reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Oh mam taką nadzieję, że zdrowy. Choć w głowie już oczywiście mam milion negatywnych scenariuszy 🫣
No niestety, pewnych lęków nie unikniemy. Ja się teraz zastanawiam czy jakbym miała 1 to bym badała. Wiem że też czasami wychodzą jakieś mozaiki i te zarodki są odrzucane. A ponoć potrafią się w macicy naprawić.
No ale twój jest najlepszej możliwej klasy więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo, prawie pewność że będzie zdrowy.
A dlaczego badasz? Macie jakieś mutacje czy po prostu?

Bardzo mi przykro, że przez tyle trudności musisz przechodzić :( to takie niesprawiedliwe.
A miałaś histeroskopię z cd138 i cd56?
Miałam,nie teraz ale wcześniej i wszystko było ok. Nie wiem czy robienie cross match ma sens,skoro mamy zdrowe zarodki 😔 mam wrażenie,że doktor też już nie ma pomysłu😔

No niestety, pewnych lęków nie unikniemy. Ja się teraz zastanawiam czy jakbym miała 1 to bym badała. Wiem że też czasami wychodzą jakieś mozaiki i te zarodki są odrzucane. A ponoć potrafią się w macicy naprawić.
No ale twój jest najlepszej możliwej klasy więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo, prawie pewność że będzie zdrowy.
A dlaczego badasz? Macie jakieś mutacje czy po prostu?
Też przez chwilę się zastanawiam czy dobrze robimy skoro jest tylko jeden ale już stwierdziłam że skoro bez emocji tak wcześniej postanowiliśmy to już niech tak zostanie.
Badamy ze względu na mój wiek akurat stuknęła mi 35, ze względu na brak zarodków w 1 procedurze , plus ze względu na moją endometrioze. Osobnym czynnikiem który zadecydowal za to jest trochę kupienie sobie spokoju na późniejszych etapach. Mając przebadany zarodek jest mniejsze ryzyko że wyjdzie coś w prenatalnych oraz bez potrzeby nie będę przyjmować kolejnej siaty leków.
Z tego co mówiła nam genetyk jeśli wyjdzie mozaika w niskim stopniu to takie zarodki możemy śmiało transferować ze względu na to, że mamy prawidłowe kariotypy. Faktycznie jest wtedy szansa że taki zarodek ulegnie samoregeneracji i da zdrowego bobasa.

Ostatnia edycja:
reklama
Miałam,nie teraz ale wcześniej i wszystko było ok. Nie wiem czy robienie cross match ma sens,skoro mamy zdrowe zarodki 😔 mam wrażenie,że doktor też już nie ma pomysłu😔
O immunologii pojęcia nie mam, ale to jest temat rzeka.. jak lekarz nie miał już pomysłów to odsyłał właśnie do immunologa.

Do góry