reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią i nadgryzanie sutków górnymi dziąslami.

Ajrin77

Fanka BB :)
Witam, czy ktoś z Wam miał taki problem,.mam miesięczne dziecko które niestety na samym początku poraniło mi sutki podczas karmienia piersią ale doleczylam i zaczęłam karmić w kapturkach. Problem polega na tym że obecnie chciałam z nich zejść ale moje dziecko pomimo wszelkich prób nadgryza górnymi dziąsłami sutek/ brodawkę i każde przystawienie powoduje ból ...znowu je poraniłam. Nie wiem jak jej tego oduczyć , czy cały czas karmić w kapturkach? Mniej boli ale też jest dyskomfort , niestety...poza tym boje się jak wyjdą ząbki...

reklama
Być może nieprawidłowo podajesz maluszkowi pierś. Po właściwym przystawieniu dziecka do piersi, buzia dziecka powinna być szczelnie wypełniona piersią w taki sposób, że brodawka wraz z otoczką (1,5 do 2 cm od podstawy brodawki) powinna znajdować się w ustach dziecka. Dobrze gdybyś miała szansę spotkać się z doradczynią laktacyjną, bo nie ma potrzeby, żebyś odczuwała ból.

Wydaje mi się że robię to dobrze, mój syn miał krótkie wędzidełko ale pięknie jadł z piersi , to było wręcz miłe doświadczenie a tutaj niestety pomimo zmian pozycji, cały czas nadgryza tymi dziąsłami, jestem załamana...być może zaczynają się też objawy wzmożonego napięcia mięśniowego gdyż odgina główkę do tyłu i się.preży,., nie wiem czy to może mieć wpływ...ale.martwie się że szybko zakoncze karmienie.

Wydaje mi się że robię to dobrze, mój syn miał krótkie wędzidełko ale pięknie jadł z piersi , to było wręcz miłe doświadczenie a tutaj niestety pomimo zmian pozycji, cały czas nadgryza tymi dziąsłami, jestem załamana...być może zaczynają się też objawy wzmożonego napięcia mięśniowego gdyż odgina główkę do tyłu i się.preży,., nie wiem czy to może mieć wpływ...ale.martwie się że szybko zakoncze karmienie.

To zgłoś się do CDL.
To nie jest złośliwość noworodka, jest jakaś przyczyna złego ssania i nie da się jej ocenić online.
Dobrze przystawione dziecko nie ma prawa gryźć, bo tak jak Ania napisała wszystko jest głęboko w buzi.
Dziecko ssie ewidentnie za płytko. Kapturki tak naprawdę powinny być też dobrane przez CDL.

Do góry