reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imie dla dziecka

reklama
Nam sie bardzo podoba Mercedes, ale niestety skojarzenia narobilyby dziecku krzywdy, bo niektorzy co zabawniejsi koledzy mogliby na nia wioalc "Mesio", ablo nie daj Boze "Szescseta"...
Poza tym chodzi za nami Lukrecja. Cora ma znajoma, ktorej corki maja na imie Lukrecja i Ramona. I tez mi sie podoba, choc nie lubie Cory i tego, co robi...

Mam!
co powiecie na Marysie??? Moja mama i teściowa tak maja na imię-mnie się bardzo podoba ale boje sie ze dziecku krzywde zrobimy - beda wolac Marycha albo sierotka..............Ale znowu Marysia i....Filip? Nie. Sama nie wiem....

mnie sie zdaje, ze z tym robieniem dziecku krzywdy, to gruba przesada. moze i beda na marysie krzyczeli "sierotka", ale nigdy nie mamy gwarancji, ze imie, ktore teraz nadamy dziecku nie bedzie za 7 lat budzilo nieprzyjemnych skojarzen, na przyklad z powodu jakiejs niefortunnej bajki telewizyjnej. a poza tym dzieci od zawsze sie przezywaja. mnie z powodu imienia nikt nie dokuczal, ale za to sie smiali, ze jestem za okragla. kazdy powod jest tak samo dobry i nie uda nam sie uchronic dzieciaka przed wszystkimi problemami.
ja wam mowie-nic sie nie przejmujcie. dawajcie dzieciom piekne imiona. odwagi!!!
buziaki
marianka

Tak na prawdę to do każdego imienia można sie przyczepić. Tak jak do nazwiska. Przykrość najczęściej robią dzieci- w przedszkolu, szkole. Potem się z tego wyrasta. ajważniejsze to podchodzic do dziecka z miłością. Jeśli sami nie będziemy robić dziecku przykrości i będzie ono radosne, to z ewentualnych "wyśmiewaczy" samemu można sie pośmiać.

A imie Grzegorz- podoba Wam się? Mam taka historyjkę. Na mojego kuzyna cały czas wołano Grzesiu. I ja tez tak mówiłam, aż pewnego razu zawołałam na niego Grzesiek... i cio? Pobiegł do mamy ze skarga na mnie. Więc nie tylko przezwiskiem można dziecku "zaszkodzić" jeżeli jest zbyt wrażliwe.

u mnie było do wyboru wiele imion , kóre mi się podobały :Kamil,Emil,Mikołaj,Kacper,Patryk,itd, itp Mój mąż pozostawał bez echa , (to nie tamto nie)Był również Raduś -które przypasowało mojemu mężowi, więc tak już zostało.Porostu , któregoś pięknego dnia mój mężczyzna mówi tak:dyr.mgr inż Radosław X...ski- pasuje!!!! pośmialiśmy się serdecznie ale tak juz zostało(przerost ambicji- a i owszem ,ale my rodzice -już tak mamy). Jest wiele pieknych zwykłych imion wiec pomyślcie zanim dacie SWOJEMU SZCZĘŚCIU - jakies udziwnione ,modne imię które może byc kiedys przyczyną przykrości- ateeeego byście nie chcieli

Tymoteusz[br]
wlasnie probuje wstawic tu suwaczek ciekawe czy mi to wyjdzie?
nasz synek ma na imie Tymoteusz(wolam na niego tymulek) jesli rodzi nam sie drugi chlopiec to....hm..maz bardzo chce Josha a jesli dziweczynka to musze cos wymyslec bo tez chodzila nam po glowach julka lub zuza ale nie mielismy pojecia ze az tak popularne sa te imiona...a w rodzinie mamy juz Jeremiego, Aleksandra, Mikolaja, Adrianne, Barbare,Marie, Marlene,Malgorzate...i tak moglabym wymieniac i wymieniac ale dla naszej dziewczynki jeszcze nic w takim razie nie mamy :( zobaczymy jeszcze troche czaaaaaasu do lipca :wink:
cmoki w boki

reklama
Kiedyś z mężem mówilismy o imionach tak narazie tylko teoretycznie i doszliśmy do wniosku, że jak by sie kiedyś urodziła dziewczynka to dalibyśmy jej na imie Roksana lub Gabrysia a dla chłopca to Adam, Bartek lub Marek,ale to wszystko może sie zmienić, bo jeszcze w ciąży nie jestem.
Moje kolezanki dały swoim dzieciom na imie Paulina, Wiktoria, Agnieszka Zuzanna, Szymon, Konrad, Kacper.

Do góry