Witam
Nie doczekałam się odpowiedzi na forum, a nie mogłam już dłużej czekać, więc kupiłam dla 14miesięcznego synka (10kg, 82cm) fotelik Be Safe Izi Kid X3 Isofix. Jest to fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy w przedziale wagowym 0-18kg (6m-4lata). Sprzedawca mocno mi go odradzał, bo drogi, bo dziecku tyłem się nie podoba, bo w praktyce starcza tylko do 3lat. Dla mnie najwazniejsze jednak jest bezpieczeństwo dziecka, więc nabyłam fotelik i nie żałuję. Jestesmy już po pierwszej długiej podróży. Fotelik montuje się dość szybko (ok 10min), zajmuje trochę więcej miejsca niż foteliki montowane przodem, ale źle nie jest (mamy fiata bravo, a po zamontowaniu fotelika za siedzeniem pasażera bez problemu się tam mieszcze). Dziecku fotelik sie spodobał, ciekawie się w nim rozgląda (fotelik jest dość wysoko, więc ma świetny widok przez szyby boczne i tylną). Za pierwszym razem synek nie potrafił w nim zasnąć, bo nawet przy maksymalnym rozłożeniu fotelik jest jednak siedzący, a nie półleżacy jak foteliki 0-13kg (według mnie z tego powodu nadaję się on raczej dla dziecka od 10-12 miesięcy a nie od 6). Ale problem był tylko przy pierwszej jeździe, później już zasypiał bez problemu i nawet główka mu nie opadała. Z nóżkami też nie ma problemu, narazie fotelik jest maksymalnie odsunięty do tyłu i mały wcale nie dotyka nóżkami oparcia siedzenia.
Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że przekonałam Was do fotelika montowanego tyłem - taki jest najbezpieczniejszy, choć mam nadzieje, że nigdy nie będe musiała się o tym przekonywać.
Pozdrawiam i życzę samych bezpiecznych podroży.