reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile mówią wasze dwulatki

Duska28

Początkująca w BB
Hej mamy ;) jak tam mowa waszych dwulatków ?
U nas na razie bez szału skończone 2 lata 29’pazdziernika i mamy na razie pojedyncze słowa Typu
Mama tata baba dziadzia jedzie Lio( młodszy brat Leon) wodą , auto jajko kotlet itp
Dodatkowo mamy kilka połączonych wyrazów typu nie się (nie da się ) , nie ma , to moje , mama daj , picia ma (picia nie ma )
A jak u was ? Czy już macie pełne zdania czy jeszcze się uczą ? Trochę się martwimy i
zastanawiamy nad logopedą .

reklama
U nas na razie bez szału skończone 2 lata 29’pazdziernika i mamy na razie pojedyncze słowa Typu
Mama tata baba dziadzia jedzie Lio( młodszy brat Leon) wodą , auto jajko kotlet itp
Dodatkowo mamy kilka połączonych wyrazów typu nie się (nie da się ) , nie ma , to moje , mama daj , picia ma (picia nie ma )
A jak u was ? Czy już macie pełne zdania czy jeszcze się uczą ? Trochę się martwimy i
Mój z początku października i do dwóch lat nie mówił nawet mama itp a po swojemu bełkotał.
Teraz mówi mama tata ulka ale całych zdań nie mówi no i też dużo innych słów nie mówi.

U mnie córka 2 latka skończyła we wrześniu i mówi bardzo dużo lubi powtarzać mówi pełnymi zdaniami dużo uczy się od brata myślę że to zależy od dziecka syn dopiero zaczął mówic jak skończył 3 latka a tak to mówił tylko pojedyncze słowa byliśmy z nim u logopedy jak miał 2 latka to musieliśmy robić ćwiczenia policzków bo miał bardzo spięte mięśnie policzkowe

Moja córka w wieku 1,5 roku wierszyki gadała pełny zdaniem do dziś mam zachowane filmiki aktualnie ma 14 lat
A syn wieku 2 lat mówił podstawowe słowa ogólnie jakbym miała prowokacje to dziewczyny szybciej ogarniają wszystko niż chłopaki

Dla dwulatków mówienie 2-3 wyrazowych zdań, pojedynczych słów, to zakres normy, także ja bym się nie martwiła. Możecie wdrożyć jakieś zabawy logopedyczne, to mała będzie szybciej łapać. Gorzej jak słyszę o dzieciach, które w tym wieku nie mówią nic, a rodzice twierdzą że to normalne, wtedy się nóż w kieszeni otwiera.

Dla dwulatków mówienie 2-3 wyrazowych zdań, pojedynczych słów, to zakres normy, także ja bym się nie martwiła. Możecie wdrożyć jakieś zabawy logopedyczne, to mała będzie szybciej łapać. Gorzej jak słyszę o dzieciach, które w tym wieku nie mówią nic, a rodzice twierdzą że to normalne, wtedy się nóż w kieszeni otwiera.
u nas na szczęście jest ta rozmowa jakaś bo na swój sposób potrafi się z nami dogadać wiadomo ma swój język chiński którego nawet ja nie rozumiem ale w większości wyrazów wiadomo o co chodzi , dodatkowo jak czegoś nie rozumiemy pokazuje .. mam też porównanie bo syn siostry 3 miesiące starszy mówi tak ładnie że może z nim porozmawiać jak z dorosłym , ale wiem nie porównuje się dzieci bo każde jest inne . Napewno udezymy do logopedy na dodatkowe zajęcia a jeśli będzie chciał zacznie mówić ;) cieszę się tylko że wg mówi a nie tylko mama i tata :D

Polecam wizytę u laryngologa, profilaktycznie. Moj także mało mówił, zaczął odstawać od grupy żłobkowej, poszłam do logopedy, a logopeda skierował do laryngologa, okazało się że są przerośnięte migdały i trzeci także przerośnięty przez co jest ucisk na trąbkę słuchową i syn słyszał jakby był pod wodą. Był ogrom frustracji i niezrozumienia, bo nie rozumiał nas, my go…. Skierowano nas na wycięcie migdałów.

Syn w wieku 2 lat nie mówił za dużo, docelowo w wieku 2.5 zapisałam Go do logopedy i chodzi ponad 2 lata, jest dobrze :) A córka w wieku 2 lat mówi całymi zdaniami. Można z nią bardzo elokwetnie porozmawiać. A i tak w wiek 2.5 pójdę z nią do logopedy na sprawdzenie, czy wszystko ok :) polecam wizytę, jak będzie dobrze to będzie 1x, a jak będzie problem to już zaczniecie ćwiczyć.

Moja córka ma 2 lata i miesiąc. Mówi dwu- czasem trzywyrazowe zdania, śpiewa po swojemu piosenki i mówi wierszyki tak, że da się zrozumieć, co to za wierszyk czy piosenka. Powtarza każdy wyraz, który jej się powie, większość poprawnie. Nie mam porównania, bo to moje jedyne dziecko , ale myślę że nie mam się czym martwić.

reklama
Nie ma znaczenia, ile mówią inne dwulatki, ważne jest ile mowi Wasz i jakie są normy rozwojowe. Roczne dziecko wg norm powinno mówić słowo, a dwulatek proste zdania np. "mama daj, tata choć". Jeśli jest inaczej, bądź Jeśli tak jest a mimo to macie obawy, że coś jest nie tak, to logopeda zawsze będzie dobrym pomysłem.
Mój dwulatek na dwa lata mówił proste zdania, znał około 100 słów. Teraz ma 2 lata i 3 mce i od paru dni mowi zdaniami składającymi się kilku wyrazów. Można z nim wejść w krótkie dialogi.

Do góry