reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ilość snu w ciąży

Miasto
Warszawa
Witam w moim temacie :) To również pierwszy mój post :)

Myślę, że ten temat na pewno przewijał się w różnych innych na tym forum, ale szukając, nie znalazłam wystarczająco dużo, żeby mnie zadowoliło :)

Słyszałam, że na początku ciąży można odczuwać senność (nie wiem, czy tak jest przez cały okres jej trwania). Jak to jest u Was, przyszłe mamy, i było u tych obecnych? ;)

Mam jeszcze jedno, wydaje mi się, ważniejsze pytanie: czy to oznacza (jeśli częściej i więcej chce się spać), że powinnyśmy znacznie więcej spać? Czy to wpływa znacząco na rozwój dziecka?

Wiem, że normalnie dorosły człowiek powinien spać minium 8 godzin na dobę... Czy w ciąży trzeba więcej?

Wybaczcie, jeśli pytanie jest banalne... Jestem zupełnie zielona w temacie :)

reklama
Dzięki za odpowiedź :)

Tak jak napisałam - może i tak, ale chyba prościej to zebrać w jednym temacie :) Wpisując w wyszukiwarce "sen" miałam 5 stron z tematami, niektóre po tysiące postów.. Uciążliwe to.

Więcej, to znaczy ile? Tyle, ile mi się chce?

Dokladnie:) Tyle ile Ci się chce:)Nie ma reguły jezeli masz mozliwosci .. Ja w I trymestrze to strasznie senna bylam ale pracowalam po 10h i nie moglam sobie na to pozwolic w II trym. juz mniej ale nie pracuje i kiedy mam tylko ochote to ide w kimono:)

kreseczka jeżeli jesteś senna, tzn., że organizm potrzebuje snu i powinnaś mu ulec. Tak naprawdę taka nadmierna senność towarzyszy pierwszym kilku/kilkunastu tygodniom ciąży
ja pamiętam, że jak byłam mniej więcej na tym etapie, co Ty teraz, to zasypiałam w ciągu słonecznego, pięknego dnia, mimo że wcześniej takie coś mi się nie zdarzało...
Słuchaj swojego ciała, ono będzie wysyłać Ci teraz wiele sygnałów.

No to super... Elegancko ;) Dzieki wielkie :)

Dobrze się śpi w słoneczne dni.. :)

Na początku w ogóle nie wiedziałam, o co chodzi z tymi suwaczkami i co to jest, jak się zorientowałam, to szybko mi się spodobało, a teraz widzę, że to ma bardzo dużo zalet.. Na przykład od razu widzisz, na jakim etapie jestem :)

Ale z tym słuchaniem ciała to chyba bez przesady? Bo przecież wiem, że niektórych rzeczy nie powinno się jeść i takie tam inne... :)

Ostatnia edycja:
ok, ale np. w późniejszej ciąży będą bolaly Cię plecy albo będzie spinał się brzuch i wtedy będziesz wiedziała, że trzeba zwolnić, odpocząć, poleżeć, odpuścić...zresztą sama zobaczysz, o czym mówię. Ja na początku ciąży myślałam, że tak naprawdę niewiele się zmieniło, że nadal mogę pozwoić sobie na dotychczasową aktywność itd. Myliłam się, stąd moje:"słuchaj swojego ciała".

reklama
Do góry