reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Dziękuje za podpowiedź. Zależało mi żeby dziecko jak najdłużej jeździło w uprzęży, a ponieważ sytuacja nie była "gardłowa" zaczekałem na Xtensasfix`a. Generalnie odczucia bardzo pozytywne, fotelik po zamontowaniu w Isofixie bardzo stabilny, po dopasowaniu do wymiarów dziecka robi wrażenie nawet dokładniej osłaniającego dziecko niż Tobi. Dość ciężki, co może doskwierać jak się często przekłada foteliki miedzy samochodami. Mały natomiast bardzo z niego zadowolony bo jak stwierdził jest niższy i łatwiej mu się samodzielnie wgramolić i wygramolić, a dla trzylatka ujma jest korzystanie z pomocy przy takiej prostej czynności.

Dziękuje jeszcze raz za podpowiedź i pozdrawiam

Cieszę się, że produkt spełnia swoją rolą - dziękujemy za feedback i życzymy bezpiecznych podróży.

reklama
Dziękuję bardzo :) Ja czytałam kiedyś (tyle, że wtedy mało interesowały mnie te foteliki - 9-36kg), że właśnie np. jako drugi polecany jest ten Britax lub Recaro. Ale kiedyś widziałam, ze ich cena to ok 700 zł. Także bardzo dziękuję, że pofatygował się Pan zerknąć również na ceny tych fotelików o do tego znaleźć jakieś oferty :)
No to odetchnęłam z ulgą, bo nie bardzo chciałam "stawiać" na mało sprawdzone foteliki.
Pozostaje tylko przymiarka do auta i zakup :)
Dziękuję i pozdrawiam.

Polecam się na przyszłość, proszę o relację po zakupie. pozdrawiam serdecznie

Dzień Dobry
Proszę o poradę jaki fotelik wybrać, nasz mały ma 8 miesięcy , jeszcze sam nie siedzi i waży ok 11kg ;-)
Myślimy o zmianie fotelika z grupy 0-18 RWF
foteliki które nas interesują to cybex sirona oraz besafe izi combi x3
pozdrawiam
Damian

Albo 9-25, albo 0-18 - taki który będzie najlepiej pasował do auta i dziecka. Dodatkowo proponuję spojrzeć również na Britax Max Way, Britax Max Fix oraz Multi Tech 2 z tym, że ostatni ciężko dostać.

Pozdrawiam

Witam. Kupiłam wczoraj dwa foteliki 9-18 kg dla synka 10 mies ktory wazy 11 kg. Pierwszy to britax-romer duo plus isofix a drugi który ma być tylko używany podczas wizyty u dziadków Britax-romer Eclipse. Oba kupiłam wMothercare za pól ceny przy czym ten eclipse był o polowe tańszy od tego duo plus. Wczoraj po zamontowaniu obu( mamy opel zafira z isofix) zobaczyłam ze ten duo plus nie ma tak fajniej pozycji leżącej jak eclipse a mysle ze mogłaby sie przydać na dłuższe wypady. Nie wiem teraz czy kupić drugi eclipse choc ma on w testach adac o jeden punkt mniej czy kupić droższy np maxi cosi tobi lub britax romer King plus?
Zastanawiam sie czy te foteliki britax np eclipse czy stary model king plus przez to ze nie maja regulowanego zaglowka i tylko taki szeroki to nie są mniej bezpieczne? Co Pan mógłby mi polecić ? Czy warto oddać Romer duo plus ze względu na pozycje i kupić king plus lub tobi bez isofix??? Czy wogole te foteliki pasują do Zafiry?

witam, poszukuję fotelika dla mojego 6-miesięcznego synka. z początkowego Maxi-Cosi juz "wyrasta"- jest dość duźy ( 9kg, 74cm ). Cena nie gra roli. Chciałabym , aby w miarę moźliwości fotelik max się rozkładał, gdyź malec czasem cięźko znosi dalsze podróźe (np Polska- Anglia, mieszkam w uk). Myślalam o przedziale 0-18 (tyłem do jazdy) , zaproponowano mi BRITAX first class... a moźe coś innego ( padały tu propozycje : Xtensafix , Britax-romer Eclipse etc) .

z góry dziekuje za porade, gdyź w uk cięko o fachową pomoc :-(

Witam,

Jestemmocno zainteresowana kupnem fotelika Multi tech 2, ale jest z nim problem. Wiem, że dla Volvo ten fotelik jest produkowany pod ich marką. przymierzałam ten fotelik do samochodu, ale pan był mało zorinetowany jak to zrobić.

Mam citroen berlingo 2.0 HDI multipsace, na liście aut britaxa jest ta markoa od 2008 roku, i dlatego nie wiem czy do mojego rocznika on się nadaje.

Po mojej mało fachowej przymiarce wydaje mi się że tak. Ale mam wątpliwości na których siedzeniach może być montowany. Dla roczników od 2008 pisze że na siedzeniu 1 i 3. przy siedzeniach 2 i 4 są schowki w podłodze może przez to?

I nie umiem znaleźć czy ten fotelik bral udział w testach, ale pomimo to ten montaż tyłem mnie przekonuje no i marka też raczej ok.

Będę wdzieczna za pomoc i opinię w tej sprawie.

Witam. Kupiłam wczoraj dwa foteliki 9-18 kg dla synka 10 mies ktory wazy 11 kg. Pierwszy to britax-romer duo plus isofix a drugi który ma być tylko używany podczas wizyty u dziadków Britax-romer Eclipse. Oba kupiłam wMothercare za pól ceny przy czym ten eclipse był o polowe tańszy od tego duo plus. Wczoraj po zamontowaniu obu( mamy opel zafira z isofix) zobaczyłam ze ten duo plus nie ma tak fajniej pozycji leżącej jak eclipse a mysle ze mogłaby sie przydać na dłuższe wypady. Nie wiem teraz czy kupić drugi eclipse choc ma on w testach adac o jeden punkt mniej czy kupić droższy np maxi cosi tobi lub britax romer King plus?
Zastanawiam sie czy te foteliki britax np eclipse czy stary model king plus przez to ze nie maja regulowanego zaglowka i tylko taki szeroki to nie są mniej bezpieczne? Co Pan mógłby mi polecić ? Czy warto oddać Romer duo plus ze względu na pozycje i kupić king plus lub tobi bez isofix??? Czy wogole te foteliki pasują do Zafiry?

Witam,

Generalnie między Duo, Kingiem itp nie ma przepaści jeżeli chodzi o regulację - powinna być na podobnym poziomie więc tu byłbym spokojny i zostawił tego Duo Plusa.

Wg mojej oceny lepiej gdy zagłówek jest bardziej rozbudowany, ale absolutnie nie ma to dużego wpływu na poziom bezpieczeństwa, to co jest w Duo Plus też się sprawdza. (ten sam system pozostał nawet Versafix).

Co polecam? jeżeli wg Pani jest duża różnica w regulacji to proszę porównać wszystkie modele w sklepie pod kątem regulacji, później ten najlepszy przymierzyć w aucie, nawet jeżeli nie ma Isofix i będzie stabilny to będzie równie bezpieczny jak Duo Plus pod warunkiem solidnego montażu.

Dodatkowo też można wybrać wariant rwf np max way, multi tech 2 itp. - tu ogromny atut za pozycję tyłem do kierunku jazdy.

Ale równie dobrze można pozostawić tego Duo Plusa - kwestia budżetu i potrzeb.

Pozdrawiam serdecznie

witam, poszukuję fotelika dla mojego 6-miesięcznego synka. z początkowego Maxi-Cosi juz "wyrasta"- jest dość duźy ( 9kg, 74cm ). Cena nie gra roli. Chciałabym , aby w miarę moźliwości fotelik max się rozkładał, gdyź malec czasem cięźko znosi dalsze podróźe (np Polska- Anglia, mieszkam w uk). Myślalam o przedziale 0-18 (tyłem do jazdy) , zaproponowano mi BRITAX first class... a moźe coś innego ( padały tu propozycje : Xtensafix , Britax-romer Eclipse etc) .

z góry dziekuje za porade, gdyź w uk cięko o fachową pomoc :-(

Witam,

Tak młode dziecko tyłem do kierunku jazdy obligatoryjnie, z rwf polecam max fixa, max waya, multi tech 2 oraz rwfy besafe'y.

Pozdrawiam serdecznie

reklama
Witam,

Jestemmocno zainteresowana kupnem fotelika Multi tech 2, ale jest z nim problem. Wiem, że dla Volvo ten fotelik jest produkowany pod ich marką. przymierzałam ten fotelik do samochodu, ale pan był mało zorinetowany jak to zrobić.

Mam citroen berlingo 2.0 HDI multipsace, na liście aut britaxa jest ta markoa od 2008 roku, i dlatego nie wiem czy do mojego rocznika on się nadaje.

Po mojej mało fachowej przymiarce wydaje mi się że tak. Ale mam wątpliwości na których siedzeniach może być montowany. Dla roczników od 2008 pisze że na siedzeniu 1 i 3. przy siedzeniach 2 i 4 są schowki w podłodze może przez to?

I nie umiem znaleźć czy ten fotelik bral udział w testach, ale pomimo to ten montaż tyłem mnie przekonuje no i marka też raczej ok.

Będę wdzieczna za pomoc i opinię w tej sprawie.

Multi tech 2 nie odbył testów, ale znając życie i tak ADAC utnie mu ocenę końcową za skomplikowany montaż. To samo miejsce miało przy max wayu, bezpieczeństwo na czwórkę, ocena końcowa to dwója, a ten model jest naprawdę bardzo bezpieczny jeżeli zamontuje się go poprawnie.

Oczywiście schowki dyskwalifikują całkowicie fotele z podporą - proszę o tym pamiętać.

Generalnie ja jestem zwolennikiem obu modeli RWF od Britaxa ze wskazaniem na Max Waya, chyba że dziecko nie jest małe to wtedy Multi bo jest pochodną Evolvy w związku z czym jest większy.

Pozdrawiam

Do góry