reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jakie świadczenia dla mamy na u. wychowawczym?

eddi29

MamaZosiaszka
Miasto
śląsk
Witam, przeszłam na bezpłatny urlop wychowawczy i chiałabym się zapytać jakie świadczenia należą mi się ze strony pracodawcy i zusu. Chodzi mi o to kto i jakie sładki opłaca. Dodam, ze umowę mam na czas określ. do 2014r. Urlop planuję wziąść na 2 lata.
Bardzo dziękuję, pozdrawiam.

reklama
Składki nalicza pracodawca a opłaca skarb państwa. Tak jest do momentu podjęcia przez Panią zatrudnienia w czasie urlopu lub podpisania umowy zlecenia - wtedy umowy te stanowia tytuł ubezpieczenia.
Pani jako pracownikowi nie nalezą się żadne świadczenia pieniężne ani od zus, ani od pracodawcy. Czasami pracownik na urlopie wychowawczym ma prawo do swiadczeń z funduszu socjalnego, ale to już kwestia regulaminu ZFŚS (jeśli taki fundusz jest w Pani firmie).
Może się Pani starać o zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym, ale tym zajmuje się MOPS.

Do góry