ZielonaMamma
Fanka BB :)
Jak córka skończyła 14 miesięcy to zdecydowałam, że karmić więcej nie będę. Ona lubiła mleko tak jak Twoje dziecko - tylko z piersi, żadnego smoczka i butelki nie tolerowała od urodzenia. W dodatku po początkowych sukcesach w rozszerzaniu diety znów wracała do mleka z piersi, kilka razy dziennie. Piła normalne mleko z kubka, z bidonu wodę. Chciałam stopniowo, ale się dziewczyna rozpłakiwała jak nie dałam, ja się poddawałam i dawałam pierś. więc trudno, na głęboką wodę. Pomalowałam cycki na czarno, powiedziałam, że się mleko zepsuło i nie ma. Popłakała 2 wieczory (najtrudniej jej było z tym wieczornym karmieniem), z czego jeden z pół godziny, a drugi już krócej. Najgorzej było w ten wieczór, chciałam się poddać, bo mnie piersi od mleka bolały i mi było córki szkoda. Ale warto było. Po kilku dniach córa zupełnie zapomniała o mleku z piersi, piła normalnie z kubka, zaczęła więcej jeść pokarmów stałych.Moj synek ma rok i miesiąc. Od malego jest tylko na piersi. Nigdy nie był dokarmiany itp. Praktycznie od początku rozszerzania diety zaczął pić z bboxa, z butelka nie miałam zbytnio styczności. Posiłki je prawidłowo, lubi jeść jestem zadowolona z tego.
Nasz problem polega na tym, że syn pije piers 2x w ciagu dnia zawsze do drzemek inaczej nie zaśnie (nieraz domaga się w ciagu dnia jak ma jakiś gorszy czas ale rzadko) oraz na noc. Budzi się w nocy od urodzenia często (bywało 5-6 razy) teraz moze juz nie tyle ale z 3 tez. Chciałabym go juz odstawic bo po prostu jestem zmęczona, niewyspana, czuje ze wyciaga ze mnie wszystko.
Kolejny pewnie ważny element to to, że praktycznie od urodzenia syn nie bierze smoczka i zastępuje sobie go piersią zwlaszcza nocą bo czuje, że chce tylko pocykać (ale mam tam duzo pokarmu że coś chwilę mi praktycznie nalatuje no i on nie odmówi tylko mimo ze chcial pocycać to go wypije az zasnie).
Mam butelke philips avent, zaczęłam go z nią oswajać i pije z niej wode przychodzi aby mu przechylić. Ale jak daje mu mleko to pociągnie idzie dalej, przyjdzie napije się i znowu rusza dalej. Do spania drze sie, ze chce cycka butelki nawet nie tanie to właśnie przemycany wieczorkiem koło 20 ( a o 21 chodzi spać). Już były teorie że mu nie smakuje dane mleko, to znaleźliśmy niby to dobre co już potrafi się go napić ale w dalszym ciągu to nic nie zmienia bo sen jest tylko przy piersinie wiem co mam już robic. Chce to zrobić delikatnie mamy jeszcze kilka msc na to. Wiem, ze mogę smarować sobie itp ale to będzie takie drastycznie
Przepraszam, że tak długo ale chcialam mniej więcej wszystko opisać
Te 2 dni były dla nas trudne, bo córka płakała, a mi było jej strasznie żal. Ale miałam serdecznie dosyć karmienia i chciałam je zakończyć.