reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Z refundacja to są cyrki. Ja dziś w aptece kupowałam Aromek. I pani farmaceutka oświeciła mnie że ogólnie to jest lek stosowany w terapii nowotworowej i jakbym dostała Aromek od lekarza onkologa to jest refundacja a że dostałam od lekarza ginekologa to już nie ma refundacji 🙄 niemoralne to jest, ja zawsze myślałam że jest refundacja na lek a nie na specjalizację w której jest przepisywany....
Tez bym się nie spodziewała ze to zależy od specjalizacji lekarza 🙄

reklama
Z refundacja to są cyrki. Ja dziś w aptece kupowałam Aromek. I pani farmaceutka oświeciła mnie że ogólnie to jest lek stosowany w terapii nowotworowej i jakbym dostała Aromek od lekarza onkologa to jest refundacja a że dostałam od lekarza ginekologa to już nie ma refundacji 🙄 niemoralne to jest, ja zawsze myślałam że jest refundacja na lek a nie na specjalizację w której jest przepisywany....
Otóż to.. I nagle się okazuje, ze nie jest tak łatwo załapać się na refundacje.. bo dawka, bo specjalizacja, i pewnie jeszcze wiele innych wytycznych.. Bardzo to przykre, bo wiemy, ze walka z niepłodnością do tanich nie należy, a jednocześnie pomoc od państwa jest znikoma... 😔

Otóż to.. I nagle się okazuje, ze nie jest tak łatwo załapać się na refundacje.. bo dawka, bo specjalizacja, i pewnie jeszcze wiele innych wytycznych.. Bardzo to przykre, bo wiemy, ze walka z niepłodnością do tanich nie należy, a jednocześnie pomoc od państwa jest znikoma... 😔
Dokładnie. Strasznie mnie to denerwuje ( inaczej na forum nie mogę napisać 😜) zero pomocy ze strony państwa, całe życie płacimy składki i nic z tego nie mamy. Ja nie mówię że mają nam refundować zabieg ale leki i badania powinny być obligatoryjnie bezpłatne 🙄

Dziewczyny,
Mam jeszcze jedno pytanie. Popytałam na forum dla Polonii i okazuje się, że nie samo ivf w Stanach jest tak bardzo drogie, a leki ok. 7000$ 🙀 szczególnie trzy:
Menopur 75iu, Follistim 900iu i Ganirelix 250mcg
Czy je rozpoznajecie ? Czy one występują na rynku polskim ? Ktoś mi podpowiedział, że najlepiej ściągnąć leki z Polski, ale będę musiała znaleźć fundację/aptekę, które mi pomogą. Jeszcze w 2018 można było realizować amerykańskie recepty w Polsce, a teraz to nie wiem.
hej, z tego co wiem to leki do stymulacji w moim przypadku też menopur i gonapeptyl są refundowane. ( Ryczałt) ale tylko do 3 cykli potem są płatne i kobieta musi być poniżej 40 roku życia i mieć amh powyżej 0,7.

Widzę rozkminke nad lekami :) mnie to te dobijało totalnie. Co wizyta w aptece to 300 zł. W tym udanym cyklu łącznie na wszystko z wizytami wydałam 3000 zł. A to była zwykła stymulacja. Ale widok bety 18tysiecy wynagrodził wszystko.

Dziewczyny czy jak 31 miałam pęcherzyk z zoltkowym. To po tygodniu po przekroczeniu bety 20 000 będę już widzieć zarodek? Jest na to szansa ?

Myślę że tak[emoji4]
Widzę rozkminke nad lekami :) mnie to te dobijało totalnie. Co wizyta w aptece to 300 zł. W tym udanym cyklu łącznie na wszystko z wizytami wydałam 3000 zł. A to była zwykła stymulacja. Ale widok bety 18tysiecy wynagrodził wszystko.

Dziewczyny czy jak 31 miałam pęcherzyk z zoltkowym. To po tygodniu po przekroczeniu bety 20 000 będę już widzieć zarodek? Jest na to szansa ?

Witam Was dziewczyny w Nowym Roku

Wiem, że rzadko piszę, ale czytam Was systematycznie. Jesteście bardzo dzielne! Ten rok będzie lepszy od poprzedniego!💪
U mnie ciąg dalszy zmagań. Po 3 nieudanych IUI zdecydowałam na zmianę lekarza z ginekologa na specjalistę ds. niepłodności. Wczoraj byłam na pierwszej wizycie. Niestety teraz już muszę dojeżdżać ponad 100km. W najbliższym czasie mam dużo badań do zrobienia oraz mąż by odświeżyć wyniki. Część badań dla mnie nowa. Zobaczymy co z nich Pan Doktor wyczyta. Także wiem, że nic nie wiem ;) Czekam na @ by zrobić badania hormonalne, a potem kolejne. Dopiero jak będę miała wszystkie wyniki to umawiam się na kolejną wizytę. Jest jeszcze jeden minus ;/ Po poprzednim cyklu zrobił się torbiel... Oby szybko zniknął.

Pozdrawiam

Kobietki, co do leków..
Czym byłyście stymulowane przed punkcją do in vitro?
Ja przy pierwszej procedurze Gonal F, a przy drugiej Puregon.. Trochę się martwię, bo Puregon wydaje mi się gorszym lekiem 😒

Kobietki, co do leków..
Czym byłyście stymulowane przed punkcją do in vitro?
Ja przy pierwszej procedurze Gonal F, a przy drugiej Puregon.. Trochę się martwię, bo Puregon wydaje mi się gorszym lekiem 😒
U mnie Gonapeptyl Daily (juz od 21dc poprzedzajacego) + Menopur + Bemfola. Nie mam niestety rozeznania, który z tych leków jest lepszy, a który gorszy i czy faktycznie tak jest. Myślę, ze to kwestia indywidualna - dla jednej z Nas lepszy może się okazać Menopur, a dla durgiej Puregon.. Chyba 🙂 Nic sie nie martw - głowa do góry. Pozytywne myśleniejest tutaj ważne.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny 🙂 trochę musiałam odpocząć po 2iui już mieliśmy dać sobie spokój ale na spontanicznie tel w poniedziałek dziś na szybko test na covid popołudniu klinika kalendarz owu pokazywał na pt więc grafik ułożony i szok lekarz insiminacje zaplanował na czwartek w pracy udało się zamienić spontanicznie w tym cyklu 😜

Do góry