reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

No własnie u nas tez tak bylo, jeszcze nie dawno sie skarzylam ze tylko mama i mama. Az chyba z trzy dni temu moj A uspil mala sam! Nie pytaj mnie jak bo nie mam pojecia a placzu nie bylo (moze gumowy mlotek wykorzystal ;) :D dzis w nocy jak zrobilismy zmiane i ja poszlam do Julci a A do Asi to mala dala spokojnie sie przytulic i zasnela. I wogole dzis w nocy cos dziwnego bo zasypiala sama bez smoka i od cyca sie odwracala...

A co do tych nog - te spirytusy mozna gdzies dostac i sa bezpieczne dla dzieci i pomagaja? Tzn wierze ze babcia Ci krzywdy nie zrobila ale troche lat minelo ;)

reklama
Dziunka a o co chodzi z tym bólem? Bo pierwsze słyszę?
My do spania rozbieramy się w ciągu dnia, jak był bodziak z długim i bluzeczka to ściągałam bluzeczkę, przeważnie także ściągałam spodenki lub rajstopki (u mnie tylko w jednym albo w drugim jest, nigdy po domku w rajtkach i spodniach nie chodzi) i zakładam takie półśpioszki z firmy Ewy Klucze są luźniutkie itd.
Półśpiochy BOBAS 62 EWA KLUCZE KOLORY!!! (1034299375) - Aukcje internetowe Allegro

Ja kładę amłego tak jak jest w domku ;-)nic nie ściagam.Do wózka , kocyk i lulu:-D W ogóle nie chciałam doprowadzić do zegoś takiego , ze bez ulubionej rzeczy ani rusz. Dlategonp. papu podaje w roznych miseczkach ,butelkach , innymi łyzeczkami. Zeby sie nie przyzywczail. Ale on sobie wypatrzył ulubiony kocyk i innych juz nie chce i tylko z nim spi...;-)

A ja bardzo chciałam zeby Julia miala "swoja" rzecz a ona miała to w nosie :D do niczego się nie przywiązuje. Muszę powiedzieć ze takie poczucie przynależności do czegoś jest fajne - myślę ze dziecko czasem czuje sie bezpieczniejsze majac ulubionego pluszaka na przyklad, cos co jest TYLKO jego.

Uleńko:
Typowe bóle, które są związane ze wzrostem młodego organizmu, dotyczą dzieci do 10-12 roku życia. Odczuwane są głównie w nogach. Bolą mięśnie (nie stawy!) z przodu ud, w łydkach oraz z tyłu, pod kolanami, głównie wieczorem lub w nocy. Ból trwa z reguły 10-30 minut, ale może być dłuższy, nawet kilkugodzinny. Ma charakter napadowy - pojawia się co kilka dni lub miesięcy.
Kiedy dziecko szybko rośnie

Jedni specjaliści szacują, że bóle wzrostowe występują u 25 proc. dzieci, inni mówią o 40 proc. Nie ma też jednej teorii, która wyjaśniałaby przyczyny dolegliwości.
Niektórzy lekarze upatrują ich w dużej aktywności fizycznej większości kilkulatków, m.in. skakaniu, bieganiu, która forsuje mięśnie. Amerykańscy naukowcy wysunęli inną hipotezę. Skoro kończyny rosną głównie w nocy, to można wysnuć wniosek, że proces wzrostu postępuje skokowo i jest intensywniejszy podczas snu.
Jak to tłumaczą? Płytki wzrostowe, które znajdują się na zakończeniach kości, zbudowane są z delikatnej tkanki. Ulegają więc ściśnięciu, kiedy dziecko chodzi lub biega, a to spowalnia wzrost. Zaległości nadrabiane są podczas snu dziecka. Nie ma wtedy ucisku na płytki i mogą się one swobodnie rozwijać. Kości rosną szybciej, co jednak może powodować ból. Zauważono też, że w okresie intensywnego wzrostu ścięgna okazują się co pewien czas za krótkie w stosunku do szybciej rosnących kości. Wtedy dziecko np. nie jest w stanie dotknąć palców stóp bez zginania kolan. Ścięgna są bardzo napięte i to może dawać różne dolegliwości. Przyczyną mogą być również zaburzenia w budowie ciała, np. płaskostopie, oraz inne znacznie poważniejsze problemy zdrowotne.

Julia ma niestety bardzo silne bóle trwające kilka godzin, przeważnie na wiosnę i lato. Bujamy się z tym już z trzy lata :(

A ja mysle , ze dobrze miec kilka ulubionych rzeczy. Widziałm juz kilk takich ananasów: nie zje , bo nie ma jego miseczki, nie zasnie , bo akurat mama nie wziela królika a uszatka itp.Potem tylko placz i zgrzytanie zebów

ja tez pamietam ,z e mialam takie bole wzrostowe, ale myslalam, ze to od tego, ze szybko roslam, bo mam 174cm i roslam tylko do 15 roku zycia i od tamtej pory ani cm wiec duzo ale bardzo szybko

ja mala kladetak jak jest w dzien, ale przewaznie jest w bluzeczce i leginsach lub dresikach wiec wygodnie

A ja mysle , ze dobrze miec kilka ulubionych rzeczy. Widziałm juz kilk takich ananasów: nie zje , bo nie ma jego miseczki, nie zasnie , bo akurat mama nie wziela królika a uszatka itp.Potem tylko placz i zgrzytanie zebów
yhy znajomej córka 8 lat i nie zasnie bez lali ... która nie ma ubrania włosy to pozlepiane i wogole :]
moj Pawełek to podstawa pielucha do spania :) bez niej zasnie ale bedzie ciezko

:-D:-D:-D ja właśnie zauważyłam ze mam małego krwiaka na wewnętrznej stronie ramienia... i wiem skąd - dzisiaj w nocy jak się przekładałam w celu zmiany cyca, oparłam się nad małą na ramieniu, a ona już byłą w takim transie ze mnie złapała buźką za skórę na ramieniu i zassała.. Ale nie wiedziałam, ze tak mocno :-D:-D:-D

ja tez pamietam ,z e mialam takie bole wzrostowe, ale myslalam, ze to od tego, ze szybko roslam, bo mam 174cm i roslam tylko do 15 roku zycia i od tamtej pory ani cm wiec duzo ale bardzo szybko

ja mala kladetak jak jest w dzien, ale przewaznie jest w bluzeczce i leginsach lub dresikach wiec wygodnie

Tak wlasnie od szybkiego wzrostu. Kosci rosly, sciegna nie nadazaly.

:-D:-D:-D ja właśnie zauważyłam ze mam małego krwiaka na wewnętrznej stronie ramienia... i wiem skąd - dzisiaj w nocy jak się przekładałam w celu zmiany cyca, oparłam się nad małą na ramieniu, a ona już byłą w takim transie ze mnie złapała buźką za skórę na ramieniu i zassała.. Ale nie wiedziałam, ze tak mocno :-D:-D:-D

:D

reklama
Do góry