reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

hm, to może ja powinnam faktycznie iść na usg na początku cyklu... może napisze do tego lekarza i spytam, kiedy najlepiej przyjść.
Jeżeli masz mieć histero to na 200% polip musi być potwierdzony w cyklu z zabiegiem. Najlepiej 2/3 dc, a krwawienie to nie Twoje zmartwienie. Ginekolodzy nie zwracają na to uwagi.

reklama
w ogóle w ramach ciekawostki: wiem, że część z Was musiała płacić za wizyty mimo refundacji.
Jak ja byłam wczoraj w klinice, to mówię so tego lekarza to niech mi Pan zrobi tą histero tu, w klinice gdzie robię IVF. I on powiedział, że nie może, bo jeśli jestem z tego programu to oni jako klinika nie mogą wziąć ode mnie pieniędzy. Dziwne, nidziwne, nie wiem, wydaje mi się, że to nie jest do końca prawda, tylko sama klinika zabezpiecza się w ten sposób, żeby nie było nadużyć i potem jakichś kłopotów z ministerstwem zdrowia. Co myślicie o tym?
To jedno a drugie, lekarz zrobi u siebie w gabinecie prywatnie to zarobi, w klinice pójdzie na klinike😀

Teraz też chciałam do transferu AH i lekarz powiedział że nie może bo refundacja nie pozwala płacić za dodatkowe procedury.

W lipcu byłam w refundacji i placilam ale miałam innego lekarza.

No i też na początku było że nie można badać zarodków jak się jest w refundacji. Też głupota bo skoro ktoś chce zbadać to czemu nie, albo ma wskazania z powodu wieku a nie może zbadać na własny koszt. Potem to zmienili że badać można.

Dziewczyny, po nieudanych transferach podchodzicie na sztucznym czy naturalnym? Jak macie owulację, jak chcecie np z accofilem etc..który lekarz poleca..pewnie sztuczny?
Ja na razie mam dość leków...

To jedno a drugie, lekarz zrobi u siebie w gabinecie prywatnie to zarobi, w klinice pójdzie na klinike😀

Teraz też chciałam do transferu AH i lekarz powiedział że nie może bo refundacja nie pozwala płacić za dodatkowe procedury.

W lipcu byłam w refundacji i placilam ale miałam innego lekarza.

No i też na początku było że nie można badać zarodków jak się jest w refundacji. Też głupota bo skoro ktoś chce zbadać to czemu nie, albo ma wskazania z powodu wieku a nie może zbadać na własny koszt. Potem to zmienili że badać można.
ja to jestem taka pipa, że raczej nie będe dochodzić jakichś pawd, zrobię tą histero jak mi każą i tyle 🤡

Bo ja miałam 800 cyclogestu i 4x besins i 1x prolutex, ale po tym krwawieniu lekarka kazała mi odstawić ten dopochwowy no i musimy go czymś zastąpić, bo spadek progesteronu, który by wynikał z odstawienia, jest najbardziej niebezpieczny. No a wchłanianie dopochwowego jest wyższe niż doustnego - więc dostałam w zamian 800 besins dodatkowego + jeszcze jeden prolutex...
No to masz go dużo ja mam 3 razy dziennie besins 1 raz na noc prolutex , 2 razy po 2 ultrogestan

reklama
Wiesz co, właśnie myślałam o tym wczoraj w Twoim kontekście, ale byłam na weselu, wiec nie pisałam. Ja to tak rozumiem, ze skoro jesteś w procedurze, a histero jest niezbędnym zabiegiem w Twoim przypadku to wg mnie powinna być przeprowadzona w klinice i zrefundowana. Napisałabym do misnisterstwa na Twoim miejscu oraz sprawdź może tez dziś na naszym bocianie na ig, bo wydaje mi się, ze ten temat się tam gdzieś w komentarzach/ q&a pojawiał w ostatnim miesiącu.
To tak nie działa, histeroskopia to już/ ponownie jest diagnostyka do invitro, a refundacja jest na sama procedurę invitro, to są dwie odrębne sprawy. Ja histeroskopie, jeśli będzie Nieudany transfer to mam robić w swojej klinice, więc lekarz faktycznie może chce kasę dla siebie, a nie dla kliniki :D

Do góry