reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak liczyc miesiące ciąży

Ja zgłosiłam się do lekarza w 4tc, a po dwóch tygodniach okazało się, że jestem w 7/8 tc.
4+2 jak nie patrzeć daje 6 a nie 7 lub 8.
Myślę, że ustalenie początkowego punktu będzie bardzo trudne. Poza tym, większość ginekologów liczy tc od końca ostatniej miesiączki, co jest jakimś uproszczeniem, bo raczej nie zaszłam w ciążę zaraz po miesiączce, tylko po owulacji, co u mnie wychodzi na 16-18 dzień cyklu.
Mam dokładnie tak samo, ginekolog wyliczył mi na podstawie miesiączki, a ja jestem przekonana, że do zapłodnienia musiało dojść przynajmniej tydzień później.

reklama
Ja znów mam problem, ponieważ z miesiączki termin wychodzi na 22go lipca, a z USG na 29go ponieważ mój mały żelek jest trochę mniejszy niż powinien być. I teraz się gubię czy tygodnie podawać wg miesiączki czy robić tygodniowe przesunięcie. Ktoś pomoże? To moja pierwsza ciąża :)
Najbliższe USG mam już w piątek i się nie mogę doczekać żeby się dowiedzieć czy moje dzieciątko mogło podrosnąć i dogonić rówieśników? ;)

Hej nie natemat pytanie obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży używałam w 1 ciąży detektora tentna płodu tylko nie pamientam dokładnie w którym tygodniu ... A pytanie jest czemu w 9 +3 cieszko namierzyć serce dziecka czy to narmalne że czasem jak znajdę słychać jak przez ścianę i po jakimś czasie znowu znika i znowu trzeba szukać

Hej nie natemat pytanie obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży używałam w 1 ciąży detektora tentna płodu tylko nie pamientam dokładnie w którym tygodniu ... A pytanie jest czemu w 9 +3 cieszko namierzyć serce dziecka czy to narmalne że czasem jak znajdę słychać jak przez ścianę i po jakimś czasie znowu znika i znowu trzeba szukać
Tak to normalne, w 9 tygodniu dziecko jest malenkie i ma jeszcze w Tobie dużo miejsca. Może się chować bardzo głęboko, także nie zaleca się do któregoś tygodnia stosować detektoru bo to tylko stres.

Tak to normalne, w 9 tygodniu dziecko jest malenkie i ma jeszcze w Tobie dużo miejsca. Może się chować bardzo głęboko, także nie zaleca się do któregoś tygodnia stosować detektoru bo to tylko stres.
A mnie to czasem martwi bo to taki dziwny dźwięk jak by przez ścianę i to bardzo nie wyraźny w 8+ 1 byłam na kontroli było wszystko ok lekarz założył mi kartę

A mnie to czasem martwi bo to taki dziwny dźwięk jak by przez ścianę i to bardzo nie wyraźny w 8+ 1 byłam na kontroli było wszystko ok lekarz założył mi kartę
Dlatego nie korzystaj na razie z tego detektoru. Z tego trzeba umieć korzystać to raz, a dwa jak wspomniałam dziecko ma dużo miejsca więc może być nawet przy kręgosłupie niż przy brzuchu. Kiedy masz kolejną wizytę? Mozesz wtedy zapytsc sie tez doktora od którego tygodnia najlepiej i najbezpieczniej zebys nie wariowała słuchać tetna dziecka 😊

reklama
Dlatego nie korzystaj na razie z tego detektoru. Z tego trzeba umieć korzystać to raz, a dwa jak wspomniałam dziecko ma dużo miejsca więc może być nawet przy kręgosłupie niż przy brzuchu. Kiedy masz kolejną wizytę? Mozesz wtedy zapytsc sie tez doktora od którego tygodnia najlepiej i najbezpieczniej zebys nie wariowała słuchać tetna dziecka 😊
Wizytę teraz mam 9 marca mój lekarz na ostatniej wizycie ogulnie muwil że detektor w tym tygodniu to nie jest dobry pomysł bo tylko stresować się bende ale ten dzwienki bicie serca poprostu bym chciała usłyszeć ...

Do góry