reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Interpretacja wyników nasienia - mała liczba prawidłowo zbudowanych

Milva21

Początkująca w BB
Cześć Wszystkim!

Mąż dzisiaj zrobił badania nasienia i sami nie wiemy jak je prawidłowo zinterpretować.
Ilościowo jest bardzo dobrze - plemników dużo, ruchliwość mieści się w normie (podobnie jak większość parametrów).
Jeden jednak jeden wynik, który nas bardzo martwi - tylko 1% plemników o prawidłowej budowie. 🙁 Ale zaraz pod tym wynikiem jest drugi, który wskazuje aż 4,54 mln/ejakulat plemników o prawidłowej budowie, co jest dużo lepszym wynikiem niż referencyjny, który wynosi więcej lub równo 1,6 mln/ejakulat.
Czy w związku z tym, że tych plemników jest tak dużo, to ten niewielki odsetek o prawidłowej budowie nie stanowi potencjalnego problem? Ja już naczytałam się o teratozoospermii i tym, że wtedy szanse na ciąże naturalną są niewielkie...
Kiepskie w wyniku jest też to, że wyszła agregacja i aglutynacja I stopnia, ale w Internecie niewiele na ten temat informacji i nawet nie wiem czy można coś zrobić żeby poprawić te parament. I czy to też jest duży problem przy takiej ilości plemników?

Poniżej cały wynik. Bardzo Was proszę o pomoc :)
WYNIK BADANIA.PNG

reklama
Nie pomogę przy wynikach, ale dodam ze mój mąż miał praktycznie 0 proc o prawidłowej ruchliwości i 1 proc o prawidłowej budowie. Wykonywaliśmy badania wiele razy, zawsze wychodziły kiepsko, nawet po suplementach. Konsultowaliśmy z 3 różnymi lekarzami, wszyscy potwierdzili ze tylko in vitro w naszym przypadku. Maż, chociaż ma prawidłowa wagę, wziął sie za siebie, spacerował po godzinie każdego dnia, (ma prace siedząca) zmieniliśmy dietę, dodaliśmy dodatkowe suplementy. Udało się całkiem szybko zajść w ciąże. Pierwsza niestety straciliśmy, ale już po pół roku byłam w kolejnej. Teraz leży koło mnie nasz 6m-czyny Bąbel. Warto się nie poddawać.

Morfologia 1% to niewiele. Ale przy takiej ilości plemnikow jaka jest w ejakulacie to nie powinien być aż tak duży problem. Jednak tutaj dochodzi też aglutynacja i agregacja. To stanowi na pewno przeszkodę.
Przede wszystkim mąż powinien pić dużo wody. Zdrowa dieta,ruch i suplementy.

A czy aglutynacja i agregacja mogą świadczyć o czymś więcej np. chorobie bakteryjnej czy stanie zapalnym? Może Wasi partnerzy mieli analogiczny problem i go pokonali? Dieta i picie wody na pewno pomoże, ale jakby się ktoś podzielił swoim przypadkiem, to było super :)

Ja dodam od siebie, że mąż zaczynał od 2% aby było prawidłowo musi być przynajmniej 4%. Okazało się, że mimo poprawy do 3% to była mogą wina, że nie mogę zajść w ciążę. Lekarz zrobił mi drożność i w ciągu 3 miesięcy zaszłam. We wtorek będzie 18 tc. Pamiętam jednak, że też miał dużo plemników i lekarz powiedział, że przez to przeszkadzają sobie nawzajem. Pamiętajcie aby mąż pozbywał się tego starego nasienia.

A na jakiej podstawie zrobiłaś badanie drożności? Były jakieś przesłanki czy żeby wyeliminować ewentualną przyczynę?

Co sadzicie o takich wynikach męża?

Załączniki

• Screenshot_20220402_185246_com.google.android.apps.docs.editors.docs.jpg
    Screenshot_20220402_185246_com.google.android.apps.docs.editors.docs.jpg
    173,4 KB · Wyświetleń: 138
reklama
Ja dodam od siebie, że mąż zaczynał od 2% aby było prawidłowo musi być przynajmniej 4%. Okazało się, że mimo poprawy do 3% to była mogą wina, że nie mogę zajść w ciążę. Lekarz zrobił mi drożność i w ciągu 3 miesięcy zaszłam. We wtorek będzie 18 tc. Pamiętam jednak, że też miał dużo plemników i lekarz powiedział, że przez to przeszkadzają sobie nawzajem. Pamiętajcie aby mąż pozbywał się tego starego nasienia.
Witam czym mąż poprawił jakość nasienia?

Do góry