reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak poradzić sobie z obracaniem niemowlaka podczas snu

Witam,
Mam problem z 4 miesięcznym synkiem. Od noworodka nie lubiał spać na plecach tylko na boku albo na brzuszku. Wszystko było dobrze dopóki nie nauczył się samodzielnego obracania . Teraz problem jest w nocy, gdy zasypia na boku , budzi się szybko w pozycji na plecach i jest płacz. Odtąd ciągle wybudza się z płaczem, bo jest w pozycji na pleckach. Zasypia ponownie, gdy położę na bok lub na brzuszku.
Żadne podpieranie poduszkami nie pomaga. Co mogę zrobić?

reklama
Moja córka ma to do dzisiaj a już ma ponad 8 miesięcy, jak rozmkinilam, że ładnie śpi na brzuchu to tak ją układałam od urodzenia praktycznie :) i monitorowałam, żeby się nie udusiła. Jedne dzieci lubią tak spać, inne inaczej, ważne żeby spało tyle czasu, by i mama mogła odpocząć :)

Z jednej strony źle jak dziecko śpi na brzuszku bo ryzyko uduszenia. Ale np mój nie lubił od urodzenia spać na brzuszku, jakbym mu pozwoliła cały czas spać na pleckach to by przespał ciągiem 12 godzin, ale muszę też obracać na brzuszek, bo główka się spłaszczyła, ale wtedy śpi max godzinę w nocy i płacz... A często sam się obróci i śpi dalej. Dzieci są bardzo różne i trzeba jakoś to przetrwać i kombinować tak by było dla nich najlepiej 🤷🏼‍♀️

Z jednej strony źle jak dziecko śpi na brzuszku bo ryzyko uduszenia. Ale np mój nie lubił od urodzenia spać na brzuszku, jakbym mu pozwoliła cały czas spać na pleckach to by przespał ciągiem 12 godzin, ale muszę też obracać na brzuszek, bo główka się spłaszczyła, ale wtedy śpi max godzinę w nocy i płacz... A często sam się obróci i śpi dalej. Dzieci są bardzo różne i trzeba jakoś to przetrwać i kombinować tak by było dla nich najlepiej 🤷🏼‍♀️
A poduszka ortopedyczna i układanie na boku?

Jak już wyżej napisano, tez uważam, ze jedyne rozwiązanie to poczekać. Miałam tak z pierwszym maluszkiem, nie powiem dokładnie ile ale nie trwało to długo. I właśnie do momentu aż dziecko się nauczy swobodnie obracać:)

reklama
reklama
Aktualizacja
Okazało się, że wyrzyna się pierwszy ząb i to na dodatek górna jedynka!
Z córką nie miałam problemów nawet nie wiem kiedy pierwsze ząbki wyszły, żadnych ataków płaczu nie miała...
Co do refluksu u synka owszem jest stwierdzony, ale już jakby zaczyna zanikać (śpi na poduszce antyrefluksowej , prawidłowo przybierał na wadze i nic prócz ulewania się nie działo)
Także dziękuję za wpisy i faktycznie pozostaje mi to przeczekać;(

Do góry