reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Na cycki stosowałam bepanten, od razu po porodzie. Bardzo dobra sprawa.

wanilia a może po prostu musi się wypłakać? Zauważyłam, że jak nad młodym stałam, co chwilę tuliłam albo przykładam do cycka to prawie mi cały dzień nie spał , nie wspominając już o nocy. Jak tylko wprowadziłam jako-taką regularność czyli cycek co 2/3 godziny nie częściej, a w przerwach dawałam do possania palca albo po prostu smoka, odczekiwałam chwilę zanim na ręce- to się chłopak zaczął powoli regulować.
POlecam " język niemowląt" tracy hogg- to stąd te mądrości:))

A u nas kupa jest w każdej pieluszce. Chyba pójdę z tym do lekarza. Mały co bąką puści to wychodzi trochę kupy. Musiałabym co30 minut go przewijać. A i tak jest już trochę odparzony.

reklama
A moze sprobuj dawac smoczka jak mała chce ciagle cycka?? Ja byłam jemu przeciwna, ale czasem daje. Niektore dzieci go potrzebuja i juz. Nawet moja tesciowa to stwierdziła :-D
Kaskada kupka ma prawo byc w kazdej pieluszce noworodka :-) Z czasem to sie unormuje.
A swoja droga ile zuzywacie pampersów??
My od zeszłego czwartku, czyli w 10 dni zuzylismy około 100. Mielismy paczke 108 sztuk i zostało góra na jutro :-D
Paczka to jakies 50zł, czyli jakies 150zł na pampersy na miesiac :baffled: Mam nadzieje, ze pozniej bedzie mniej. Ale im wiekszy rozmiar pampkow tym mniej ich w paczce za tą samą cene :baffled::baffled:

Ostatnia edycja:
U Kacperka kupka też jest w każdej pieluszce. Niemowlę może zrobić kupkę po każdym karmieniu. Mój robi takie wielkie że musi lądować pod kranem bo chusteczkami nie da się tego usunąć :-) Żarłok jeden :-)

Dziewczyny normalnie wyje z bólu. Smaruje te brodawki i nic nie pomaga, już nie wiem co mam robić. Mały ma już 3 tygodnie i powinno to przejść. Nie wiem czy nie zrezygnuję z karmienia piersią. Na dodatek przy każdym karmieniu jest walka o otworzenie buzi. On cmoka i wyciąga język zamiast normalnie otworzyć i złapać sutka. Już normalnie nie wiem co mam robić. Każde karmienie kończy się u mnie wyciem. Z bólu i nerwów.:-(A tak bardzo chcę karmić piersią...

Ja na szczęście z brodawkami nie mam problemów, Kubuś nauczył się prawidłowo chwytać i żadnych maści nie stosuję;-)
My zaczęliśmy dawać smoczek chyba tydzień temu bo mały miał ataki kolki:szok: 3 noce prawie w ogóle nie spaliśmy bo tak się prężył, czerwieniał i wrzeszczał:baffled: Podawaliśmy mu różne specyfiki: plantex,woda koperkowa, espumisan itp specyfiki. i nic to nie pomagało:nerd: Przy smoczku na chwilę się uspokajał.
A jakie macie smoczki? Bo ja mam ten tomme tippee i się zastanawiam czy nie jest za duży dla noworodka?
Od 2 dni jest dużo lepiej, mały się nie pręży i przede wszystkim śpi dłużej a nie po pół godziny do godziny. Pani z poradni laktacyjnej poleciła mi żeby parzyć sobie w dzbanku po 2 torebki: koper włoski, mięta i rumianek i pić to zamiast herbaty. Efekt dało to dopiero po 2 dniach ale już nie mamy problemów z zatrzymywaniem gazów:-)

Ja na szczęście z brodawkami nie mam problemów, Kubuś nauczył się prawidłowo chwytać i żadnych maści nie stosuję;-)
My zaczęliśmy dawać smoczek chyba tydzień temu bo mały miał ataki kolki:szok: 3 noce prawie w ogóle nie spaliśmy bo tak się prężył, czerwieniał i wrzeszczał:baffled: Podawaliśmy mu różne specyfiki: plantex,woda koperkowa, espumisan itp specyfiki. i nic to nie pomagało:nerd: Przy smoczku na chwilę się uspokajał.
A jakie macie smoczki? Bo ja mam ten tomme tippee i się zastanawiam czy nie jest za duży dla noworodka?
Od 2 dni jest dużo lepiej, mały się nie pręży i przede wszystkim śpi dłużej a nie po pół godziny do godziny. Pani z poradni laktacyjnej poleciła mi żeby parzyć sobie w dzbanku po 2 torebki: koper włoski, mięta i rumianek i pić to zamiast herbaty. Efekt dało to dopiero po 2 dniach ale już nie mamy problemów z zatrzymywaniem gazów:-)
My tez uzywamy tego smoka. Choc nie zawsze mały chce wiec na siłe nie daje. Co do kolek to dobry jest ten preparat z niemiec SAB .... jedna z dziewczy wspominała o nim tutaj:tak:
U Kacperka kupka też jest w każdej pieluszce. Niemowlę może zrobić kupkę po każdym karmieniu. Mój robi takie wielkie że musi lądować pod kranem bo chusteczkami nie da się tego usunąć :-) Żarłok jeden :-)

Dziewczyny normalnie wyje z bólu. Smaruje te brodawki i nic nie pomaga, już nie wiem co mam robić. Mały ma już 3 tygodnie i powinno to przejść. Nie wiem czy nie zrezygnuję z karmienia piersią. Na dodatek przy każdym karmieniu jest walka o otworzenie buzi. On cmoka i wyciąga język zamiast normalnie otworzyć i złapać sutka. Już normalnie nie wiem co mam robić. Każde karmienie kończy się u mnie wyciem. Z bólu i nerwów.:-(A tak bardzo chcę karmić piersią...
Marma moze faktycznie sprobuj tych nakładek co pisze Patrycja. Ja tez mialam strasznie poranione sutki i kazde ssanie to jak ciecie zyletka:baffled: ale mi masc pomogła i odpukac mam spokój.

A moj za ciula niechce pic glukozy a chciałam go przepijac aby szybciej żółtaczke zwalczyc:baffled:

czarna Ja mam ten sam smok i wydaje mi się duzy, M pojechał po towar więc powiedziałam zeby zajechał do dziecięcego i jakis inny smok kupil.
Ja na poczatku smarowałam bepantenem i używałam nasadek bo iałam jeden wielki strup, teraz już karmir normalnie i sutki sie przyzwyziły. ale zaciskałam zębu xz bólu na początku

reklama
Tez mam ten smoczek i moja mala czasami go zassie, ale przewaznie wypluwa i powoduje on u niej odruch wymiotny. Sa jakies smoczki dla wczesniakow ? Moze taki zalapie, bo probowalam juz kilki i kazdy jest za duzy.

Do góry