reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
To cenna uwaga bo ja wlasciwie biore tylko te na ibuprofenie. :( teraz bede bardziej uwazac.
Szukam swojego postu ale nie mogę go znaleźć. Ale jedna nasza koleżanka zamieściła taki post:
Jeśli często sięgasz po ibuprofen, lub aspirynę, możesz obniżyć swoje szanse na zajście w ciążę. Oba te leki należą do dużej grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), powszechnie dostępnych bez recepty.
Jak wykazuje rosnąca baza wyników naukowych, leki z grupy NLPZ mogą wywoływać zaburzenia owulacji, w szczególności przyczyniając się do tzw. syndromu zluteinizowanego niepękniętego pęcherzyka Graafa (1, 2, 4). Polega on na tym, że pęcherzyk nie uwalnia dojrzałej komórki jajowej, a pomimo to przekształca się w ciałko żółte. W tej sytuacji zapłodnienie nie może mieć miejsca. U mężczyzn zaś regularne zażywanie NLPZ może powodować problemy z erekcją (3).
Jeżeli zatem chcesz zajść w ciążę, Ty i Twój partner powinniście unikać leków wymienionych w tabeli poniżej. Zamiast nich możecie sięgać po paracetamol, który ma znikome działanie przeciwzapalne. Popularne marki paracetamolu to: Panadol, APAP, Acenol, Codipar, Calpol, Doliprane, Dafalgan, Eferalgan, Lekadol, Tazamol, Claradol, Tylenol.

Preparaty na bazie ibuprofenu przyjmowane tuż przed i po zapłodnieniu zwiękaszają ryzyko poronienia o około 80%. Pochodne ibuprofenu obniżają płodność kobiet i mężczyzn poprzez hamowanie syntezy prostagladyn zawartych w nasieniu, macicy i jajnikach.podobnie niebezpieczne są leki na bazie naproksenu i kwasu acetylosalicynowego. Bardzo niebezpieczne są w tym okresie zwykła etopiryna, tabletki z krzyżykiem, anapiryna, itp. Dowiedziono, że zwiększają ryzyko wystąpienia wad układów moczowo-płciowego i nerwowego. Bezpieczny jest tylko paracetamol - bo ma inny mechanizm działania,

reklama
Szukam swojego postu ale nie mogę go znaleźć. Ale jedna nasza koleżanka zamieściła taki post:
Jeśli często sięgasz po ibuprofen, lub aspirynę, możesz obniżyć swoje szanse na zajście w ciążę. Oba te leki należą do dużej grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), powszechnie dostępnych bez recepty.
Jak wykazuje rosnąca baza wyników naukowych, leki z grupy NLPZ mogą wywoływać zaburzenia owulacji, w szczególności przyczyniając się do tzw. syndromu zluteinizowanego niepękniętego pęcherzyka Graafa (1, 2, 4). Polega on na tym, że pęcherzyk nie uwalnia dojrzałej komórki jajowej, a pomimo to przekształca się w ciałko żółte. W tej sytuacji zapłodnienie nie może mieć miejsca. U mężczyzn zaś regularne zażywanie NLPZ może powodować problemy z erekcją (3).
Jeżeli zatem chcesz zajść w ciążę, Ty i Twój partner powinniście unikać leków wymienionych w tabeli poniżej. Zamiast nich możecie sięgać po paracetamol, który ma znikome działanie przeciwzapalne. Popularne marki paracetamolu to: Panadol, APAP, Acenol, Codipar, Calpol, Doliprane, Dafalgan, Eferalgan, Lekadol, Tazamol, Claradol, Tylenol.

Preparaty na bazie ibuprofenu przyjmowane tuż przed i po zapłodnieniu zwiękaszają ryzyko poronienia o około 80%. Pochodne ibuprofenu obniżają płodność kobiet i mężczyzn poprzez hamowanie syntezy prostagladyn zawartych w nasieniu, macicy i jajnikach.podobnie niebezpieczne są leki na bazie naproksenu i kwasu acetylosalicynowego. Bardzo niebezpieczne są w tym okresie zwykła etopiryna, tabletki z krzyżykiem, anapiryna, itp. Dowiedziono, że zwiększają ryzyko wystąpienia wad układów moczowo-płciowego i nerwowego. Bezpieczny jest tylko paracetamol - bo ma inny mechanizm działania,
Masakra a jak mam miesiaczke to zjadam leki jak glupia bo mam bardzo bolesne..... ze tez zaden lekarz tego nie powie tylko dowiadujemy sie o tak waznych rzeczach przypadkiem..... eh...

Cześć kobitki. Dziś pojechaliśmy na dolewkę po wczorajszej iui. Lekarz zrobił USG. Wszystko popękało chyba wczoraj i powiedział, że nie dolewamy. Uważa, że nie powinniśmy. No dobra. Skoro popękało wczoraj jest szansa, że to moja pierwsza iui, którą wcelowaliśmy w dobry moment. Oby tak było... Teraz najgorsze 2 tygodnie czekania, szukania objawów, modlitw... ale pewnie wszystkie to już znacie. A może któraś coś podpowie, od kiedy do kiedy brać acard na poprawę ukrwienia do zagnieżdżenia?

Cześć kobitki. Dziś pojechaliśmy na dolewkę po wczorajszej iui. Lekarz zrobił USG. Wszystko popękało chyba wczoraj i powiedział, że nie dolewamy. Uważa, że nie powinniśmy. No dobra. Skoro popękało wczoraj jest szansa, że to moja pierwsza iui, którą wcelowaliśmy w dobry moment. Oby tak było... Teraz najgorsze 2 tygodnie czekania, szukania objawów, modlitw... ale pewnie wszystkie to już znacie. A może któraś coś podpowie, od kiedy do kiedy brać acard na poprawę ukrwienia do zagnieżdżenia?

Hej Nuna [emoji6]ja w zaleceniach mam acard od 2 dnia po iui [emoji6]ale jaka dolewkę?

Ostatnia edycja:
" Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa,
żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować.
Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń,
złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń.,,

LIPIEC

12 - Froncia - Beta HCG
14 - Ewcikkizia - Beta HCG
14 - Justynaszatanka - Beta HCG
19 - Evelevel (III) - monitoring cyklu

Nigdy się nie poddawaj. Nigdy, nigdy i jeszcze raz nigdy!!!!

Czy dopisać kogoś do kalendarza?
Zapisałam się na 19(10dc) na monitoring już :) rozmawiałam wczoraj z Małżem, na razie nie zmieniamy lekarza, idziemy z moim, jak udało mu się mnie "zapłodnić" to dam mu jeszcze szansę, liczymy na kolejne 3 iui i doszliśmy do wniosku, że jak 3 się nie powioda to startujemy z ivf, ale mam nadzieję, że nie będe musiała ;) @zuzik85 własnie zamówiłam sobie jedną z książek, które poleciłaś, będzie już jutro więc mam świetną lekturę na weekend :) Dzięki ;)
Evelevel a którą ksiazke zamowilas? Chcialam poszukac tej opowiesci terapeutyczne o nieplodnosci ale nie kige nigdzie znalezc moze ktos cos?

Ja akard mam odrazu po iui. :)

Evelevel a którą ksiazke zamowilas? Chcialam poszukac tej opowiesci terapeutyczne o nieplodnosci ale nie kige nigdzie znalezc moze ktos cos?

Tej właśnie tez nie znalazłam nigdzie dostępnej wiec zamówiłam ta druga ale będę szukać dzwoniłam do Empiku i maja mnie powiadomić jak tylko się pojawi [emoji6]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Nuna ale dziwne, ze lekarz nie powiedział Ci od kiedy masz brać acard. Dostałaś coś jeszcze oprócz acardu?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Evelevel z tym acardem to ja tak trochę na własną rękę. Moi lekarze na Państwówce za bardzo się nie przykładają. 8 lat mówi samo za siebie, a od 5 mcy dopiero dostałam leki, bo przecież wszystko ok.i nie było trzeba. Moja siostra też miała problemy z zajściem i właśnie dzięki działaniom na własną rękę ma już dwa maluchy 4 i 1,5

Do góry