reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersia

Marika jest coraz bardziej cycowa. Był jakiś czas temu taki moment, że myślałam że się sama odstawi, ale nie... Teraz pierwsze mleko 6-7 rano. O 9 je kaszkę z owocami i popija cycem, koło 12 cyc, koło 15 obiadek i nierzadko popija cycem, 18 owoc i popija cycem, koło 21 kaszka i wiadomo - zasypia przy cycu. W nocy mniej więcej 2 razy dopomina się przystawienia do piersi...
[edit] Kurcze teraz się doliczyłam jak napisałam, że ona ssie 8 razy na dobę, nie za dużo?
Ja na twoim miejscu bym sie bardzo cieszyla gdyby pawelek ciagnal cyca 8 razy, mleko matki mozna przeciez dawac na żądanie i ile dziecko potrzebuje. A jak mi w ciagu dnia nie chce cyca tylko butle to mam dylemat bo niby modyfikowane mozna dac 3razy po 210 a dla mojego szkraba to malo.
Z jednej strony sie ciesze, a z drugiej martwie, ale Alan w ciagu dnia juz nie chce cycusia...Tylko do zasniecia. A tak to po prostu nie ma czasu, bo wszystko musi zobaczyc, dotkanac itd. Za to w nocy cycus kilkakrotnie.
Hmmm, chcialam tego a teraz stweirdzam, ze i brakuje, a moje cycuchy szaleja, sporo produkuja, czasem kapia.
Podaje mu go ale bez wiekszego etuzjazmu cycka. A podaje czesciej niz juz podawalam, ze wzgledu na upaly, bo tak to tylko oprocz tego wypija ok 40ml wody w ciagu dnia...

Co ddo danonkow, ja podawalam Maciowi Danio. Ale Alanowi nie moge bo ma ta skaze cholerna! A co moge podac aby mial zamiast mleczka dodatkowego mlecznego z wapniem???
Dobrze ze Pawelek ciagnie mi cyca chociaz w nocy bo tak to juz bym nie karmila. Mi tam sie lezka w oku kreci, w dzien by i moze pobawil sie cycem ale strasznie mnie podgryza i nie daje rady. Nie ciagnie mleka tylko sie bawi, bol straszny. W nocy ma jedno porzadne karmienie cycem i drugie takie mniejsze. I tak sie zastanawiam czy mi sie taka nocna laktacja utrzyma dlugo???? Jak myslicie?

reklama
u mnie z cycem to.. różnie..
ale przeważnie jest tak
że :
rano ok 8-9 cyc (troszkę tylko)schodzimy na śniadanko kleik itp
później o 12 cyc
o 2 obiadek a po godzinkę troszkę cyca ale nie dużo,
ok 4-5 deserek,
o 6 kaszka, później kąpiel a po kąpieli cyc na dobranoc

w między czasie zawsze coś sobie podjada paluszki, flipsy, chlebek, biszkopty, wafle ryżowe, itp

czyli je cyca 3 razy.. i 1 tylko jako popicie po obiedzie

A co moge podac aby mial zamiast mleczka dodatkowego mlecznego z wapniem???
Myślę, że da się uzupełnić ten wapń jedzonkiem normalnym - brokuły, rybka.. Ale ja bym się skonsultowała z pediatrą dla pewności.

Alicja dużo ssie, rano tak godzinę po wstaniu chwilkę i za pół godziny znou na zaśnięcie. Potem na czasem daję przed spacerem jeśli od deserku mija więcej niż pół godziny. Później po obiadku, no i przez całe popołudnie (powiedzmy od 14.30 do 18) ona co godzinka, czasem nawet częsciej potrzebuje sobie possać.
No a potem daję już po kąpieli na zaśnięcie i w nocy często.

Ale teraz jak jej się zdarza mnie ugryźć to już zaczynam mieć stresa i to już nie jest takie miłe jak kiedyś :(

nam zostały 2 nocne karmienia;-) juz cycus nie jest potrzebny do zasniecia. I naprawde cieszy mnie to ... co najlepsze juz mu dałam

Ja na twoim miejscu bym sie bardzo cieszyla gdyby pawelek ciagnal cyca 8 razy, mleko matki mozna przeciez dawac na żądanie i ile dziecko potrzebuje. A jak mi w ciagu dnia nie chce cyca tylko butle to mam dylemat bo niby modyfikowane mozna dac 3razy po 210 a dla mojego szkraba to malo.

Dobrze ze Pawelek ciagnie mi cyca chociaz w nocy bo tak to juz bym nie karmila. Mi tam sie lezka w oku kreci, w dzien by i moze pobawil sie cycem ale strasznie mnie podgryza i nie daje rady. Nie ciagnie mleka tylko sie bawi, bol straszny. W nocy ma jedno porzadne karmienie cycem i drugie takie mniejsze. I tak sie zastanawiam czy mi sie taka nocna laktacja utrzyma dlugo???? Jak myslicie?

Ja karmiłam Julię 3 miesiące tylko w nocy, w dzień nie chciała. I karmiłabym dłużej gdyby nie to ze Julka odmówiła w końcu wogóle. Mleko miałam jeszcze kolejne dwa-trzy lata. Troszeczkę, raz na jakiś czas coś tam wyciekło.

Marta to super, że Antek tak świetnie to przechodzi!

Kilolku współczuję :-(

Royanna wiesz, bo ja to pewnie powinnam pójść po leki na wstrzymanie. I nie była to znowu wielka laktacja. Po prostu jak się lekko sutek nacisnęło to popłynęło troszkę mleczka, parę kropelek.

no mi też cąlkiem nie zanikło, jak nacisnęłam to zawsze odrobina była czyli właściwie bar mleczny działa non-stop prawie 3 lata :D

reklama
Do góry