reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ile mówią wasze dwulatki

Duska28

Początkująca w BB
Hej mamy ;) jak tam mowa waszych dwulatków ?
U nas na razie bez szału skończone 2 lata 29’pazdziernika i mamy na razie pojedyncze słowa Typu
Mama tata baba dziadzia jedzie Lio( młodszy brat Leon) wodą , auto jajko kotlet itp
Dodatkowo mamy kilka połączonych wyrazów typu nie się (nie da się ) , nie ma , to moje , mama daj , picia ma (picia nie ma )
A jak u was ? Czy już macie pełne zdania czy jeszcze się uczą ? Trochę się martwimy i
zastanawiamy nad logopedą .

reklama
U nas na razie bez szału skończone 2 lata 29’pazdziernika i mamy na razie pojedyncze słowa Typu
Mama tata baba dziadzia jedzie Lio( młodszy brat Leon) wodą , auto jajko kotlet itp
Dodatkowo mamy kilka połączonych wyrazów typu nie się (nie da się ) , nie ma , to moje , mama daj , picia ma (picia nie ma )
A jak u was ? Czy już macie pełne zdania czy jeszcze się uczą ? Trochę się martwimy i
Mój z początku października i do dwóch lat nie mówił nawet mama itp a po swojemu bełkotał.
Teraz mówi mama tata ulka ale całych zdań nie mówi no i też dużo innych słów nie mówi.

U mnie córka 2 latka skończyła we wrześniu i mówi bardzo dużo lubi powtarzać mówi pełnymi zdaniami dużo uczy się od brata myślę że to zależy od dziecka syn dopiero zaczął mówic jak skończył 3 latka a tak to mówił tylko pojedyncze słowa byliśmy z nim u logopedy jak miał 2 latka to musieliśmy robić ćwiczenia policzków bo miał bardzo spięte mięśnie policzkowe

Moja córka w wieku 1,5 roku wierszyki gadała pełny zdaniem do dziś mam zachowane filmiki aktualnie ma 14 lat
A syn wieku 2 lat mówił podstawowe słowa ogólnie jakbym miała prowokacje to dziewczyny szybciej ogarniają wszystko niż chłopaki

Dla dwulatków mówienie 2-3 wyrazowych zdań, pojedynczych słów, to zakres normy, także ja bym się nie martwiła. Możecie wdrożyć jakieś zabawy logopedyczne, to mała będzie szybciej łapać. Gorzej jak słyszę o dzieciach, które w tym wieku nie mówią nic, a rodzice twierdzą że to normalne, wtedy się nóż w kieszeni otwiera.

Dla dwulatków mówienie 2-3 wyrazowych zdań, pojedynczych słów, to zakres normy, także ja bym się nie martwiła. Możecie wdrożyć jakieś zabawy logopedyczne, to mała będzie szybciej łapać. Gorzej jak słyszę o dzieciach, które w tym wieku nie mówią nic, a rodzice twierdzą że to normalne, wtedy się nóż w kieszeni otwiera.
u nas na szczęście jest ta rozmowa jakaś bo na swój sposób potrafi się z nami dogadać wiadomo ma swój język chiński którego nawet ja nie rozumiem ale w większości wyrazów wiadomo o co chodzi , dodatkowo jak czegoś nie rozumiemy pokazuje .. mam też porównanie bo syn siostry 3 miesiące starszy mówi tak ładnie że może z nim porozmawiać jak z dorosłym , ale wiem nie porównuje się dzieci bo każde jest inne . Napewno udezymy do logopedy na dodatkowe zajęcia a jeśli będzie chciał zacznie mówić ;) cieszę się tylko że wg mówi a nie tylko mama i tata :D

Polecam wizytę u laryngologa, profilaktycznie. Moj także mało mówił, zaczął odstawać od grupy żłobkowej, poszłam do logopedy, a logopeda skierował do laryngologa, okazało się że są przerośnięte migdały i trzeci także przerośnięty przez co jest ucisk na trąbkę słuchową i syn słyszał jakby był pod wodą. Był ogrom frustracji i niezrozumienia, bo nie rozumiał nas, my go…. Skierowano nas na wycięcie migdałów.

Syn w wieku 2 lat nie mówił za dużo, docelowo w wieku 2.5 zapisałam Go do logopedy i chodzi ponad 2 lata, jest dobrze :) A córka w wieku 2 lat mówi całymi zdaniami. Można z nią bardzo elokwetnie porozmawiać. A i tak w wiek 2.5 pójdę z nią do logopedy na sprawdzenie, czy wszystko ok :) polecam wizytę, jak będzie dobrze to będzie 1x, a jak będzie problem to już zaczniecie ćwiczyć.

Moja córka ma 2 lata i miesiąc. Mówi dwu- czasem trzywyrazowe zdania, śpiewa po swojemu piosenki i mówi wierszyki tak, że da się zrozumieć, co to za wierszyk czy piosenka. Powtarza każdy wyraz, który jej się powie, większość poprawnie. Nie mam porównania, bo to moje jedyne dziecko , ale myślę że nie mam się czym martwić.

reklama
Nie ma znaczenia, ile mówią inne dwulatki, ważne jest ile mowi Wasz i jakie są normy rozwojowe. Roczne dziecko wg norm powinno mówić słowo, a dwulatek proste zdania np. "mama daj, tata choć". Jeśli jest inaczej, bądź Jeśli tak jest a mimo to macie obawy, że coś jest nie tak, to logopeda zawsze będzie dobrym pomysłem.
Mój dwulatek na dwa lata mówił proste zdania, znał około 100 słów. Teraz ma 2 lata i 3 mce i od paru dni mowi zdaniami składającymi się kilku wyrazów. Można z nim wejść w krótkie dialogi.

Do góry