reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dziewczyny a jakieś rady wskazówki przed kriotransferem? Co pic co jeść. Jak i kiedy np ananasa?
Możesz spróbować pić koktajl z arbuza, buraka i imbiru przed transferem i po :) ananas to po, i to głównie ten twardy środek, więc np ananas z puszki odpada.
Ale tak na prawdę to myślę, że to już wielkiej różnicy nie zrobi 🙈 przy pierwszym transferze robiłam co mogłam i się nie udał, przy drugim nie zrobiłam nic szczególnego i póki co leci piąty tydzień ciąży.

reklama
Dziewczyny, czy wam się też tak cykle rozjechały po stymulacji ivf? U mnie cykle zrobiły się bardzo dziwne, nie równe a ten cykl to już w ogóle jest wyczynem, bo dziś chyba dostałam miesiączkę w 17 dc 🙄😫 W poniedziałek miała być wyzta z rozpisaniem stymulacji od 21 dc i zgłupiałam teraz czy to okres czy obfite plamienie. I już nie wiem czy iść na tą wizytę czy nie. Czuję się jak 🤡 który nie wie co się z nim dzieje.

A i btw w Luxmedzie ciąży z ivf nie mogą prowadzić :p badania wszystkie itp spoko, normalnie mi lekarka założyła kartę ciąży ichniejszą ale prowadzący lekarz musi być spoza. Oni nawet bliźniaczych ciąż nie prowadzą 🙃

Ale wiesz, że to żaden plus bo Ci łaski nie robią?
Lux Med ma taką politykę, że realizują wszystkie skierowania, nie ważne skąd je masz, od kogo itd. Jeżeli badanie masz w pakiecie to je robią na podstawie dowolnego skierowania w ramach pakietu. Jeżeli nie mają danego specjalisty (np. w przypadku mojego dziecka neurochirurga dziecięcego) to po umówieniu się gdzie chcesz, za ile chcesz, dzwonisz na infolinię i prosisz o wystawienie zlecenia z powodu braku lekarza u nich, oni je wystawiają - jest ważne 14 dni więc ważne żeby to było przed wizytą, ale nie przy długim oczekiwaniu. I potem bierzesz fakturę na siebie, wysyłasz im i zwracają hajs (u mnie 3 dni) wiem, że niektóre dziewczyny robiły tak ze swoim prywatnym ginekologiem.

Natomiast baaardzo polemizowałabym z tym prowadzeniem idealnej ciąży - u mnie cukrzyca ciążowa, zagrożenie przedwczesnym porodem, prowadziłam u dr. Ewy Kuś i nie było żadnego problemu.

Niemniej jednak najlepiej sprawdziło mi się prowadzenie ciąży w Warszawskim Instytucie Zdrowia Kobiet ul. Inflancka - dr. Justyna Milewska, raz miałam wizytę u dr. Wojtuń (która też jest mega polecana) i również była bardzo spoko, usg wykonywała Diana Massalska i Miłosz Dymon (on jest bardzo dziwny, wiem że ma negatywne opinie bo jest trochę bucowaty, ale wiedzę totalnie ma, potem super się mi sprawdził przy wywoływaniu porodu). Nie wiem jak teraz, ale wtedy byli świeżo po remoncie, starali się o pacjentki i naprawdę nigdzie nie czułam się tak zaopiekowania (a miałam rodzić w Medicover i tam w szpitalu prowadziłam ciążę). Jedyny minus to opóźnienia - zapisy co 15 minut, ale wizyty trwały min. 45 minut (na każdej badanie na fotelu i USG) więc robiło się duże opóźnienie nawet 2-3h

Lux Med ma taką politykę, że realizują wszystkie skierowania, nie ważne skąd je masz, od kogo itd. Jeżeli badanie masz w pakiecie to je robią na podstawie dowolnego skierowania w ramach pakietu. Jeżeli nie mają danego specjalisty (np. w przypadku mojego dziecka neurochirurga dziecięcego) to po umówieniu się gdzie chcesz, za ile chcesz, dzwonisz na infolinię i prosisz o wystawienie zlecenia z powodu braku lekarza u nich, oni je wystawiają - jest ważne 14 dni więc ważne żeby to było przed wizytą, ale nie przy długim oczekiwaniu. I potem bierzesz fakturę na siebie, wysyłasz im i zwracają hajs (u mnie 3 dni) wiem, że niektóre dziewczyny robiły tak ze swoim prywatnym ginekologiem.

Natomiast baaardzo polemizowałabym z tym prowadzeniem idealnej ciąży - u mnie cukrzyca ciążowa, zagrożenie przedwczesnym porodem, prowadziłam u dr. Ewy Kuś i nie było żadnego problemu.

Niemniej jednak najlepiej sprawdziło mi się prowadzenie ciąży w Warszawskim Instytucie Zdrowia Kobiet ul. Inflancka - dr. Justyna Milewska, raz miałam wizytę u dr. Wojtuń (która też jest mega polecana) i również była bardzo spoko, usg wykonywała Diana Massalska i Miłosz Dymon (on jest bardzo dziwny, wiem że ma negatywne opinie bo jest trochę bucowaty, ale wiedzę totalnie ma, potem super się mi sprawdził przy wywoływaniu porodu). Nie wiem jak teraz, ale wtedy byli świeżo po remoncie, starali się o pacjentki i naprawdę nigdzie nie czułam się tak zaopiekowania (a miałam rodzić w Medicover i tam w szpitalu prowadziłam ciążę). Jedyny minus to opóźnienia - zapisy co 15 minut, ale wizyty trwały min. 45 minut (na każdej badanie na fotelu i USG) więc robiło się duże opóźnienie nawet 2-3h
Z tymi skierowaniami spoza Luxmedu to nie do końca jest tak jak piszesz bo to wszystko zależy od tego jaki się ma pakiet 🙂 nie raz na recepcji przychodząc, ze skierowaniem od mojego prywatnego lekarza trafiałam na panią, która nie ogarniała, że można mieć właśnie taką lepszą wersję pakietu i dopiero to sprawdzała przy mnie

reklama

Tak jak Sharley pisze, ze skierowaniami to kwestia pakietu.
I wiem że mogę korzystać ze zwrotów, mam swobodę leczenia i za każdą prywatną wizytę mogą mi oddać 70%, ale teraz jeśli będę prowadzić prywatnie to będę się ubiegać o zgodę na zwrot 100% kosztów, bo to nie moja wina że oni mojej ciąży prowadzić nie chcą ;)
A do Warszawy niestety trochę daleko, myślę że byłoby ryzyko że nie zdążę na porodówkę 😅

Do góry