reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Moja mama ma 6 dzieci, mówiła że wręcz wystarczyło żeby ojciec na nią tylko spojrzał i już była w ciąży 🫣 nigdy mi do głowy nie przyszło że ja z kolei będę miała problem
Moja mama ma 4 i też mówiła, że wszystkie ciąże od pierwszego strzała 😄 rodzeństwo też nie miało najmniejszego problemu z zachodzeniem, tylko ja jakaś wybrakowana 😅

A wiadomo jaka płeć? Wiem, że w niektórych klinikach podają taką informację :D
Przez telefon nie podali, zobaczymy czy jak pójdę na wizytę i odbiore wyniki to będzie może napisane. Na pewno i tak będę miała podany pierwszy zarodek lepszy. Jak narazie mam córkę, biochemy nie znam a ciążą w której serduszko przestało bić to też była dziewczynka. Zobaczymy, byle zdrowe ;)

Dziewczyny są wyniki mamy dwa prawidłowe zarodki ;) 5AB i 5CB. Oby było ok. Mam się umówić na wizytę pod koniec cyklu i będę się umawiać pod transfer. Czyli obstawiam transfer w połowie grudnia i testowanie w wigilię ;) żeby pod choinkę był prezent 🤩😍
Mi też wypadnie transfer w połowie grudnia i testowanie przed samymi świętami. Jak wszystko dobrze pójdzie oczywiiście

Jak tak czasem zacznę o tym głębiej myśleć to nie mogę wyjść z szoku i podziwu jak nauka poszła do przodu, cały proces ivf, że możemy w ogóle zbadać od razu zarodki czy są zdrowe, poznać płeć zanim się rozwiną w człowieka 🤯 to jest niesamowite
A najlepsze jest to, że jest jeszcze tyle różnych elementów procesu którego nauka jeszcze nie ogarnęła. Wiec jeszcze dużo postępu przed nami ;) chciałabym kiedyś żeby lekarze byli w stanie z 99% powiedzieć co jest przyczyną na przykład braku implantacji albo poronienia w danym przypadku. A nie że „może genetyka, może immunologia, może endometrium, a może źle się gwiazdy na niebie ułożyły”. :)

reklama
Jak tak czasem zacznę o tym głębiej myśleć to nie mogę wyjść z szoku i podziwu jak nauka poszła do przodu, cały proces ivf, że możemy w ogóle zbadać od razu zarodki czy są zdrowe, poznać płeć zanim się rozwiną w człowieka 🤯 to jest niesamowite
Ja tak myślałam właśnie o tym, że duża kwota za biopsje a później myślę, czekaj jaka ta komórka jest mała, oni z tej komórki pobierają kolejne komórki i to padają szok... okazało się koleżanka tam pracuje i mówiła że bardzo chwali osoby tam pracujące. Sama też poroniła i mówi że miała duże wsparcie tam w klinice.
A płeć w moim przypadku powinni znać bo badali chromosomy, ja mam jakby jeden chromosom mniej.

Do góry