reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ile kopii dla sądu?

patrynia

Zaciekawiona BB
Gdy skladalam wniosek o zabezpieczenie alimentacyjne musialam miec 3 kopie z czego jedna zostawala dla mnie (o ile dobrze pamietam). Obecnie dostalam pismo, ze sprawa odbedzie sie tego i tego dnia i sąd zobowiazuje mnie do przedlozenia dokumentow dot. kosztow utrzymania w okresie ciazy, dochodach itp.

w tym wypadku tez mam zrobic 3 egzemplarze? czy wystarczy jak przedloze 1?

i mam jeszcze pytanie dodatkowe ;] przy obliczaniu moich kosztow utrzymania na trzy miesiace w okresie porodu wlicza sie abonament telewizyjny, telefon czy internet? Czy wlicza sie tylko to co najpotrzebniejsze (czyli czynsz, woda, gaz i prad)?
I to samo jak bede sie ubiegac o alimenty. Bo w koncu na poczatku swojego zycia dziecko nie bedzie ogladac tv ani dzwonic nigdzie, wiec czy sad nie uzna takich rachunkow za bezpodstawne?

ps. ach! i jaki naglowek musi miec takie pismo z dowodami? I "w odpowiedzi mam podac date i sygnature akt". Jak to sie umieszcza na pismie? I jaka date mam podac?

Ostatnia edycja:
reklama
Pismo procesowe powinno przede wszystkim zawierać:
-oznaczenie miejsca i daty jego sporządzenia (np. Warszawa, dnia 19 stycznia 2010);
-oznaczenie sądu, do którego kierowane jest pismo;
-oznaczenie rodzaju pisma (np. wskazanie, że jest to pozew o alimenty, dot. sprawy o alimenty);
-treść, którą chcemy przekazać;
-wymienienie załączników;
-sygnaturę akt.
Co do zasady pisma powinno się dostarczać w tylu egzemplarzach ilu jest przeciwników procesowych plus jeden egz do akt. Zatem powinna Pani mieć 3 kopie (dla sądu, dla pozwanego itę, na której sąd potwierdzi przyjacie dokumentów)
Pismo moze wyglądać na przykład tak jak poniżej.

Warszawa 19.04.2010

Do sądu.....
Wydział......

Sygnatura akt:........

(tu proszę napisać jakie są Pani koszty utrzymania (średnio na miesiąc) i jakie osiąga Pani dochody

(Pani podpis)

Załaczniki:
1. np kopia PIT za 2009 lub zaświadczenie od pracodawcy itp
2. jakieś rachunki

Do góry