reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Immunoglobulina 28/30 tc

Ja grupa krwi arh-, Partner 0rh+. Lekarz stwierdził że nie ma potrzeby podawania bo to pierwsza ciąża, inny lekarz pytał czemu nie mialam podanej, że przecież powinnam. Położna to samo - że jak to, powinna być podana. Natomiast przy porodzie nikt się nie dziwił, po prostu podano po wszystkim. Dziecko urodziło się z grupą arh+

Kiedys wlasnie bylo tak, ze przy pierwszej podawali po porodzie, zeby bylo mniejsze ryzyko w kolejnych ciazach.

reklama
Pierwszy i jedyny raz kiedy dostałam immunoglobulinę nic mi nie było.

Później w wyniku kompilacji w ciąży i braku preparatu w hurtowni nie dostałam go i wytworzyły mi się przeciwciała.

Dziecko urodziłam z ciężką chorobą hemolityczną.

Gdybym tylko miała możliwość zawsze bym ją przyjęła. Tylko to ochroni Twoje potencjalnie plusowe (jeśli ojciec dziecka jest dodatni lub jeśli wykonałaś genotypowanie rhd płodu i wiesz, że jest dodatnie) jeszcze nienarodzone dziecko przez ewentualnymi poważnymi komplikacjami, nawet tragiczne w skutkach.

Listę placówek, gdzie dostaniesz immunoglobulinę na nfz, nawet jak ciążę prowadzisz prywatnie, jest na stronie konfliktserologiczny.pl.

Dodatnią. W innym przypadku lekarze nie proponują profilaktycznego podawania immunoglobuliny 😉
Przy ojcu RhD+ matka RhD-, jeśli nie jest zimmunizowana powinna przyjąć immunoglobulinę, chyba że wykonała genotypowanie RhD płodu i wie, że dziecko jest ujemne

Abym mogła się w ogóle zapisać na podanie, to musiałam przynieść wynik przeciwciał + grupa krwi.
grupę krwi zawsze karzą w ciąży badać chyba że masz z poprzedniej ciąży to wtedy nie , ja chodzę prywatnie do lekarza i na badanie też więc od razu oprócz oznaczenia grupy krwi zapytałam się o te przeciwciała żeby były nie wiem czy standardowo się tez je oznacza czy nie , ja akurat nie wytwarzam na ten moment ale nie wiadomo jak dalej będzie i będę musiała powtórzyć to badanie , moj partner na grupę krwi a rh + ja mam a rh- i może też będę musiała mieć podaną w 28 tygodniu ale nigdy nie rozpatrywałam tego że mogło by się dziecku coś po tym stać , raczej by się stało gdy by się nie wzięło tego . Tak że nie masz się raczej czego bać :)

Pierwszy i jedyny raz kiedy dostałam immunoglobulinę nic mi nie było.

Później w wyniku kompilacji w ciąży i braku preparatu w hurtowni nie dostałam go i wytworzyły mi się przeciwciała.

Dziecko urodziłam z ciężką chorobą hemolityczną.

Gdybym tylko miała możliwość zawsze bym ją przyjęła. Tylko to ochroni Twoje potencjalnie plusowe (jeśli ojciec dziecka jest dodatni lub jeśli wykonałaś genotypowanie rhd płodu i wiesz, że jest dodatnie) jeszcze nienarodzone dziecko przez ewentualnymi poważnymi komplikacjami, nawet tragiczne w skutkach.

Listę placówek, gdzie dostaniesz immunoglobulinę na nfz, nawet jak ciążę prowadzisz prywatnie, jest na stronie konfliktserologiczny.pl.
dokładnie

reklama
W Polsce też nikt nie pytał o grupę krwi ojca i dali mi zalecenie przyjęcia mimo że trzy razy miałam ujemne przeciwciała
Teraz widzę, że u Ciebie nie sprawdzali grupy krwi ojca. Dziwne. Ja musiałam dostarczyć ginekologowi wynik badania grupy krwi męża i na tej podstawie rozmawialiśmy o profilaktyce. Nie spodziewałam się, że ktoś może tak w ciemno zalecać podawanie immunoglobuliny, bo skoro nie ma podstaw, to po co? 😳

Do góry