;)

Kup elektryczny aspirator. Będzie łatwiej.

Witam, drogie mamy synek skończone 2 miesiące, niestety gdzieś koło czwartku złapał katar od starszego brata, osłuchowo czysty nic więcej się nie dzieje. Pediatra kazała robić inhalacje i oczyszczać nosem, ewentualnie isonasin septo, ale chciałam się zapytać czy może coś waszym maluchom pomogło , bo poniedziałek dzisiaj , a poprawy średnio, odciągami katarkiem (średnio sobie niestety daje) , ale nie chcę tez mu w środku podrażnić od tego i niestety nie zawsze wszystko wyjdzie, jak gdzieś głęboko zalega.
Mój synek miał Katar na dwa miesiące, leczyłam w domu plasterkami aromactiv (naklejałam cały na klatę), odciągałam nosek, dawałam cebion, masowałam stopki żeby poprawić krążenie 😏😏 dużo chodziliśmy po dworze (nie gorączkował), w pokoju gdzie leżał było często wietrzone, w dostawce miał wyżej głowę niż dupkę

Ja używam kilka razy dziennie wody morskiej w sprayu, na noc Nasivin Baby (ale my mamy 5 msc a to jest od 3 msc jakby co), maść majerankowa i witamina C.

U nas tez aktualnie katar. Przy 7.miesięcznym dziecku to już serio trudno odciągnąć,ale coz😅Trzeba porzadnie chwycić i działać,nie ma ze boli. Lepiej tak niż później miałoby to zejść gdzies dalej🤷‍♀️
Ja zawsze psikam woda morska,potem odciagam katarkiem. Na noc naklejam mu aromactiv. Podaje tez witaminę C w kropelkach.

Jak odciagne to raczej jest to taka biala wydzielina.
To jest ok. Jakby zaczął zmieniać barwę, to się nie zastanawiaj i idź do lekarza.
Zmiana koloru będzie świadczyła, że infekcja idzie w kierunku bakteryjnej i konieczny będzie antybiotyk.

Ja już nie pamiętam czy takim maluszkom można - ale zapytaj lekarza czy możesz podać witaminę C. Są takie w kropelkach.

reklama
To jest ok. Jakby zaczął zmieniać barwę, to się nie zastanawiaj i idź do lekarza.
Zmiana koloru będzie świadczyła, że infekcja idzie w kierunku bakteryjnej i konieczny będzie antybiotyk.

Ja już nie pamiętam czy takim maluszkom można - ale zapytaj lekarza czy możesz podać witaminę C. Są takie w kropelkach.
Starszemu 4 lata podaje witaminę C Cebion w kropelkach i tam niby jest napisane że można podawać od 28 dnia 5-8 kropelek

Do góry