reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Immunoglobulina w czasie ciąży- przyjąć czy nie?

Tusinka123

Zaciekawiona BB
Witajcie dziewczyny,potrzebuje porady przyszłych mam,które mają podobny dylemat lub które mają już to za sobą bo przyjęły lub nie immunoglobulinę w trakcie ciąży.Do póki nie miałam większego pojęcia myślałam że to konieczność dla nas przyszłych mam z grupą Rh- zagrozonych konfliktem....Ale okazuje się ,że opinie są podzielone.Niektorzy lekarze są za i mają na to swoje argumenty np że krew dziecka w zaawansowanej ciąży może dostać się do krwioobiegu matki...inni są zdania żeby szczepionka po porodzie wystarczy że przy pierwszym dziecku nie ma niebezpieczeństwa...Mam mętlik w głowie bo sama nie wiem co robić...proszę o poradę

reklama
Rozwiązanie
Oczywiście że zastrzyk, on nie zaszkodzi, a dziecko z reguly ma krew po ojcu, u mnie tak było, jeśli lekarz nie zleci , to przy okazji badań, których jest sporo, zrób sobie przeciwciała, tak dla świętego spokoju

Każdy lek, zastrzyk, szczepienie w nawet suplement może nieść za sobą skutki uboczne.
Po co szprycować się w ciąży czymś bez wiedzy czy tego potrzebujemy skoro możemy sprawdzić czy potrzebujemy faktycznie?
W pazdzierniku 2019 r. urodzilam corke. To byla moja 1 ciaza. Dlugo myslalam czy wykupic szczepionke za 450 zl? Nie zrobilam tego i nie zaluje. Dostalam zastrzyk w szpitalu. W 1 ciazy rzadko dochodzi do wytworzenia sie przeciwcial. Robilam 3 razy i bylo ok. Ja mam rh minus. Corka jak okazalo sie odziedziczyla plusa po tacie.

W pazdzierniku 2019 r. urodzilam corke. To byla moja 1 ciaza. Dlugo myslalam czy wykupic szczepionke za 450 zl? Nie zrobilam tego i nie zaluje. Dostalam zastrzyk w szpitalu. W 1 ciazy rzadko dochodzi do wytworzenia sie przeciwcial. Robilam 3 razy i bylo ok. Ja mam rh minus. Corka jak okazalo sie odziedziczyla plusa po tacie.
Bo to chodzi o zagrożenie dla kolejnych dzieci. Wtedy przeciwciała z wcześniejszej ciąży się uaktywniają.

Bo to chodzi o zagrożenie dla kolejnych dzieci. Wtedy przeciwciała z wcześniejszej ciąży się uaktywniają.
Ale jesli dadza w szpitalu po porodzie to beda chronione. Chyba, ze jesli wezmiesz w ciazy to podwojnie? Nie wiem. Ja ostatecznie nie planuje wiecej dzieci. Znam przypadki, ze nic sie nie stalo w kolejnych ciazach, a kobieta dostala dopiero po porodzie. Z tego co wiem to tez brakuje tych szczepionek. Poradz sie ginekologa. Jak bylam na badaniu prenatalnym to mi ginekolog mowila, ze poronienia sa, ale z innych przyczyn w niezgodnosci krwi i bardziej skomplikowane niz ujemny czynnik rh u kobiety i dodatni u mezczyzny. Kiedys czytalam ciekawy artykul medyczny o tym.

Ale jesli dadza w szpitalu po porodzie to beda chronione. Chyba, ze jesli wezmiesz w ciazy to podwojnie? Nie wiem. Ja ostatecznie nie planuje wiecej dzieci. Znam przypadki, ze nic sie nie stalo w kolejnych ciazach, a kobieta dostala dopiero po porodzie. Z tego co wiem to tez brakuje tych szczepionek. Poradz sie ginekologa. Jak bylam na badaniu prenatalnym to mi ginekolog mowila, ze poronienia sa, ale z innych przyczyn w niezgodnosci krwi i bardziej skomplikowane niz ujemny czynnik rh u kobiety i dodatni u mezczyzny. Kiedys czytalam ciekawy artykul medyczny o tym.
Bo to jest profilaktyka, podwójne zabezpieczenie przed produkcja tych przeciwcial. one w ciąży też są badane. Najważniejsze to dostać po porodzie kiedy już wiadomo.
I to nawet nie chodzi o poronienia, ale o problemy zdrowotne u kolejnego dziecka.
Brakuje, bo im szkoda pieniędzy. Jeśli jest nadal na NFZ to się należą i trzeba się o nie upomniec.

reklama
Bo to jest profilaktyka, podwójne zabezpieczenie przed produkcja tych przeciwcial. one w ciąży też są badane. Najważniejsze to dostać po porodzie kiedy już wiadomo.
I to nawet nie chodzi o poronienia, ale o problemy zdrowotne u kolejnego dziecka.
Brakuje, bo im szkoda pieniędzy. Jeśli jest nadal na NFZ to się należą i trzeba się o nie upomniec.
No to masz odpowiedz co robic. Z postów wynika, ze chcesz, wiec tak zrob ;) no niestety jak czlowiek wiele nie wie, co sie nalezy, a co nie to tak jest.

reklama
Do góry