Witam,
Z tego co do tej pory zdążyłem przeczytać, to jestem pierwszym facetem, który tu się wypowiada...
Mam 21 lat i odkąd pamiętam, mam i astmę i alergię i współczuję wszystkim którzy to mają i krórzy muszą opiekować się astmatykami/alergikami. Z własnych dośwaidczeń wyciągnąłem tyle, że choroba z wiekiem powoli ustępuje (oczywiście jeśli jest intensywnie zwalczana). Przynajmniej alergia, bo astma mniej. Przy każdym przeziębieniu dostaję duszności, które ustępujądopiero zazwyczaj po ok. 2 tygodniach.
Prócz tych wszystkich wziewnych typu zyrtec i inne (sorry nie pamiętam nazw, bo było ich tysiące...) gorąco polecam wysłanie dziecka do sanatorium (7 razy byłem w sanatorium w Istebnej), samo powietrze dobrze wpływa, duży wybór zabiegów. Najlepszym terminem na wysłanie dziecka jest czas od kwietnia do czerwca czyli ten czas kiedy najintensywniej pylą trawy ,topole (zmora), brzozy itp. Co prawda może na tym trochę ucierpieć edukacja, ale jest do do nadrobienia, a najważniejsze, że potem jest nawet 6 do 10 miesięcy spokoju, duszności zdecydowanie ustępują, a kilkakrotna wizyta w takim sanatorium może przyczynić się do całkowitego wyleczenia choroby.
Poruszyła mnie wypowiedź Pani, której córka ma problemy ze słuchem. Ja w wieku 6 lat zachorowałem na świnkę, z tego zrobiło się zapalenie trąbki słuchowej i w konsekwencji 100% utrata słuchu w lewym uchu. Pani doktor tłumaczyła mi wtedy, że wszystko przez katar, więc astma/alergia to na pewno jedne z powodów takiego stanu rzeczy :-/
JEŚLI CHODZI O PRZECIWDZIAŁANIE KASZLU ASTMATYCZNEGO to polecam flegaminę, berotec, albo wziąć dziecko na kolana żeby zwisało głową w dół i oklepywać po płucach niech kaszle i wypluwa do miski wydzielinę. Na noc powinien być spokój. Warto wydać parę złotych na tzw JONIZATOR czyli oczyszczacz powetrza i ustawić go gdzieś w pokoju dziecka.
Bezwzględnie nie podawać leków mukolitycznych wziewnie (jak w mukowiscytozie), ponieważ mogą spowodować skurcz oskrzeli. Przeciwwskazane jest też stosowanie leków przeciwkaszlowych, np. preparatów zawierających kodeinę - hamując odruch kaszlowy powodują zaleganie śluzu w oskrzelach, co zmniejsza ich drożność.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z chorobą.
Adrian M.
adi.corporation@gmail.com