reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie sztuczne

reklama
Ja własnie dziś zastanawiałam się nad zmiana mleka na 2, bo Maja ma jedna pieciogodzinną przerwe po kąpaniu, a tak to regularnie co 3 godziny, a w sumie wychodzi średnio 650ml/dobę, a wg tego co pisza na pudełku, to powinna wypijać 900. A że 2 marca skończy 4 m-ce, to te kilka dni przeciez nie zrobią róznicy.

madziunia pisze:
eg wg tabelek na moim mleku (prosobee 1) dziecko, które kończy lub skończyło 3 m-ce powinno zjadać od 900 ml - 1000 ml (dokładnie jest napisane 4-5 posiłków po 210 ml), na pudełku NA
Wydaje mi się, że na różnych rodzajach mleka podają różne dawki dzienne , co zależy chyba od jego składu. Może niektóre mleczka są bardziej sycące i dziecko wypija mniej (na Bebiku1 dziecko 3 miesięczne ma podane 6 razy po 120ml) a na Twoim widzisz więcej.

Ja też zastanawiam się nad zmianą mleczka. Mam jeszcze trzy opakowania 1 i chyba już ich nie beda kupować tylko kupią 2 przecież za niecałe dwa tyg skonczy 4 miesiace. Jutro podskoczę do lekarza bo mi się skończyła witaminka D to sie spytam jak jest z tą zmianą

A ja dzisiaj na własną odpowiedzialnosć podałam Adasiowi troszkę przetartego jabłuszka, zjadł ze smakiem 4 łyżeczki więcej mu nie chciałam dać. Zobaczymy jak będzie z brzuszkiem i kupką.

mojemu Maciusiowi to jabłuszko za bardzo nie smakuje, natomiast soczek z marchewki i jabłuszka jest pyszny :D Pani doktor powiedziała ze mozemy już przejs na bebiko2, poczekam aż skończy zapas 1 ( mam jeszcze trzy paczki ) i bede kupować 2.
Soczki i deserki możemy jesc bez obawy. Kaszek jeszcze nie muszę wprowadzać bo narazie bardzo ładnie przybiera na wadze na samym mleczku wiec widocznie mu wystarcza. Natomiast z zupkami mozemy poczekać jeszcze miesiąc.

A my dzis zaczęliśmy NAN 2 i od razu widać że jest pożywniejsze, bo Maja zawsze jadła tak około 100 ml co 3 godziny, a dziś 130 ml co 5 godzin. Ciekawe jak będzie w nocy, bo po kąpaniu dostała mleczko zagęszczone kaszka. A pozatym przez 3 dni dawałam jej po 2 łyżeczki dyni z ziemniakami i piła soczek jabłkowy, ale dzis zmienilismy na bananowy, bo po tych jabłuszkach strasznie ja męczyły pierdki.

Ale fajnie Pycha,że już wprowadzasz nowe pokarmy,my musimy jeszcze trochę poczekać
Wiktoria jest karmiona piersią,ale czasem mam dość mało pokarmu i p.doktor zapisała nam Nutranigen,więc w pogotowiu stoi jak tylko zabrakłoby mleka mamy ;D
podobno nie jest "pyszny" i niektóre dzieci mogą nie lubić,ale wtedy dosładza się odrobiną glukozy
podobno jest to najmniej uczulający z pokarmów,więc nadają się dla dzieci ze skłonnością do alergii ;D

reklama
Dziewczyny, czy któraś z Was podaje już zupki??? Nie pytam czy już można, bo osobiście dostałam zalecenie od pediatry (niedobór wapnia), tylko raczej jak to się robi...? :) Łyżeczką? Czy z butli ze smoczkiem do papki? I w jakich ilościach?

Do góry