reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Ludzie o co tu chodzi! czemu jedne maja 3 a drugi 4?Ten rok to rocznik fotelika czy testu?
producentmodelgrupa
sort-1.gif
ocenabezp.obsl.komf.czysz.rokśrednia cenagdzie kupić?
Maxi-CosiTobi (2009)9-18 kg444432009831 PLN
Maxi-CosiTobi (2006)9-18 kg444442006869 PLN
Maxi-CosiTobi9-18 kg334542007859 PLN
producentmodelgrupa
sort-1.gif
ocenabezp.obsl.komf.czysz.rokśrednia cenagdzie kupić?
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif

Ooo widzę, że Pani dokładnie szuka i mocno analizuje ;) (plus za to!)

Otóż rocznik w 3 kolumnie od prawej to rok odbycia testu, a po lewej przy modelu fotelika to rok modelu.

ADAC testował Tobie dwukrotnie - rok 2007 i tu mu się trochę nie powiodło (przeciążenia przy zderzeniu czołowym)

MC poprawił model na rok 2009 i wtedy też ADAC ponownie go przetestował i wynik był już trochę lepszy - 4 gwiazdki (chodź dalej nie było rewelacji przy zderzeniu czołowym).

To też po części kolejny argument aby nie kupować używanych fotelików...

reklama
Dziekuję za pochwale, ale szczerze powiem ze jest to dla mnie dosc uciazliwe gdyz, kazdy produkt tak wnikliwie wybieram... Co trwa troche... Nieraz i poł roku :-D hahaah

po tych wszystkich Pana postach, zdecydowalam jednak ze doloze te 300zl i kupie nowy, no i zawsze na drugie dziecko bedzie. znalazlam sklep gdzie bede mogla przymierzyc mc tobi. bo pewnie on bedzie pasowal a romer king plus w rzeczywistosci wydaje sie mocniejszy w wykonaniu, ale pewnie jak pan pisal nie podejdzie. I czesto tak czytam ze fotele profilowane to wada Hond.
Kwestia tylko tego czy bedzie to Tobi, czy Priori XP lub SPS. Bo na 2 lata nie chce zbyt duzo wydawac...

Bo nastepny chce juz kupic Romer kidfix jak juz tu Pan go jakiejs kolezance polecal. Oczywiscie ten bedzie nowy bo na dluzej starczy.
Pozdrawiam

Witam,
Mam pytanie do Pana Piotra. Na zakup fotelika 9-18 mam jeszcze około 4 miesiące ale już rozglądam się i czytam. W grę wchodzą firmy ROMER i MAXI COSI.
Modele :
ROMER KING PLUS lub KING TS
ROMER DUO PLUS
MAXI COSI TOBI

Fotelik będę montował w samochodzie Honda Accord 99 bez isofixa. Pytania dotyczą głównie modelu DUO. Biorę go pod uwagę bo za jakiś czas mogę zmienić samochód na nowszy i isofix będzie jak znalazł. Czy model DUO posiada dodatkowy zagłówek taki jak mają KING i TOBI bo na zdjęciach produktu go nie widzę? Czy 4 gwiazdki DUO odnoszą się również do montażu za pomocą pasa bezpieczeństwa? No i czy warto dopłacać do modelu DUO(poza isofix posiada znaczące różnice?-nie wiem czy system antyprzechyleniowy działa gdy fotelik zamocowany jest za pomocą pasów) czy jednak kupić tańszego KING-a bo na razie fotelik będzie zamontowany za pomocą pasa.
Dziękuję i Pozdrawiam,
Ł.

jeszcze jedno moje pytanie, mam nadzieje ze ostatnie:)
Istnieja na rynku foteliki Maxi-Cosi Axiss oraz Rubi. O MC Axiss sie doczytalam ze ma tylko 3 gwiazdki natomiast oRUBIi nic nie ma. Chyba w inny sposob jest montowany fotelik w aucie, tzn rubi chyba nie ma napinacza? Czy nie byly przeprowadzane testy ADAC? Co Pan sadzi o tym foteliku? Pana zdaniem moze sie okazac lepszy niz Tobi?

Witam,
Proszę o radę, zauważyliśmy że córce (2 lata 8 m-cy) jest od jakiegoś czasu bardzo niewygodnie w MC Pearl (na bazie familyfix); mała waży już 15 kg i po dzisiejszym zmierzeniu ma ok 96 cm wzrostu. Początkowo nastawiliśmy sie na segment 15-36 ale po przymierzeniu jej dzisiaj w sklepie do np Recaro Monza wydaje mi sie że jest jeszcze na niego za mała... z drugiej strony było jej niewygodnie również w Romerze Kingu... w miare optymalny wydawał sie Recaro Young Sport ale martwią mnie słabe oceny w testach (na takie natrafiłam, byc może nieaktualne...). Prosiłabym o rade, na jaki fotelik 'przesiąść' córcię, który z segmentu 9-18 jest możliwie niewiększy? A może od razu zdecydować sie na ostatnią grupę?
Dziekuję z góry za podpowiedzi!!!!!! :)

witam,
mam pytanie odnośnie fotelika w grupie 15-36. Po przestudiowaniu adac zastanawiam się nad Jane montecarlo r1, recaro monza lub cybexem. Chcociaż wyczytałam, że romer kidfix jest ok, ale w adac go nie znalazłam.
Moje dziecko dziecko ma 2lata i 8 miesięcy, waży ok 17-17,3 kg i ma wzrostu ok 98-100cm. Obecnie mamy roemera king plus, ale w cieplejszej kurtce bardzo ciężko się zapina pasy, więc w zimowej już chyba nie dopniemy. Mamy auto Toyotę rav4 2004/2005, ale nie możemy ustalić czy jest isofix, gdyż z tyłu kanapy wystaje metalowy bolec, ale jeden. Skłaniam się ku cybexowi, chociaż nie wiem jaka jest różnica pomiędzy solution, solution x i solution 2x? patrzyłam na testy i wszystkie są ok.
Nie mogę przymierzyć żadnego z nich, gdyż w moim mieście nie znalazłam takich sklepów, dodam tylko, że tylna kanapa jest regulowana, tzn może być lekko odchylona lub prawie pod kątem 90 st.
Bardzo prosze o odpowiedź :)

Witam, ja również piszę prosząc o pomoc w doborze fotelika.
Synek ma skończone 7 miesięcy, waży 9 kg i ma około 80 cm. Samochód to Skoda Octavia 2002 hatchback (jest isofix). Do tej pory woziłam dziecko w foteliku/nosidełku do 10 kg, jednak dziecko nie mieści się w nim (szczególnie barkami). Poszukuję czegoś najlepiej w przedziale 9-25 lub 0-25. Istotnym kryterium przy wyborze jest dla mnie stopień regulacji oparcia (pozycja leżąca lub półleżąca). Synek nie siedzi jeszcze stabilnie, a często spędzamy w podróży 5-6 godzin. Nie ukrywam, że dobrze by było, aby fotelik był w "rozsądnej cenie". Zastanawiam się nad Casualplay Beat S lub Beat Fix (przede wszystkim ze względu na stopień pochylenia), jestem otwarta na sugestie i opinie.
Bardzo proszę o poradę.

Witam serdecznie, moja córeczka ma rok i ok 9.5 kg. Już prawie się nie mieści w foteliku 0-13kg, który posiadam (niestety nie ma on testów ADAC).
Zastanawiam się nad wyborem fotelika, moje typy to:
- Recaro Young Sport (córeczka już go mierzyła w sklepie i wydawała się zadowolona, niestety nie miałem okazji przymierzyć w samochodzie)
- Britax Evolva 1-2-3 plus

ew. Romer King Plus lub Maxi Cosi Tobi.

Samochód to Skoda Roomster, z isofix, bez top tether.
Czy montował już Pan któryś z powyższych fotelików w Roomsterze?

Jakie są różnice między tapicerkami w Britaxie/Romerze? Różnice w cenie są dość znaczne (rzędu 200 zł dla Britaxa).

Jestem zainteresowana fotelikiem cybex juno-fix
Na stronie dotyczacej testow:
fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe 2012 :: sortowanie wg kryterium ocena
dostal on 5 punktow (najwyzsza ocena) jednak na wszytskich atestach ma 4 na 5 gwiazdek. Jego waga na polskiej stronie cybex to 11kg na angielskiej 6,7kg. Probowalam dowiedziec sie czegos wiecej pisac do nich ale nie otrzymalam odpowiedzi. Czy ma ktos moze informacje na temat tego fotelika?

michal_b ja zabralam dziecko do sklepu i sam testowal foteliki - jesli chodzi o maxi-cosi tobi to rozplakal sie w nim - foteli jest bardzo wysoki, ciasny (moj synek ma 11 miesiecy i jest typowym bobasem) a pasy w tym foteliku sa naprawde okropne - wczesniej czytalam o nich na forum i dobrze ze sprawdzilam go. Pasy sa pokryte bardzo sztywna guma, mojemu dziecku bylo bardzo niewygodnie w nich. fotelik wyglada fajnie ale tylko tyle, siedzial tez w maxi-cosi priori i bylo mu wygodnie ale on ma slaba ocene w testach, natomaist w foteliku cybex (nie pamietam jaki model - nie mieli juno - ale z ta poducha zmaiast pasow) usmiechal sie od ucha do ucha.

reklama
Do góry