reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Indukcja porodu po cc

reklama
Hej, nastawiam się, że nie będę miała drugiej CC... Ale mam się wstawić w szpitalu w 38 tc w celu zakończenia ciąży. Na oksy się nie zgodzę. Nie ma mowy. Przy pierwszym porodzie to był hardcore, a cesarka byla jak wybawienie.

Mam do was pytanie, czy zakładanie balonika i samo jego umiejscowienie boli? Jakie to jest uczucie? Jest się czego bać?

Hej, nastawiam się, że nie będę miała drugiej CC... Ale mam się wstawić w szpitalu w 38 tc w celu zakończenia ciąży. Na oksy się nie zgodzę. Nie ma mowy. Przy pierwszym porodzie to był hardcore, a cesarka byla jak wybawienie.

Mam do was pytanie, czy zakładanie balonika i samo jego umiejscowienie boli? Jakie to jest uczucie? Jest się czego bać?
Hej. Zakładanie było dla mnie średnio przyjemne, ale po czułam się jak np. z kubeczkiem menstruacyjnym. Lekki dyskomfort powodowała wystająca końcówka cewnika, która u mnie za drugim razem "wesoło dyndała" między nogami (przed pierwszym porodem miałam przyklejony plastrem do nogi).

Z jakiego powodu ta indukcja w 38tc?
To w Polsce?

To ja po cewniku dostałam akcji skurczowej za drugim razem. Niestety nieregularnej i ostatecznie i tak wjechało oksy

Kilka lat temu przy cukrzycy ciążowej było rekomendowane rozwiązanie ciąży w 38 tc. Może dalej to funkcjonuje?

Według rekomendacji 40tc.

U mnie stan po cięciu, cukrzyca ciążowa na diecie wywoływanie w 39+3
Z tym, że ja mialam już 5-6cm rozwarcia więc jedynie odbyło się ono po przez przebicie wód (na cewniki było za duże rozwarcie, oksytocyna po cesarce średnio).

Prod trwał 1.5h od wejścia na salę 🙂

Ogólnie mogłam się nie zgodzić lekarz mówił, że on zaleca bo takie są rekomendacje ale mogę czekać dalej. Z tym, że na patologii. Wypisać mnie do domu nie mogą.

U mnie stan po cięciu, cukrzyca ciążowa z insuliną na noc, cewnik i następnego dnia oksy i zakonczenie cc... Gdybym się nie zgodziła na cewnik to by mnie trzymali aż się zacznie, a lokatorce się nie spieszyło.
I może to zbieg okoliczności, ale w obu ciążach po założeniu cewnika na ktg pojawiły się deceleracje, w pierwszej ciąży po około 8 godzinach, w drugiej po dwóch.

Z jakiego powodu ta indukcja w 38tc?
To w Polsce?
Indukcja z powodu nadciśnienia tętniczegi przewlekłego, stan po cc i do tego wszystkiego leczona niedoczynność tarczycy (rok temu miałam usunięta tarczycę z powodu raka). Ciśnienie jest w normie (tej górnej), ale biorę dopegyt 4 tabletki na dzień, więc myślę że sporo (w pierwszej ciąży brałam tylko 1-2 tab).

Dziękuję za wasze odpowiedzi. W takim razie nastawie się na balonik, ale na oksy absolutnie nie.

reklama

Nie polecam. Dziwne uczucie a i tak nie przyniosło efektu. Zakładanie ujdzie jeszcze ale samo noszenie co to udreka. Ciągle motalo mi się między nogami i czułam ogromny dyskomfort.

Do góry