reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Z refundacja to są cyrki. Ja dziś w aptece kupowałam Aromek. I pani farmaceutka oświeciła mnie że ogólnie to jest lek stosowany w terapii nowotworowej i jakbym dostała Aromek od lekarza onkologa to jest refundacja a że dostałam od lekarza ginekologa to już nie ma refundacji 🙄 niemoralne to jest, ja zawsze myślałam że jest refundacja na lek a nie na specjalizację w której jest przepisywany....
Tez bym się nie spodziewała ze to zależy od specjalizacji lekarza 🙄

reklama
Z refundacja to są cyrki. Ja dziś w aptece kupowałam Aromek. I pani farmaceutka oświeciła mnie że ogólnie to jest lek stosowany w terapii nowotworowej i jakbym dostała Aromek od lekarza onkologa to jest refundacja a że dostałam od lekarza ginekologa to już nie ma refundacji 🙄 niemoralne to jest, ja zawsze myślałam że jest refundacja na lek a nie na specjalizację w której jest przepisywany....
Otóż to.. I nagle się okazuje, ze nie jest tak łatwo załapać się na refundacje.. bo dawka, bo specjalizacja, i pewnie jeszcze wiele innych wytycznych.. Bardzo to przykre, bo wiemy, ze walka z niepłodnością do tanich nie należy, a jednocześnie pomoc od państwa jest znikoma... 😔

Otóż to.. I nagle się okazuje, ze nie jest tak łatwo załapać się na refundacje.. bo dawka, bo specjalizacja, i pewnie jeszcze wiele innych wytycznych.. Bardzo to przykre, bo wiemy, ze walka z niepłodnością do tanich nie należy, a jednocześnie pomoc od państwa jest znikoma... 😔
Dokładnie. Strasznie mnie to denerwuje ( inaczej na forum nie mogę napisać 😜) zero pomocy ze strony państwa, całe życie płacimy składki i nic z tego nie mamy. Ja nie mówię że mają nam refundować zabieg ale leki i badania powinny być obligatoryjnie bezpłatne 🙄

Dziewczyny,
Mam jeszcze jedno pytanie. Popytałam na forum dla Polonii i okazuje się, że nie samo ivf w Stanach jest tak bardzo drogie, a leki ok. 7000$ 🙀 szczególnie trzy:
Menopur 75iu, Follistim 900iu i Ganirelix 250mcg
Czy je rozpoznajecie ? Czy one występują na rynku polskim ? Ktoś mi podpowiedział, że najlepiej ściągnąć leki z Polski, ale będę musiała znaleźć fundację/aptekę, które mi pomogą. Jeszcze w 2018 można było realizować amerykańskie recepty w Polsce, a teraz to nie wiem.
hej, z tego co wiem to leki do stymulacji w moim przypadku też menopur i gonapeptyl są refundowane. ( Ryczałt) ale tylko do 3 cykli potem są płatne i kobieta musi być poniżej 40 roku życia i mieć amh powyżej 0,7.

Widzę rozkminke nad lekami :) mnie to te dobijało totalnie. Co wizyta w aptece to 300 zł. W tym udanym cyklu łącznie na wszystko z wizytami wydałam 3000 zł. A to była zwykła stymulacja. Ale widok bety 18tysiecy wynagrodził wszystko.

Dziewczyny czy jak 31 miałam pęcherzyk z zoltkowym. To po tygodniu po przekroczeniu bety 20 000 będę już widzieć zarodek? Jest na to szansa ?

Myślę że tak[emoji4]
Widzę rozkminke nad lekami :) mnie to te dobijało totalnie. Co wizyta w aptece to 300 zł. W tym udanym cyklu łącznie na wszystko z wizytami wydałam 3000 zł. A to była zwykła stymulacja. Ale widok bety 18tysiecy wynagrodził wszystko.

Dziewczyny czy jak 31 miałam pęcherzyk z zoltkowym. To po tygodniu po przekroczeniu bety 20 000 będę już widzieć zarodek? Jest na to szansa ?

Witam Was dziewczyny w Nowym Roku

Wiem, że rzadko piszę, ale czytam Was systematycznie. Jesteście bardzo dzielne! Ten rok będzie lepszy od poprzedniego!💪
U mnie ciąg dalszy zmagań. Po 3 nieudanych IUI zdecydowałam na zmianę lekarza z ginekologa na specjalistę ds. niepłodności. Wczoraj byłam na pierwszej wizycie. Niestety teraz już muszę dojeżdżać ponad 100km. W najbliższym czasie mam dużo badań do zrobienia oraz mąż by odświeżyć wyniki. Część badań dla mnie nowa. Zobaczymy co z nich Pan Doktor wyczyta. Także wiem, że nic nie wiem ;) Czekam na @ by zrobić badania hormonalne, a potem kolejne. Dopiero jak będę miała wszystkie wyniki to umawiam się na kolejną wizytę. Jest jeszcze jeden minus ;/ Po poprzednim cyklu zrobił się torbiel... Oby szybko zniknął.

Pozdrawiam

Kobietki, co do leków..
Czym byłyście stymulowane przed punkcją do in vitro?
Ja przy pierwszej procedurze Gonal F, a przy drugiej Puregon.. Trochę się martwię, bo Puregon wydaje mi się gorszym lekiem 😒

Kobietki, co do leków..
Czym byłyście stymulowane przed punkcją do in vitro?
Ja przy pierwszej procedurze Gonal F, a przy drugiej Puregon.. Trochę się martwię, bo Puregon wydaje mi się gorszym lekiem 😒
U mnie Gonapeptyl Daily (juz od 21dc poprzedzajacego) + Menopur + Bemfola. Nie mam niestety rozeznania, który z tych leków jest lepszy, a który gorszy i czy faktycznie tak jest. Myślę, ze to kwestia indywidualna - dla jednej z Nas lepszy może się okazać Menopur, a dla durgiej Puregon.. Chyba 🙂 Nic sie nie martw - głowa do góry. Pozytywne myśleniejest tutaj ważne.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny 🙂 trochę musiałam odpocząć po 2iui już mieliśmy dać sobie spokój ale na spontanicznie tel w poniedziałek dziś na szybko test na covid popołudniu klinika kalendarz owu pokazywał na pt więc grafik ułożony i szok lekarz insiminacje zaplanował na czwartek w pracy udało się zamienić spontanicznie w tym cyklu 😜

Do góry