reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Ale nie macie badań nasienie w ramach programu? My co prawda robimy tylko podstawowe, bo wszystkie fragmnetacje i hba miał 3x i zawsze wychodziły bardzo dobrze. Ale za badanie nasienia nie płacimy
Za pierwszym razem kazali nam powtórzyć przed kwalifikacją, więc wtedy robiliśmy rozszerzone, HBA, fragmentację i MIOXSYS. I tym razem znów chcieli tak samo, no ale kurczę, miał to już 3 razy badane i było okej, więc wolę tego tysiaka dać na leki do stymulacji niż kolejne badanie w moim odczuciu bez sensu. Na tej drugiej kwalifikacji sprawdziła tylko wyniki z dnia oddania nasienia do procedury i tam też było okej. Więc jedyne badanie nasienia w ramach procedury jakie miał, to właśnie to przy oddaniu już do zapłodnienia.

to lekarz zasugerował podanie dwóch ? pytam bo mój nie chce :)
a kiedy bedziesz wiedziała czy bliźniaki czy ciaza pojedyncza?
Beta tak spokojnie rośnie, pęcherzyk był malutki wczoraj bo tylko 6 mm. Myślę, że to ciąża pojedyncza
Za granicą po 3 transferze zaproponowano mi podanie dwóch zarodków do transferu 4 i 5.
Z transferu piątego mam córkę.
Teraz miałam właśnie też podwójny transfer, bo poprosiłam Panią doktor z racji tego że zostały mi zarodki słabej klasy czyli 2x4BC i sama zaczęłam się wahać i powiedziałam niech postanowi za mnie. Postanowiła podać 2.

No widzisz co lekarz to co innego.
Bo ja też nie mam żadnego z 5 kirów implantacyjnych a nadal nie mam nic przepisane.
Mam nadzieję że po tym badaniu cytokin wkoncu przepisze (a napewno coś tam wyjdzie nieprawidłowego bo od 3 lat brak ciąży).
A tobie się udało na lekach od immunologa?

Moja klinika w ogóle ma okrojoną tę listę wymaganych badań do IVF. Z wirusologii jedynie HIV, HCV, HBV i kiła. AMH w ramach procedury, biocenoza i wymaz, ale tylko pod kątem chlamydii. Tu dziewczyny mają badania przed znieczuleniem, co chwilę poziom hormonów, a ja w trakcie procedury nie miałam zbadanego estradiolu czy progesteronu w ramach programu ani razu. Moim zdaniem powinni narzucić każdej klinice takie same obowiązkowe badania, żeby nie było, że jedni robią mniej, inni więcej przez jakieś wewnętrzne regulaminy. Przy kolejnej stymulacji będę naciskać chociażby na badanie estradiolu, żeby mieć jakiś obraz sytuacji, bo za pierwszym razem miałam bodajże 24 pęcherzyki, z nich 12 komórek, z czego tylko 6 było dojrzałych.

Moja klinika w ogóle ma okrojoną tę listę wymaganych badań do IVF. Z wirusologii jedynie HIV, HCV, HBV i kiła. AMH w ramach procedury, biocenoza i wymaz, ale tylko pod kątem chlamydii. Tu dziewczyny mają badania przed znieczuleniem, co chwilę poziom hormonów, a ja w trakcie procedury nie miałam zbadanego estradiolu czy progesteronu w ramach programu ani razu. Moim zdaniem powinni narzucić każdej klinice takie same obowiązkowe badania, żeby nie było, że jedni robią mniej, inni więcej przez jakieś wewnętrzne regulaminy. Przy kolejnej stymulacji będę naciskać chociażby na badanie estradiolu, żeby mieć jakiś obraz sytuacji, bo za pierwszym razem miałam bodajże 24 pęcherzyki, z nich 12 komórek, z czego tylko 6 było dojrzałych.
tak, ciśnij, ja za każdym razem miałam badanie estradiolu i proga podczas stymulacji.

Cześć dziewczyny, piszę z prośbą o poradę. 21.01 transfer,beta ładnie rosła wszystko super,wczoraj ponad 11 tys.,dziś USG wiek zarodka 6t+2d,ale nie ma serduszka. Pani Doktor określiła to jako poronienie chybione. Czy jest sens robić USG na własną rękę jeszcze w przyszłym tygodniu?

Boże muszę bo się uduszę 🙈 teraz z kolei trafiłam na jakąś stronę tik toka gdzie laski wylewają żale, że program obejmuje „tylko” procedurę i transfery… No piorun mnie trzaska jak to widzę. Kryteria tak okrojone, refundowane niemalże wszystko ale i tak znajdą powody do narzekania.. A jak którejś odpisałam, żeby sobie podliczyła ile by ją to wyszło komercyjnie to mi odpisała, że nie musi bo zna te koszty bardzo dobrze 😅 no pozdro, dajta wszystko za darmo a i tak będzie źle

reklama
Beta tak spokojnie rośnie, pęcherzyk był malutki wczoraj bo tylko 6 mm. Myślę, że to ciąża pojedyncza
Za granicą po 3 transferze zaproponowano mi podanie dwóch zarodków do transferu 4 i 5.
Z transferu piątego mam córkę.
Teraz miałam właśnie też podwójny transfer, bo poprosiłam Panią doktor z racji tego że zostały mi zarodki słabej klasy czyli 2x4BC i sama zaczęłam się wahać i powiedziałam niech postanowi za mnie. Postanowiła podać 2.
to nie sa słabe ja mam 2x 3bb ostatnie ale powiedziała ze pojedynczo moze że jeden sie slabo rozmrozi to wtedy podadza dwa

Do góry