reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak pomóc ulewającemu niemowlakowi?

ania2607

Początkująca w BB
Moja córka skończyła 4 miesiące a nadal bardzo dużo ulewa. Refluks wykluczony, bardzo ładnie przybiera na wadze. Lekarz twierdzi, że taka jej natura, dodatkowo sytuację pogarsza hiperwypływ pokarmu (jesteśmy tylko kp). Podobno po 3 miesiącu sytuacja zazwyczaj się poprawia, a u nas jak było tak jest, potrafi chlusnąć mlekiem i godzinę po jedzeniu. W nocy nie ma tego problemu, zjada jakoś spokojniej i śpi bez ulewania. Odbijamy w dzień po każdym karmieniu (pionizując na ramieniu, nie akceptuje inaczej).
Czy macie jakieś sposoby jak pomóc dziecku żeby zmniejszyć ulewanie? Jak długo wasze dzieci ulewały?

Ostatnia edycja:
reklama
Moja córka skończyła 4 miesiące a nadal bardzo dużo ulewa. Refluks wykluczony, lekarz twierdzi, że taka jej natura, dodatkowo sytuację pogarsza hiperwypływ pokarmu (jesteśmy tylko kp). Podobno po 3 miesiącu sytuacja zazwyczaj się poprawia, a u nas jak było tak jest, potrafi chlusnąć mlekiem i godzinę po jedzeniu. W nocy nie ma tego problemu, zjada jakoś spokojniej i śpi bez ulewania. Odbijamy w dzień po każdym karmieniu (pionizując na ramieniu, nie akceptuje inaczej).
Czy macie jakieś sposoby jak pomóc dziecku żeby zmniejszyć ulewanie? Jak długo wasze dzieci ulewały?
Przeczekać. Powinno się poprawić jak sama usiądzie.

U mnie poprawiło się ok 6-7 mca życia, a potrafiła ulewać nawet po 2 godzinach. Karmiłam w pozycji prawie pionowej i noszenie po, troszkę lepiej było ale ogólnie z czasem przeszło. Do około 3 miesiąca córka jadła w nocy i też ulewała, rano budziła się cała mokra. Po trzech miesiącach nie było karmień nocnych. U mni tylko mm.

Tak jak dziewczyny piszą, zacznie siadać to przejdzie.
Możesz też spróbować teraz zagęszczać mleko (może być Twoje, jeśli karmisz butelką i modyfikowane ) . Bebilon Nutrion.

Moja córka skończyła 4 miesiące a nadal bardzo dużo ulewa. Refluks wykluczony, bardzo ładnie przybiera na wadze. Lekarz twierdzi, że taka jej natura, dodatkowo sytuację pogarsza hiperwypływ pokarmu (jesteśmy tylko kp). Podobno po 3 miesiącu sytuacja zazwyczaj się poprawia, a u nas jak było tak jest, potrafi chlusnąć mlekiem i godzinę po jedzeniu. W nocy nie ma tego problemu, zjada jakoś spokojniej i śpi bez ulewania. Odbijamy w dzień po każdym karmieniu (pionizując na ramieniu, nie akceptuje inaczej).
Moj syn ulewał masakrycznie - przestał jak usiadł 👌

Tak jak dziewczyny piszą, zacznie siadać to przejdzie.
Możesz też spróbować teraz zagęszczać mleko (może być Twoje, jeśli karmisz butelką i modyfikowane ) . Bebilon Nutrion.
O zagęstnikach słyszałam, ale karmię tylko piersią i wolałabym przy tym zostać. Zresztą boję się też jakichś rewolucji brzuszkowych u małej, gdzieś czytałam że często wywołują zaparcia u dzieci.
Ale dziękuję za komentarz :)

reklama
@ania2607 a ja sie trochę poczepiam. Czy lekarz przeprowadził badanie, które potwierdzą bądź wyklucza refluks? Czy mieliście przeprowadzony pasaż bądź pH metrie albo oba badania? Wiem, że lekarze niechętnie to robią. Wola podać syropek, co nie jest dobrym rozwiązaniem. To oczywiście moje indywidualne zdanie.
Rozumiem, że na tym etapie ulewanie jest naturalne, bo oddzwiernik zamyka sie do ok roku. Ale takie vhlustanie mlekiem może mieć swoje podłoże. Tu ważne jest jakie. To może być infekcja. To może być na tle alergicznym. To może być spowodowane refluksem widocznym bądź utajonym, bo taki istnieje. Problem może być też w podawaniu probiotyków. Moje dziecko nie tolerowało żadnych. To może być związane z pasażem pokarmu. Ja musiałam po karmieniu dziecko mości pół godziny. Wtedy odbijało wiele razy i po odłożeniu nie ulewalo tyle. Miała spowolniony przepływ treści pokarmowej. Rozwój motoryczny dziecka często pomaga łagodzić objawy. Ale tego nie przyspieszysz. Trzeba będzie poczekać. Do tego czasu spróbuj znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy. Nie ma czegoś takiego, że taka uroda dziecka. Mnie to nie przekonuje

Do góry