reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Mam pytanie - czy przy stymulacji też Was bolał brzuch? 3 dzień biorę Rekovelle i od dzisiaj mam takie skurcze, trochę jak przy rozpoczęciu okresu, ale mniej bolesne. Myślicie, że to normalny objaw?

reklama
Mam cały dzień żeby przemyśleć bo estrofem się bierze od 2dc, muszę zobaczyć ile mam w domu i ewentualnie zadzwonić do giną po receptę. No myślę bo chciałam spróbować inaczej ale boję się serio najbardziej że klinika mi nie odda kasy a jednak przy tym co wydaliśmy z mężem na ivf to te 1-2 tys dla mnie robi różnicę 😀
Tylko pamiętaj że przy sztucznym cyklu jeśli będzie problem z progesteronem to jest duże prawdopodobieństwo że dostaniesz prolutex - a to jest koło 250 zł na tydzień przez średnio 8- 9 tygodni. Z drugiej strony przy naturalnym też tak może być jak próg naturalnie będzie niski - ja tak mam 🤣 trzeba wziąć plusy i minusy obydwóch rodzajow protokołów i zrobić rachunek co jest korzystniejsze dla Ciebie :) na sztucznym też transfer może być odwołany jeśli endo nie będzie rosnąć, to wszystko jest takie nieprzewidywalne ehh :(

Zanim weszła w życie refundacja wymazy z penisa były obowiązkowe . Przynajmniej w naszej klinice . Teraz już tego nie praktykują 😉- pewnie chodzi o pieniążki .

Przed refundacją wymazy trzeba było powtarzać co 3-6 miesięcy tak teraz przy refundacji są ważne rok … ciekawe dlaczego 🙃
u nas tez dopytywali o to, czy mamy jakies już badania. Iwzięli prawie wszystko, pomimo ze grupę krwi im doniosłam już po punkcji to sami nie chcieli robić, jak wiedzieli, ze już mamy 😂

Tylko pamiętaj że przy sztucznym cyklu jeśli będzie problem z progesteronem to jest duże prawdopodobieństwo że dostaniesz prolutex - a to jest koło 250 zł na tydzień przez średnio 8- 9 tygodni. Z drugiej strony przy naturalnym też tak może być jak próg naturalnie będzie niski - ja tak mam 🤣 trzeba wziąć plusy i minusy obydwóch rodzajow protokołów i zrobić rachunek co jest korzystniejsze dla Ciebie :) na sztucznym też transfer może być odwołany jeśli endo nie będzie rosnąć 😬
Przechodziłam już 4 transfery na sztucznym, Endo zawsze ładnie rośnie, mam luteinę i progesteron też zawsze ładny. Jak był poniżej 20 to brałam dodatkowo utrogestan albo besins
Lekarz mówi że dobrze reaguje na sztuczne bo 2 transfery udane, 3 beta drgnęła a czwarty nic

Przechodziłam już 4 transfery na sztucznym, Endo zawsze ładnie rośnie, mam luteinę i progesteron też zawsze ładny. Jak był poniżej 20 to brałam dodatkowo utrogestan albo besins
Lekarz mówi że dobrze reaguje na sztuczne bo 2 transfery udane, 3 beta drgnęła a czwarty nic
Aaaaaa to luz 😎 to też bym chyba cisnęła o sztuczny :) jak masz się dzięki temu mniej się stresować kiedy wypadnie owulka to jest to chyba warte :D

na tej karteczce z badaniami od kliniki tez u nas były wpisane wymazy u mężczyzny, ale Pani je skreśliła i powiedziała, ze ich nie trzeba. Wiec może one są w jakichś określonych przypadkach? Albo były konieczne ale już nie są?
Wydaje mi się, że może zmieniły się wytyczne i już nie są konieczne

reklama
Wlasnie nie wiem bo zawsze miałam na zzucznym. Lekarz mówił że naturalny jak wyjdzie niedziela to cykl przepada bo moja klinika nie pracuje.
Ale też mówił że można mieć naturalny stymulowany, czyli podawać leki na wzrost pęcherzyka, na zahamowanie, i potem ovitrelle. Ja chciałam na naturalnym bez żadnych leków bo mam swoje owulacje.
No nie wiem miał ktoś taką sytuację albo wie co wtedy?😅
Ja mam owulację, ale zawsze na naturalnym miałam ovitrelle dodatkowo, tak się robi najczęściej

Do góry