reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Interpretacja wyników badań! Pomocy!

nasturcjja

Fanka BB :)
Proszę o pomoc w interpretacji badan! To mój 20 dzień cyklu

Załączniki

• 30349C1C-ADED-4A22-83B4-7179D5671FE4.jpeg
    30349C1C-ADED-4A22-83B4-7179D5671FE4.jpeg
    104 KB · Wyświetleń: 231
reklama
Ogólnie nic tu za bardzo nie da się powiedzieć. Wszystko masz w normie. Z tym, że pamiętam że w poniedziałek miałaś pik na teście owulacyjnym - progesteron powinno się zrobić 7 dni po owulacji. U Ciebie owulacja powinna być max. dzisiaj (pik na teście jest max. 36 przed owulacją) więc niby ten wynik świadczy że owulacji nie było, albo że jesteś tuż przed okresem. Generalnie można by ten progesteron powtórzyć za tydzień i zobaczyć czy urósł. No ale to jest takie gdybanie, lekarz i monitoring pewnie powiedział by więcej

TSH ok. Prugesteron wskazuje na brak owulacji. Pytanie czy zrobiłaś go w odpowiednim czasie (7-8dpo)? Z tego co kojarzę testosteron w górnej granicy. Prolaktyna w normie, chociaż spotkałam się z opinią, że przy staraniach optymalnie 10.

TSH ok. Prugesteron wskazuje na brak owulacji. Pytanie czy zrobiłaś go w odpowiednim czasie (7-8dpo)? Z tego co kojarzę testosteron w górnej granicy. Prolaktyna w normie, chociaż spotkałam się z opinią, że przy staraniach optymalnie 10.
No właśnie nie wiem.. bo plamie :// mam podejrzenie PCOS a testy owulacyjne ( tak jak wyżej napisała koleżanka) wychodziły pozytywne :// nie wiem sama co o tym myśleć

No właśnie nie wiem.. bo plamie :// mam podejrzenie PCOS a testy owulacyjne ( tak jak wyżej napisała koleżanka) wychodziły pozytywne :// nie wiem sama co o tym myśleć
Testy owulacyjne nie dają gwarancji owulacji (może być wyrzut hormonu lh, a pęcherzyk nie pęknie). A już tym bardziej przy pcos są niestety niewiarygodne. Najlepiej owulację potwierdzi monitoring.

W ciąży nie jestem, nie współżyje od listopada i tak niski progesteron chyba tez świadczy o tym ze w ciąży być nie mogę?

W ciąży nie jestem, nie współżyje od listopada i tak niski progesteron chyba tez świadczy o tym ze w ciąży być nie mogę?
Progesteron nie jest wyznacznikiem ciąży, a jedynie tego czy q ciążę można zajść/czy była owulacja. Tak niski świadczy o tym, że owulacji nie było. Z tym, że jego poziom bada się 7-8 dpo.

Natomiast brak współżycia od listopada wyklucza ciążę. Gdybyś był w ciąży to byłby już 4-5 miesiąc. Na pewno byś o tym wiedziała.

Tak długi brak miesiączki skonsultuj z ginekologiem. Być może potrzebne leki na wywołanie.

reklama
W ulotce testów owu jest zazwyczaj napisane, żeby nie stosować przy PCOS.
Generalnie poziom progesteronu wyklucza na ten moment owulację w tym cyklu. Potwierdzeniem owulacji będzie progesteron >10. Na ten moment wskazuje moim zdaniem, że jesteś w fazie foilkularnej, tj. przed owulacją.

Do góry